16 Януари, 2020 11:19 2 836 4

Хакери крадат пароли чрез спам атаки в социалните мрежи

  • хакери-
  • спам-
  • парола-
  • интернет

Отново има пик на сексуално изнудване

Хакери крадат пароли чрез спам атаки в социалните мрежи - 1
Снимка: shutterstock

Спам атаките, които са в момента, са характерни с това, че в тях се използва името на някоя авторитетна и сериозна институция, като например МВР или НАП. Чрез подобни спам атаки хакерите целят кражба на пароли за интернет банкиране, за социалните мрежи. Това заяви началникът на отдел ''Киберпрестъпления'' към ГДБОП Явор Колев пред NOVA.

"В случай че вече сме отворили такъв имейл със спам е наложително да преинсталираме нашия компютър или телефон и да инсталираме легална антивирусна програма. Много е важно също така да променим и паролите, като за целта е хубаво да използваме ''къдрави'' пароли, т.е. такива, в които има редуване на главни и малки символи, и нека те бъдат различни за различните платформи и социални мрежи'', допълни той.

Отново има пик на сексуално изнудване, при което хакерът настоява да му бъде изпратена определена сума до 48 часа или в противен случай ще разпространи наши снимки от сайтове за възрасти.

"Тази спам кампания е от нов тип, защото съобщението е написано на български, но това представлява нигерийска измама, при която се използва Гугъл преводач, за да може написаното да изглежда автентично'', завърши Явор Колев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    2 3 Отговор
    И аз имам паник атаки сигурно русофилите нещо ми правят!!!
  • 2 qwerty

    3 2 Отговор
    колежката се притеснила от мейл, в който и искат 770$ в бийткойни, защото и проникнали в компа чрез незащитен порт на рутера и и свалили всички снимки. Е аджеба ако нямаш голи снимки би ли се хванал на тая простотия???
  • 3 onq s konq

    1 3 Отговор
    Имам човек в НАП и ми дреме на г#заааа. Имам човек в КАТ и повече няма да се редааааа.
  • 4 Педерас

    1 0 Отговор
    Смотан...!