Last news in Fakti

29 Юли, 2012 13:37 32 654 54

Къде ще дебнат новите камери на пътя?

  • камери-
  • пътна безопасност-
  • трафик

Нови 173 камери ще засичат нарушители с превишена скорост по българските пътища. bTV  съобщи къде точно ще бъдат разположени камерите. Столичният булевард Иван Гешов е един от участъците, в които ограничението на скоростта е 50 километра, но с просто око се вижда, че то масово не се спазва. Това една от причините от Пътна полиция да включат този адрес в списъка със 173 места в цялата страна, където ще бъдат поставени стационарни камери. Те ще подават нарушенията в единен център, а оттам ще се изпращат фишовете с глоби.

Превишената скорост е причина за близо половината от загиналите по пътищата. Камерите са се доказали – там, където снимат, дисциплинират нашия водач, смята началникът на сектор Пътен контрол в КАТ Валери Митов.

„Правилата за движение по пътищата са за спазване - спазвайки ги, той няма да създава предпоставки за ПТП, няма да има жертви по пътищата - за съжаление не само у нас, а и в цяла Европа са стигнали до извода, че решението с тези технически средства има своя положителен ефект”, казва Митов.

Полицаите искат да разположат стационарни камери на нови 173 места. „Избрали сме местата, които наистина са много опасни с висока ПТП-аварийност, същевременно обаче, които да имат необходимата видимост, за да работи техническото средство, захранване, охрана...”, добавя началникът на сектор в КАТ.

Така например в София ще има нови 15 камери, а в Бургас - 9, 6 от които на подбалканския път. В Благоевград ще се инсталират цели 22 уреда - по пътя за Банско и 5 на път Е-79. Пътищата в Кърджали ще следят 14 камери. Преди те да заработят обаче трябва да се проведат няколко обществени поръчки.

Идеята е стационарните камери да предават информацията по мобилен интернет към единен център за обработка на нарушенията за скорост в София - там ще се съставят електронните фишове. Постъпленията от глобите с такива фишове се връщат в създадения миналата година Фонд за безопасност на движението.

По неофициална информация само през първия месец от работата във фонда са постъпили над 700 000 лева. Това позволява да се финансират скъпите стационарни камери, които струват 50 000 лева бройката. Поставянето на всичките 173 камери ще трае година и половина.

Ще бъдат купени и стотина преносими уреда на тирноги. Катаджиите ще ги местят по участъци като Бургас-Царево и София-Кулата.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 IceHeart

    3 1 Отговор
    Само това да се слуша, на всеки завой да има камера, и дано нещата се оправят! То не виждам друг начин, макър тези камери да не променят нищо, пак поне ще сплашват народа! По пътя за Благоевград посока Монца, там има една камера, на която досега не съм видял някой да не намали, даже и Турските тирове спазват ограничението, но единствената дупка е в Кресненското Дефиле, там си плаче за камера, особено на повечето завои, където повечето бързат да изпреварват, като му дойде честитка 400 евро, другия път, ще се замисли!

    Коментиран от #7

  • 2 некорек

    4 1 Отговор
    АМА ДА СЛАГАТ НА ОПАСНИ МЕСТА ... в Благоевград 4 платна 60км ограничение ТАМ ИМА КАМЕРА .... !?!??

    ненормалници !! само искат да се НАСВИНЯТ С КИНТИ !!
  • 3 xxx

    4 4 Отговор
    да се чупят всички камери,това е истината
  • 4 1111111111

    3 0 Отговор
    50000 ЛЕВА БРОЙКАТА - ГОЛЯМО ДЕЛЕНЕ ПАДА
  • 5 vlado

    2 0 Отговор
    Ако говориш за тази при Shell там е само кутия няма камера :)
    А и на още много места има само кутии да плашат
  • 6 ivan stara zagora

    3 2 Отговор
    Polizaite sa dobre pak namerixa na4in da ne rabotiat.Kamerite si var6at rabotata ami te da ne lezat po zial den ami da tragnat po ulizite i da pi6at aktove na tezi koito spirat do krastovi6tata i sazdavat golemi problemi za normalniat voda4.Ina4e lesno stoim na sianka i za6to niama6 kolan , farovete si zabravil.Kakvoe tova polizia ili goliama valna bez kosmi !
  • 7 Асен Иванов

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "IceHeart":

    пешеходец си нали?
  • 8 много ядосан

    3 0 Отговор
    Не знам къде са сложили нови камери но мога да ви кажа , къде според мен предстои да сложат в скоро време . Това според мен ще е на магистрала '' Хемус" в участъка между тунел " Ечемишка " и София . В целия участък през 200 метра са наслагали знаци които ограничават скоростта на 90 - 70 км.ч. :(((
  • 9 симеон

    5 0 Отговор
    това е преразказ от новините по БТВ защо не кажете къде ще се слагат камерите а само повтаряте като папагали това ли ви е журналистиката да откраднеш една новина от друга медия и като пишете заглавието къде ще се слагат камерите то поне се позаинтересувайте къде наистина ще се слагат иначе новината ви трябва да се казва по бтв казаха че ще има нови 173 камери по пътищата
  • 10 васил кунчев

    4 0 Отговор
    според мен значите в бг са много сбъркани трябва да направят едно проучване колите на НСО в кой участък с колко се движат и това да е максималната разрешена скорост защото определено се бърка понятието максимална скорост и препоръчителна скорост
  • 11 33333

    0 0 Отговор
    До @2
    А замислял ли си се ако я нямаше какво щеше да стане?
    Според мен точно в града тези камери са много по-полезни отколкото на магистрала!!!Нон стоп се газим по пешеходните патеки !!!
  • 12 даниел илиев

    1 1 Отговор
    kakvi sa tezi kameri po skapi i ot ne edna a 2 koli
  • 13 даниел илиев

    1 2 Отговор
    no naistena trqbva da ima kameri v balgaria moje sa nai nedisceplinirani voda4ite
  • 14 ха ха ха

    4 0 Отговор
    50 000 лв за камера !?!?!? ОМГ !!! тия са егати наглите.....По-скоро 1000 лв за бройка, а па другите - я за къщичка на морето, я за хотелче.... кво му има да харчиш държавни пари
  • 15 ivan stara zagora

    2 2 Отговор
    Neka da ima ama da sa za vsi4ki, To i sega ima ama neznam kak ne snimat polizaite v naru6enia? Koi im maxa snimkite?Na Zvetanov li triabva da kazvame ,4e pod4inenitemu ne spazvat zakona , toi patuva i go vijda stotizi pati na den.Ne6tata 6te se opraviat kogato poliziata stame za primer.Nemoje te da minavat pokrai nas bez kolan i da govoriat po gsm a za sa6toto da ne spira i globiavat.
  • 16 данъкоплатец

    6 0 Отговор
    Как 50000 за камера , бе , крадци !
    една такава камера (бронирана при това) във Франция е на цена 2500 евро. Затова ги слагате по разни капанчета зад завой където услужливо сте сложили знак 50км/ч, за да събирате глоби от хората и да си правите кражбите с покупка на камери по 50к.
    крадци.
  • 17 чеченеца

    3 1 Отговор
    А така . нека да слагат камери на всякаде . Да има глоби и пари за бюджета това е важното .
  • 18 цеденевист

    5 0 Отговор
    Да се регламентира:Булевард-80 км/ч.Улица-50км/ч.Квартал-30км/ч. А какво етова бул.Иван Гешов?Това ограничение не отговаря на категорията булевард!Относно камерите-50000лв./брои.Сателитно наблядение на 111000кв./км. ще струва по ефтино от камерите и подръшката им!!!
  • 19 васил

    4 0 Отговор
    дисциплинират водача :D от 150 намалява до 50 да подмине камерата предавка надоло и пак 100+.тия пинизи с камерите не минават и мен 2 пъти са ме снимали и като ги знам кво пред тях с 50 след тях със 150
  • 20 ivan stara zagora

    1 0 Отговор
    Koi 6te ostavi 50000xiliadi na patia, tuk ima gre6ka mom4eta.Ili porednata goliama krajba . Kakto v energetikata stoka za 20000 se prodava za150000.Ima i za firmata, i za direktora, i za kasata na partiata koito go e nazna4ila.
  • 21 Аз

    9 1 Отговор
    Всеки ден мислят нови начини да рекетират народа. Все става по зле и по зле...
  • 22 Торпедо

    6 0 Отговор
    пак крадеме не се и спираме може ли такава излагация цала България шопска салата незнам.Плащай данък плащай винетка плащай на безбожно скъпи цени нафта бензин тея управници кога ще помислят за данъкоплатеца.20 години в криза благодарение натях тая фирма вложила тея парици бива ли да лъже толкова.
  • 23 anislav

    0 0 Отговор
    Abe hora nqkoi moje li da mi kaje zashto se napravi tozi most na bul Andrei Lqp4ev sled kato se sleji svetofar.4e to i predi si behse taka sega za 5 bloka v maldost se dadoha milioni i na vsi4koto otgore pak svetofar.Dano se usetqt i sprat sfetofara pone 4e vzeha da se izlagat ve4e
  • 24 tuzarya

    2 4 Отговор
    Мразя ГЕРБ но считам, че това което сега прави КАТ е правилно и навременно! Браво! Само като му бръкнеш дълбоко в джоба може да дисциплинираш недисциплинирания и арогантен българин! Аз карам малка кола и ми омръзна комплексари с малки пиш.и но с големи коли и джипове да ме мачкат и малтретират на пътя! Писна ми да гледам как някой се нарежда в дясното платно, а прави ляв завой, как слаломира рисково между другите движещи се коли, как като променя посоката си на движение не дава мигач, как псува като каруцар другите водачи и т.н. и т.н.
  • 25 dfff

    4 0 Отговор
    ........................ ще си минават с 200 със сините лампи отгоре ; нали никой не се мисли че някой точно тях ще ги глобят ; а ние обикновените да пълним хазната !!!! колкото можете прее.авайте гнусната държава пардон правителство те явно ни мразят и искат да ни изпъдят от тука или да ниунищожат!!!!!!!
  • 26 йоргов

    5 0 Отговор
    Безработицата е голяма,пенсиите малки 100 евро,нафтата,бензина и газта скъпа,храната поскъпва,задава се нова икономичска вълна по голяма,хората ще спрат колите.Какво ще засичат камерите на КАТ,щъркелите или дивите патици. ?
  • 27 Иваило Иванов

    5 0 Отговор
    A bezmislenite ograni4eniq koito se slagat navsqkade, ednoposo4en put s tri platna i ograni4enie 40-50km. kakva e taq prostotiq kakav e tozi obir na naroda!!!
  • 28 Гост

    4 1 Отговор
    aide putq do moreto 6a e ve4e 10 chasa :))
  • 29 Да ви ***

    6 1 Отговор
    Хахаха ! Що не ги хвърляте тия пари да оправите пътищата бе ? 8 650 000лв за камери ! Ама от камерите ще си връзвате и без това раздутите бюджети, а за пътищата кучета ни яли нали ? Само 10 пъти ги плащаме в данъци, такси, винетки и какво ли не, нали ? За какво да ги правите !
  • 30 bat cuk

    5 0 Отговор
    бтв съобщи?Никъде в статията не се споменава къде ще бъдат новите камери.

    Коментиран от #33

  • 31 Захарче

    0 0 Отговор
    След камерите следват касичките за платена магистрала ! Въпрос на време е да си плащаме ХасФалта от София до Бургас . Всичко това е от чий джоб .... нашият !
  • 32 posetitel

    1 0 Отговор
    В тая цена към камерата е включена и една гарсониера гювеч за организатора на купона. А ние ще лазим по булевардите с по 3 ленти с 50 в 40 градуса жега, например никога не видях логика в това около царската резиденция на Цариградско на 4 ленти да е 50, а от Плиска до Орлов мост да е 80, да не би да е по-безопасен пътя на наклона, особено като позаледи. И хиляди такива безумни примери, само камерите са ни кусура, дано поне по-бързо ги актуализират в софтуера на навигациите, пък да видим кога ще се изплатят...
  • 33 georgi

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "bat cuk":

    Е те не са ги сложили още, ти искаш да знаеш къде ще са ... :)
  • 34 Някой

    2 0 Отговор
    Тея смотаняци от КАТ, колко пари ще изкарат не е истина. И защо питам аз, камерите се намират само на места "хранилки"?
    Един прост пример... на ЛукОйл-а до Ботевград на магистралата който е, до момента нямаше ограничение т.е. 130км/ч. Явно не са много хората, които за последните няколко години са карали с над 150-160км/ч и камерата не изкарва почти никакви пари. По случая сложиха точно преди нея ограничение 90км/ч... сега ще почне да изкарва пари. Оправдали се със знак, за възможната поява на домашни животни, там е гора, най-близките домашни животни са на 10км от това място, отделно магистралта е заградена с огради, как така крава ще излезне на нея??? Искате да лапате пари... да умрете дано КАТ!
  • 35 Митачето

    2 1 Отговор
    нека да се организираме и да изпочупим тая смрад кадето я видим и така !!!
  • 36 бен тен

    1 0 Отговор
    п...ли долни
  • 37 Бръм

    1 0 Отговор
    Няма лошо ама що не ги слагат на места където има висока концентрация на ПТП и други проблемни участъци, а ги слагат където е спокойно и равно и има доволно дълга права отсечка за да се подлъже човек и да му вземат парите. Това си е чиста проба лицемерие. "Грижа" за сигурността на пътя...да бе да. Идваш към Пловдив (Пазарджик-Пловдив), минаваш новото кръгово, лек ляв завой и табела, че влизаш в Пловдив, права отсечка с нов асфалт, зад табелата че влизаш в Пловдив знак край на ограничението за изпредварване! И по средата на отсечката от ляво камера! Е, питам аз прав участък с нов асфалт и знак, че можеш да изпредварваш (е как като трябва да караш с 50?, каруци и велосипеди ли?!?!) и камерка... Привечер или през ноща както няма и движение и карай с 50км....аси простотията...
    По очеизвадно поставяне на камера с цел ограбване на народа (а не гарантиране на сигурността) не бях виждал. Премахнаха да не може да се крият (не че пак не се), сега пък терор с камери... Е нЕма такава държава...:(
  • 38 Павел

    1 0 Отговор
    Нищо против правилата за движение ..... само съм ЗА да се спазват, НО освен да слагате камери вземете сложете и по някоя друга табела, че иматакива устройства! Защото целта е да се спазват правилата а да взимате парите на хората. Навсякъде в Европа са обозначени места на които има стационарни камери или мобилни. В Гърция например табелите предупреждаващи за камери увеличават размера си с приближаването на мястото където е поставена ..... а тук дай да им съберем парите !!!
    Преди две няколко седмици полицаи с мобилна камера в Пловдив на входа от към Труд бяха спряли на няколко метра в зелените площи да не се виждат ....... смешници .....
  • 39 митко

    0 0 Отговор
    Стана ми интересно къде около Бургас е подбалканския път.Аз знам, че този път започва от Сливен за София през Казанлък.
  • 40 анти мафиота

    0 1 Отговор
    майко Българио пррости ми че гледам как умираш и немога да ти помогна . Като умреш незнам къде ще живея.
  • 41 Ангел

    2 1 Отговор
    А престанете бе,КАТ ви ограбвал..... кво ми хвърчите с по 200км, всекиден умират хора по пътищата!!!! малко ви е даже....., ако можеше и на всеки киометар да има камера с къртечница, вече тръпки ме побиват като ми предстои пътуване.
  • 42 BMW

    2 0 Отговор
    Така трябва, само това е спасението от корумпираните ченгета и от безсмъртните простаци на пътя.
  • 43 йоци

    0 2 Отговор
    Хората умират не от скороста а от простотия
  • 44 яна

    0 1 Отговор
    и да мъркаме и да не мъркаме, това ни чака... в един балкански градец, където работя има 2-3 прави улици, които позволяват да се кара с доста над 50-те както е ограничението... и не ми разправяйте, че камерите били лошо нещо, щото и аз не си отлепвах крака от газта на тези прави... докато работата ми не стана такава, че да гледам снимките на прелитащите коли с превишена скорост там дето са камерите... и не плюйте, че парите отивали в КАТ... ако си плащахте глобите, щяхте да видите, че на бележката пише "фонд за безопасност по пътищата"... до скоро и аз бях от онези "безсмъртни простаци", както ги нарича колегата по-надолу, дето си мислеха, че на тях не може да им се случи...
  • 45 kkk

    1 0 Отговор
    Браво,само така може да се озаптят зомбираните и психясали българи,седнали зад волана. Повече агресия и простотия по пътищата, има само в Русия. Като не искате да ви рекетират-спазвайте знаците.
  • 46 gost

    0 1 Отговор
    kkk , яна и т.н. какви безопасни пътища бе...от глоби ли ще станат такива , я да бракуват кочините на по 20 г. и да оправят пътищата малко ...това ще осигури малко безопасност ...дупките и неизправните щайги убиват .
  • 47 Гей

    2 0 Отговор
    Ей ...номер 46 ...да ти бракуват твоята морга...карам джип на 21 години в перфектно състояние с тегло 1 тон и спирачки отпред 3000 нютона на колело и отзад по 1700 ;) ако това ти говори нещо...спира като все едно се блъска в стена...Гори малко и е удобно...айде пък да не си купя нова кола да им се чупи всеки ден...Не е важно на колко години е...а да е истински техническия преглед...
  • 48 gost

    0 0 Отговор
    do gost 23:02 30.07.12 ne 20 godi6nite ko4ini sa vinovni za smartnosta na pati6tata i ranenite a slabiq kontrol i lo6oto sastoqnie na pati6tata i ne na posledno mqsto bezrazsatstvoto na hora deto se pravqt na veliki i nedostapni. 6toto v kraina smetka kolata e ma6ina i se opravlqva ot coveka
  • 49 веселин димчев

    0 0 Отговор
    тупат брашненият чувал,а той вече е съдран.пътища няма , уважение като те спрат полицай - нулево, нима не знаят че ние им плащаме заплатите, искате камери на пътя ? ще ги имате , скоро ще ви сложат камери и в гащите и в тоалетните ,после ще ви пратя данъчните да ви питат откъде имате пари да ядете че имате какво да акате.камерите не решават проблема ,ограниченията се спазват само в обсега на камерата и след това - всичката газ. цялата българия е параграф 22.но така е всеки народ си заслужава управниците. не стига че ни го нач.кват постоянно ами вие искате и да ви снимат .ами усмихнете се тогава на камерите и бързо им се ог.зете !!!!!!!!!
  • 50 Бръм

    1 0 Отговор
    Като за начало да си оправят пътищата (маркировка, знаци, мантинели, канавки и отводнителни канали) и после да почнат да слагат камери... Ако тръгна на път в която и да е посока и мина само 7-8 км ще ви заснема знаци закрити от клони на храсти и дървета, обърнати или изкривени, липсващи, липсваща осова линия (тези очертаващи канавката са по редки и от най-рядкото животно в червената книга). При дъжд и сумрак си е направо чудо да не излезеш от пътя. Правят се ремонти ефекта от които е ден до пладне...Днес кърпят дупката, след месец си е пак там. Е? И който вярва, че ако всички караме с 50км/ч пътищата ще станат по безопасни да си кара колелото и да се вози на влака!
  • 51 Ценител

    0 0 Отговор
    Добре де, коли, камери, скорости.......а безумно пресичащи пешеходци, кучета......а дори свободно движещ се добитък?
    Какво правим тука?
    Как да предположа дори с 50 ако карам, че някой слиза на платното на място на което давам газ да премина на последните 1-2 сек на зеленото на светофара?
    Карам и мотор, кучетата са ужасна опастност, нападат в движение, хапят-аз ли съм виновен?
  • 52 гост

    0 0 Отговор
    Нищо не се организира толкова бързо в държавата както рекета на народа. Проблемите с бездомните кучета,разбитите пътища,престъпноста,човешките права и доста други важни неща ще чакат още дълго...
  • 53 георги

    0 0 Отговор
    Чист рекет на народа скрит зад валшиво наименование КАТ
  • 54 ABT Sports Line

    0 0 Отговор
    Айде на бас че тоя фонд ще се изпразни мноооого бързо ей така без никой да знае. Писна ми от рекет за 4-ти пореден път за 4г ще правя предница това нормално ли е? Кой ще ми плати ремонта ? Не е виновен автомобила а лунният пейзаж набеден за път. Не стига че си трошиш колата по лунни пейзажи ами и като те спре мафията и пари ти искат. Ама добре че всички са еднакво облечени и със еднакви коли та ги познаваме от далече и горе долу успяваме да се пазим.