Last news in Fakti

3 Март, 2020 09:10 1 564 5

Трима от Басейнова дирекция – Пловдив са привлечени под наказателна отговорност

  • басейнова дирекция

Това са директорът на Дирекция „Източнобеломорски район“ - град Пловдив, главният юрист-консулт на Дирекцията, както и общински съветник от Община Марица

Трима от Басейнова дирекция – Пловдив са привлечени под наказателна отговорност - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Трима са привлечени под наказателна отговорност след акцията в Басейнова дирекция – Пловдив. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева по време на брифинг.

Събрани са доказателства, че членовете на организираната престъпна група са директорът на Дирекция „Източнобеломорски район“ - град Пловдив, главният юрист-консулт на Дирекцията, както и общински съветник от Община Марица. Обвиненията са за това, че за периода от пролетта на 2018 година до настоящия момент трите лица са участвали в организирана престъпна група на територията на област Пловдив. Тя е създадена с користна цел – извършване на длъжностни престъпления: подкупи и търговия с влияние, пише Фокус.

Директорът на Дирекцията е назначена на тази длъжност от пролетта на 2018 година. По същото време като главен юрист-консулт в дирекцията работел и другият обвиняем. Двете длъжностни лица се познавали с общинския съветник, с когото поддържали добри отношения. Още през 2018 година по инициатива на общинския съветник била създадена схема, от която ръководителят и членовете на ОПГ да извличат лични облаги от Басейнова дирекция – Пловдив чрез издаване на разрешителни по Закона за водите.

Главният юрист-консулт, заедно с други длъжностни лица от дирекцията, започнали да извършват масирани проверки на животновъди, които отглеждали водолюбиви птици – патици, както и за незаконни сондажи. При констатирани нарушения от страна на дадена управителна фирма, юрист-консултът насочвал дадения нарушител към определена фирма, която била посочвана от общинския съветник, които да узаконят нередовните документи. Цената за услугата, която се заплащала, била в пъти по-висока от тази, която другите фирми в района определяли.

Обикновено цената за изготвяне на проект и документи била 3 000 лева, а за препоръчаните фирми – 8 000 лева. Разликата в цената от 5 000 лева се разпределяла между участниците в групата.

„Когато документите, които били изготвени от други фирми били входирани в дирекцията, те се бавели по указания на директорката, докато се чакало те да бъдат насочени към така наречената „препоръчана фирма“, отбеляза Сийка Милева.

Установени са случаи, в които служители на Басейнова дирекция – Пловдив са връщани от проверка, както и такива в, в които директорът на Басейнова дирекция е указвала служителите да не извършват проверки на определени лица и фирми. Имало е и случаи, в които по нейно нареждане не са били вписвани и констатирани нарушения при проверки.

Досъдебното производство е образувано с постановление на прокурор от Специализирана прокуратура през февруари 2020 година. Разследването се води от следователи при следствения отдел на СП.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лекар БГ

    10 1 Отговор
    Очаквам и арест за 3-ма от БарЦелонската басейнова дирекция.
  • 2 Хахаха

    7 1 Отговор
    А РИОСВ Пловдив, кога ?
    Нима там няма същата схема ?!
  • 3 Мишкин

    4 0 Отговор
    СМЪРТ НА БЕЛИТЕ ЯКИЧКИ!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 qwerty

    0 0 Отговор
    Не се заяждам, но се пише "юрисконсулт". Без тире и без "т".