5 Март, 2020 17:05 3 958 14

Управителка на фирма взела над 370 000 лв. за нефункционираща къща за гости

  • каща за гости

Спрямо обвиняемата М.Я. е определена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лева

Управителка на фирма взела над 370 000 лв. за нефункционираща къща за гости - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече, в качеството на обвиняема, управителка на фирма, получила неправомерно 371 520,84 лева от европейски фонд за изграждане на къща за гости в гр. Батак

Днес, 5 март 2020 г., беше предявено постановление на Окръжна прокуратура-Пловдив за привличането като обвиняема на 58-годишната М.Я., за това, че в периода от 16.07.2009 г. до 3.12.2012 г., в гр. Пазарджик и гр. Пловдив, в качеството ѝ на управляващ и представляващ търговско дружество, е представила неверни сведения пред ДФ „Земеделие“ – Областна дирекция „Земеделие“- гр. Пазарджик и Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“ - гр. Пловдив, вследствие на което е получила 371 520, 84 лева, средства, принадлежащи на българската държава, с които се съфинансират проекти, финансирани от фондове, принадлежащи на Европейския съюз – „Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони“ – престъпление по чл. 248а, ал.5, вр. ал. 3, вр. ал. 2 от Наказателния кодекс.

По досъдебното производство е установено, че търговското дружество било регистрирано през 2008 г., като управител и собственик на 50 % от капитала била обвиняемата М.Я. През м. юни 2008 г. дружеството придобило недвижим имот – дворно място в гр. Батак, обл. Пазарджик.

След проведено общо събрание на съдружниците, било взето решение да кандидатстват пред ДФ „Земеделие“ за финансово подпомагане по Програмата за развитие на селските райони за изграждането на къща със стаи за гости в имота в гр. Батак. Дружеството било одобрено и бил сключен договор с ДФ „Земеделие“, съгласно който следвало, със собствени средства да бъде изградена Къщата за гости.

По договор след привеждането ѝ в годност за експлоатация, от ДФ „Земеделие“ трябвало да преведат 68 % от одобрените разходи по проекта или сумата от 371 520,84 лв. Срещу това, дружеството се задължавало в продължение на 5 години Къщата за гости да функционира, съгласно посочените параметри в представения бизнес план – да приема гости, да развива туризма в общината и да осигури трудова заетост за 7 служители.

На 12 юни 2012 г. обектът бил завършен и на практика можел да функционира по предназначение – Къща за гости. Във връзка с това, на 23 октомври 2012 г. обвиняемата М.Я. подала заявка за плащане в Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“ - гр. Пловдив, като на 3 декември 2012 г. по сметка на дружеството била изплатена сумата от 371 520,84 лева.

Въпреки това, обвиняемата не започнала туристическа дейност, съгласно заявеното от нея при кандидатстването за финансиране, не назначила персонал в Къщата за гости, която никога не функционирала по предназначението си, а се използвала като къща за лични нужда на М.Я.

Спрямо обвиняемата М.Я. е определена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лева. Предвиденото в закона наказание за деянието, в което е обвинена, е от две до осем години „лишаване от свобода“.

Досъдебното производство е образувано след извършена проверка, възложена от Върховна касационна прокуратура на Главна дирекция „Национална полиция“ на проектите за изграждането на къщите за гости в страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Към заглавието

    32 1 Отговор
    Без да чета статията– Само тая ли се е облажила, та не изпишете всичките?
  • 2 Пунчо

    25 4 Отговор
    На Бойко е по-голяма!
  • 3 Мдаааа

    23 0 Отговор
    Популизъм. Понеже се разчу, започнаха да горят бушончетата, за да не обръщаме внимание на баш мафиотите.
  • 4 Митко

    23 0 Отговор
    📌 Тази 58 годишна М.Я, е имала помагачи, защо за тях нищо не се споменава?
  • 5 Гост

    22 1 Отговор
    Кажете, въобще, дали има ФУНКЦИОНИРАЩА къща за гости, направена с европейски пари
  • 6 Роси

    8 0 Отговор
    Да. Има, но явно ние сме глупаци. 1/3 от посочените суми и настаняваме гости
  • 7 Йозеф

    6 1 Отговор
    Добре, а с другите къщи за гости какво става? Или аршина е различен?
  • 8 Бай Ганьо

    9 1 Отговор
    Фалшив еврогей съюз фалшиви фондове кражби за " наши " хора безхаберие и некадърно управление Келепира само за богатите за бедните работа корав хляб и дране с данъци
  • 9 безпартиен

    3 0 Отговор
    Новина ще е ако намерите поне една работеща къща за гости построена с европейско финансиране!
  • 10 оцелял от турското робство

    4 0 Отговор
    А тя от коя партия е? Щото ....нали....."при най-малкото съмнение......"
  • 11 Играч

    2 0 Отговор
    Що не дават на обикновен човек Евро средства а??? Дават само на връзкари и затова ще продължава да се краде здраво.
  • 12 Евала

    5 0 Отговор
    Ако някой ми докаже че в България има СЛУЧАЕН човек който се е добрал до еврофондовете свързани със къщи за гости!!!аз ще се обеся пред ндк!!!
  • 13 гост

    3 0 Отговор
    Значи крадеш 350х.лв, а те пускат срещу 10х.лв. Това са сметки за олигофрени.
  • 14 Иван

    0 0 Отговор
    Пак ,че бяха Биволъ да разкрият измамите .Каква прокуратура ,какво МВР.Знаеше се ,че 90% от проектите са измама но нищо не се правеше за да се предотвратят кражбите.Сега хванали една фирма, а те са всички за затвора.