Last news in Fakti

29 Април, 2020 14:25 3 786 12

Жандармерия нахлу в ромската махала на Брестовица

  • жандармерия-
  • ромска махала-
  • брестовица

Създаден е „зелен коридор” за коли, които зареждат хранителните магазини в зоната

Жандармерия нахлу в ромската махала на Брестовица - 1

Жандармерия и спецполицаи влязоха в ромската махала на Брестовица, съобщи TrafficNews. В селото текат проверки по къщите, дали карантинираните спазват предписанията на РЗИ, както и за спазването на противоепидемичните мерки. Самата обстановка в махалата е спокойна. А хората са по домовете си. Създаден е „зелен коридор” за коли, които зареждат хранителните магазини в зоната, както и за автомобили със специален режим на движение.

Органите на реда не допускат жителите на махалата да напускат къщите си. Към момента КПП-та не са изградени, но пък местните се оплакаха, че не са успели да отидат на работа тази сутрин.

„Работя в частна фирма в Пловдив, но не ми позволиха да тръгна тази сутрин. Шивачките също не успяха да се качат в автобуса”, каза пред наш репортер местен жител. По думите на Кирил Ангелов, никой от завърналите се от Германия не е показал симптоми и не е болен.

„Болните са живеели в махалата и не са пътували извън страната. Тези, които се прибраха си спазиха карантината и не са болни. Последните дни, никой не е пристигал от чужбина”, твърди съпругата на Кирил.

Семейството е притеснено, че може да се заразят с опасния вирус.

От махалата твърдят, че починалият 70-годишен мъж се казва Ангел Ангелов. Той имал придружаващи заболявания. По думите на хората, той ще бъде погребан без да присъстват близки и приятели.

Припомняме, че още 9 нови случая на заразени са установени в селото. Между тях е дете на 9 години – без симптоми. Всичките са контактни на обявените вчера положителни лица от селото. От общо 13-те лица в Брестовица, положителни на COVID-19, 3 са хоспитализирани.

За съжаление има един починал пациент в болница – мъж на 70г. с придружаващи заболявания: исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, сърдечна недостатъчност.

Рано тази сутрин кметът на община „Родопи” Павел Михайлов беше на проверка в етническия квартал. Той обясни, че хората са спокойни и няма напрежение сред общността.

„Всички разбират сериозността на положението и спазват указанията на Общинския кризисен щаб. Днес си останаха по домовете, а ако се наложи само един член от семейството отива до магазина”, каза Михайлов. „Новите мерки се въвеждат, за да не се допуска разрастване на епидемията. Затова всички в селото трябва да останат спокойни, да носят задължителните предпазни маски и да не се поддават на паника”, призова кметът.

Още вчера община „Родопи” осигури дезинфектанти и предпазни средства, които бяха раздадени на живеещите. На входа на махалата е поставена и водоноска, заради издадената преди два месеца заповед, че водата в селото е негодна за пиене.

От днес започва масова дезинфекция на територията на всички 21 населени места в общината. Специализирана фирма ще обработи главните улици, сградите на кметствата, детски градини и училищата, както и зоните около кофите за боклук. Обработката ще бъде с препарата тихлорсан, който е хлорна основа от 0, 1 % по предписание на РЗИ-Пловдив. Приоритетно екипите ще започнат работа от село Брестовица.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко подклажда размирици

    3 5 Отговор
    Само приканва излизайте по паркове, планини, мотета а ц и г а н и т е само това чакат да чуят.

    Коментиран от #4

  • 2 Геню

    3 5 Отговор
    Властта с действията си ще запали пожар който ще се разнесе в цялата държава!
  • 3 Нова

    18 0 Отговор
    Домъкнаха се и внесоха вируса и първите умрели бяха отт тях върнала се дъщерята от Италия. Ние затова сме запрени по къщите, за да има възможност тях да ги лекуват с нашите пари. На тях маски бизплатно, а за нас ако искате и с шал се пазете. А бе къде се скри БХК да ни защити от дискриминация
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Gen Gurko

    10 0 Отговор
    Към всеки български град или село като гостоприемник има поне по едно такова поселище (гнездо)на паразити. Това е наследство от добрината (простотията и наивността) на бълг. народ да ги запази и да не ги даде когато посланик Бекерле ги поиска. Сега те ни го връщат. Но понякога все пак Историята дава втори шанс.
  • 6 Цирк с Щаба на властта

    2 0 Отговор
    Защо ги охранявате, нали няма заразени в България?
    Короната заобиколи и джандармерията.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Смъртта

    0 3 Отговор
    Българите и журналистите много лъжат като сатана бащата на лъжата
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 кромео

    1 0 Отговор
    Всички роми трябва да се вслушат в съвета на Тръмп и да започнат масово с приема на дезинфектанти вътрешно! Хлор, белина и спирт за горене на екс! Доказано работи!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.