Last news in Fakti

15 Май, 2020 11:01 7 201 18

ГДБОП удари колумбийски кокаин за близо 20 млн. евро (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • акция-
  • гдбоп-
  • кокаин-
  • колумбия-
  • torta ahogada

Разследването на международната наркомрежа е започнало от Националната полиция на Кралство Испания преди година и половина

ГДБОП удари колумбийски кокаин за близо 20 млн. евро (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: МВР

Служители на ГДБОП участваха в международна операция “TORTA AHOGADA“, проведена от 31 януари до 14 април на територията на Испания, България, Нидерландия и Колумбия. Иззет е над 1 тон кокаин и са задържани 18 души. Това съобщиха от МВР.

Престъпната организация, съставена от български, испански, колумбийски и нидерландски граждани e контролирала изграден и функциониращ канал за трафик на наркотични вещества. Трафикът се e осъществява под прикритието на легални търговски сделки, превозвани с контейнери на големи фирми спедитори, като наркотичното вещество – кокаин, е било укрито в превозваната стока.

ГДБОП удари колумбийски кокаин за близо 20 млн. евро (ВИДЕО+СНИМКИ)

На 31 януари служители на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура задържаха в София близо 550 кг кокаин, импрегнирани в над 6 600 кашона с плодове, внесени от Колумбия.

При акцията, са задържани четирима, трима от тях са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за трафик на наркотици.

Иззетото количество кокаин е на стойност над 19 милиона евро. В хода на разследването е установено, че кокаинът е внесен от международна престъпна мрежа, чиято последваща цел е била да организира на българска територия лаборатория, в която „химици“ да извлекат наркотичното вещество, а впоследствие то да бъде транспортирано в Кралство Испания и разпространено в държавите от Европейския съюз.

Задържането на колумбийския кокаин е резултат от участието на България в съвместно разследване срещу международна престъпна наркомрежа заедно с полицейските и прокурорски служби на Испания, Нидерландия, Колумбия и със съдействието на Интерпол и полицейски служби на САЩ.

ГДБОП удари колумбийски кокаин за близо 20 млн. евро (ВИДЕО+СНИМКИ)

Разследването на международната наркомрежа е започнало от Националната полиция на Кралство Испания преди година и половина. Основание за това са били данни за готвен трафик на кокаин, укрит в кафе, от Колумбия през Гърция към България.

След задържането в София на първата кокаинова пратка за Европа, разследването продължава на територията и на други държави.

На 14 април 2020 г. полицията в Нидерландия задържа 1200 кг картонени кашони с импрегниран кокаин (отново в доставка на плодове от Колумбия). Разкрити са и две лаборатории с над 1000 литра химикал за извличане на наркотика.

ГДБОП удари колумбийски кокаин за близо 20 млн. евро (ВИДЕО+СНИМКИ)

В действията по неутрализиране на групата са участвали повече от 300 полицейски служители от различни полицейски агенции в Испания (Национална полиция), България, Колумбия (DIRAN), Нидерландия и САЩ (DEA, HSI и CBP), и със съдействието на Интерпол.

ГДБОП удари колумбийски кокаин за близо 20 млн. евро (ВИДЕО+СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лили Иванова

    37 0 Отговор
    Очаквайте скоро по новините някой застрелян от подземния свят.Винаги след такава акция някой го отнася.

    Коментиран от #2

  • 2 Жокер

    23 4 Отговор

    До коментар #1 от "Лили Иванова":

    да не започва с Б.Б. застреляният

    Коментиран от #5, #8, #11

  • 3 Реалист

    30 0 Отговор
    В булгаристан икономиката е: проституция и наркотици:) останалото е проститутки,наркомани и матриял:)

    Коментиран от #15

  • 4 СвободноДвживениеНаБоклуци

    4 2 Отговор
    Нали ЕС искаше свободно движение на стоки и всякакви боклуци, които не могат да се продадат (в преносен и буквален смисъл) ?

    Коментиран от #13, #14

  • 5 Лили Иванова

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Жокер":

    по скоро някое бушонче
  • 6 От стари времена

    11 5 Отговор
    БСП , ДПС и ДС контролират дрогата , така,, че Гечев , Нинова и БСП компания ще ви отговорят по въпроса с каналите за дрога !
  • 7 Мим

    15 0 Отговор
    Ами заради ей такива като тези ,които го разпространяват,имаме толкова наркоманчета убиици и надрусани.На тия трябва да има конфискация на всякакво имущество и живота им да мине в Белене,до края на дните им!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гербер

    6 1 Отговор
    Що лъжеш бе журналист че какъв гдбоп те гони те са участвали колкото и ти
  • 10 То е ясно

    7 0 Отговор
    Естествено ме ще има застреляни, нали някой залага живота си на тая сделка😉
  • 11 Българин

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Жокер":

    По-добре си трай...
  • 12 ГДБОП

    3 0 Отговор
    Заради тая 'торта', си изтървахме комисионните.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Забрави да кажеш

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Грабежи
  • 16 ГДБОП

    6 1 Отговор
    Мишката влезе в капана слона да върви по зададения маршрут
  • 17 Клошаря

    2 1 Отговор
    Да ми дадете да събера непотребният амбалаж .
  • 18 Чичко тревичко

    2 1 Отговор
    вещество, а впоследствие то да бъде транспортирано в Кралство Испания и разпространено в държавите от Европейския съюз.!!! Е това само не го разбрах???? Значи от България ще се транспортира до Испания и от там до европейските държави !! Това е все едно да транспортирал стока до Пловдив ! Ама първо да я откараш до Бургас!