Last news in Fakti

19 Юни, 2020 16:54 4 594 90

Спецпрокуратура подхвана секретар на президента за търговия с влияние

  • секретар-
  • президент-
  • търговия с влияние-
  • пламен узунов

На 27 декември 2018 г. той е изпратил на Пламен Бобоков съдебно решение, което още не е било подписано от съдиите от Върховния административен съд (ВАС)

Спецпрокуратура подхвана секретар на президента за търговия с влияние - 1
Снимка: БГНЕС

Секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов е уличен в търговия с влияние. На 27 декември 2018 г. той е изпратил на Пламен Бобоков съдебно решение, което още не е било подписано от съдиите от Върховния административен съд, става ясно от прессъобщение на прокуратурата.  

Шест дни по-късно решението става публично достояние, предава dariknews.bg. 

Специализираната прокуратура разкри още, че Пламен Бобоков е лобирал пред членове на ВСС за избирането на прокурор от Русе за административен ръководител на Окръжната прокуратура в града. Натискът на Бобоков се е провалил и е избран друг кандидат. 

Ето и пълния текст на съобщението им. 

С постановление на прокурори от Специализирана прокуратура Пламен Бобоков е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с участието на длъжностни лица.

Спрямо същия е определена мярка за неотклонение – гаранция в размер на 1 млн. лв., която е бил длъжен да внесе до 14.06.2020 г., включително.

Поради непостъпване на паричната сума по сметката на Специализирана прокуратура и непредставяне на платежен документ в указания срок, както и след събрани нови доказателства, спрямо обвиняемия е постановено „задържане под стража“ за срок до 72 часа, с оглед довеждането му пред Специализиран наказателен съд.

В хода на досъдебното производство е назначена и изготвена компютърно-техническа експертиза на иззети мобилни телефони и таблети, ползвани от обвиняемите по делото. Информацията, анализирана в хода на същата, надхвърля 200 GB.

Видно от съдържанието на комуникация от изследвания мобилен телефонен апарат и мобилна компютърно-информационна система, ползвани от обвиняемия Пламен Бобоков, се установява наличието на информация под формата на текст, звук и изображения.

От същата е видно, че обвиняемият Бобоков е комуникирал с различни адресати, в това число лица с имунитет, висши държавни служители, както и с подсъдими и обвиняеми лица по дела на Специализирана прокуратурата, част от които се укриват в чужбина с цел избягване на наказателна отговорност.

Установена е и комуникация, осъществявана чрез различни мобилни приложения на обвиняемия Пламен Бобоков, вероятно със секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов, както и с действащ магистрат – Н.Н., кандидатствал през 2019 г. За административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе.

След извършен наказателно-правен анализ на заключението на експертизата и приложенията към нея, наблюдаващите прокурори са констатирали доказателства за извършено престъпление по чл. 321, ал. 6 НК. В тази връзка на 19.06.2020 г. след разрешение на съдия се извършват лични обиски на лицата Пламен Узунов и Н.Н., както и претърсвания и изземвания.

Изземват се веществени доказателства, относими към предмета на доказване, като след анализа им наблюдаващите прокурори ще преценят дали са налице достатъчно доказателства за ангажиране на наказателна отговорност на същите.

С оглед трайната практика на Прокуратура на Република България да информира българските граждани по дела с висок обществен интерес и след разрешение на наблюдаващите прокурори, Специализирана прокуратура публикува част от комуникацията на обвиняемия Бобоков с лицата Узунов и Н.Н., отнасяща се за два отделни случая:

Първият случай касае размяна на текстови съобщения между Пламен Бобоков и лице, обозначено като “Prezident-Pl. Uzunov“. От комуникацията е видно, че на:

27.12.2018 г. „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща поредица от съобщения на обвиняемия със следното съдържание: „Има само проект на решението“, „Първо ще го видиш ти“, „Още не подписано“. В отговор Бобоков пише: Разбрах“. На същия ден в 16.20 ч. обвиняемият получава от „Prezident-Pl. Uzunov” и снимков файл на съдебно решение, придружено с уточняващ текст: „Това е ще е в оригинал“.

На 03.01.2019 г. „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща на Пламен Бобоков линк към съдебно решение на състав на Върховен административен съд от дата 02.01.2019 г.

(първият работен ден на годината). Видно от публикуваното на интернет страницата на съда решение, същото е идентично с текста, изпратен от “Prezident-Pl. Uzunov” в 16.20 ч. още на 27.12.2018 г.

Вторият случай касае размяна на текстови съобщения между Пламен Бобоков и лице, обозначено като „Prok. Niki Nikolov“. Комуникацията между двамата е проведена в края на м. ноември и началото м. декември 2019 г. и съвпада с процедура по избор на административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе.

Видно от протокол на заседание на Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, проведено на 04.12.2019 г., след явно гласуване за административен ръководител е назначен друг кандидат, участващ в процедурата.

В тази връзка наблюдаващите прокурори ще преценят и това дали, в случая, че са налице доказателства за търсене на дисциплинарна отговорност на магистрата, респективно ще сезират главния прокурор на Република България.

Специализирана прокуратура заявява, че ще продължи действията си по разследване и ангажиране на наказателна отговорност на лица, осъществяващи престъпления, независимо от тяхното служебно положение, социален статус и политическа принадлежност.

Съзнаваме, че това е единственият начин за възстановяване доверието на българските граждани в правосъдието и опровергаването на наложеното погрешно разбиране за недосегаемост от наказателни преследвания на определена група лица.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Президента загази здраво

    36 141 Отговор
    Румен Радев е замесен. Хванаха го. Узунов който днес спецпрокуратурата разследва е секретар и съветник на Радев и е негов министър на вътрешните работи. Същевременно техен доверен служител е хванат за мокри поръчки, а компроматните снимки са правени с тяхно знание. И още Румен Радев е знаел за подготвяните атаки срещу Борисов и е участвал е тях чрез опорки на интервютата които даде много пъти покрай многото събития за дестабилизация на страната. НСО е компроментирана от вътре и се използва заедно с техниката която разполага за шантаж, инудвания и злепоставяния политически опоненти и за обслужване на КГБ интереси. Радев е един от ръководителите и скоро всичко това ще излезе на яве. Очаквайте подробности

    Коментиран от #4, #6, #8, #14, #16, #64

  • 2 Истината

    99 5 Отговор
    А когато пращаш АДФИ да раследват,, Евохолд "не е злопутреба със служебно положение!! Илиморащаш на бившия тъст на Елена Йончева проверки също не е подсъдно!
  • 3 тишина

    103 17 Отговор
    А нещо за пачките в нощното шкафче?

    Коментиран от #21

  • 4 Tate

    85 10 Отговор

    До коментар #1 от "Президента загази здраво":

    Ба маааа как ти го роди това кратуната ???
  • 5 няма да се учудя

    78 4 Отговор
    ако захванат и Радев за "дрона със взрива"

    Коментиран от #22

  • 6 Ходи се прегледай

    67 7 Отговор

    До коментар #1 от "Президента загази здраво":

    И очакваме подробности.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Корекция

    66 5 Отговор

    До коментар #1 от "Президента загази здраво":

    Ти май много криминалета гледаш, а ?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хи хи

    8 52 Отговор
    Ам кремълския ибрикчия кога.???
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Zuus

    66 4 Отговор
    Онова с пачките и златото в нощното шкафче това ли измисли?
  • 13 Аря

    66 4 Отговор
    Контра-атака от Министерството към Президента . Доверието към институциите не се печели с избирателно разследване за нарушители .
  • 14 Директорчето

    67 4 Отговор

    До коментар #1 от "Президента загази здраво":

    Много бързо го написа това бе. Статията я публикуват и след 2 мин. тая приказка цъфна като първи коментар. Много бързо мислят някои хора. Особенно, като са получили и малко помощ.
  • 15 да де

    57 5 Отговор
    Хе-хе отклоняване на вниманието от пачките в шкафчето.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този беше министър на Радев

    11 71 Отговор
    Този е вътрешният министър на Румен Радев. Представители си. Мафия. Радев е назначил този човек за министър. От НСО извършват мокри поръчк. Радев следи премиерът с дрон. Сигурността на Борисов бе застрашена от НСО заради снимките. Значи Румен Радев е част от всичко това. Той е отговорен за НСО и със сигурност е замесен. Щом неговият човек си пише с олигарсите а той ги защитава в интервютата си, изводът е че той е един от организаторите и координаторите и участник в тези партизански процеси

    Коментиран от #35, #79

  • 18 всички

    7 39 Отговор
    червеношийки в кафеза
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Майна

    19 30 Отговор
    Г-н Президент, съдбата ви е дала Възможност да заемете този пост, на немски съдба е ШИКЗАЛ. БЪДЕТЕ ШИК И ЗАЛОЖЕТЕ НА ТОВА ДА ВИ ЗАПОМНЯТ С ТОВА, ЧЕ НАИСТИНА НАРОДА С ПРАВО Е ГЛАСУВАЛ ЗА ВАС, КАТО ЧОВЕК , КОЙТО ЗАДЛУЖАВА ДА ГО ПРЕДСТАВЛЯВА.СВИКАЙТЕ КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪВЕТ , НАПРАВЕТЕ ТАЗИ СМЕЛА СТЪПКА. НАРОДУТ ЩЕ ВИ ПОДКРЕПИ, СИГУРЕН СЪМ!!?

    Коментиран от #29

  • 21 мебелната пачка

    6 15 Отговор

    До коментар #3 от "тишина":

    Гледай, как се прави в Холивуд. Може 1:1 да ти направят декор.
  • 22 Tate

    50 1 Отговор

    До коментар #5 от "няма да се учудя":

    Мани мани дрон пакет с динамит и пирони !! Лелелеле а Радев седи до оградата на Баце и киризи с перископ от подводницата !! Дрона се мъчи с товара щото не е дигал тежко и го изпуска върху кенефа на охраната !! И като бликнал един ми ти "петролен" гейзер !! Баце скача с пищова и вика "Наште идват " гърми у тавана като на сватба и фърля пачки като у ресторант с гръцка музика .................. Президента изкача от подводницата яха знимката на F16/70 и отлита в неизвестна посока !! Настава народно веселие и раздаване на автографи по снимки на спящият Баце !!!
  • 23 В.В.

    42 2 Отговор
    Едно по едно...Първо почваме от чекмеджето....И по ред ....До ,,Влиянието ,,на Борисов даже не е говорено...Пък камо ли за злоупотреба с влияние....
  • 24 хахахаха

    2 7 Отговор
    И кво?
  • 25 Ясновидец.

    10 51 Отговор
    Е.РАДЕВ,Е ПОЛУФАБРИКАТ,САМО ГО ЧАКАТ ДА МУ ПАДНЕ ИМУНИТЕТА,И ЩЕ МУ ГЛЕДАТЕ РЕЗИЛА В СЛЕДСВИЕТО,СЪДА И ЗАТВОРА.МНОГО ГРЕШКИ СЪС СИГУРНОСТ Е НАПРАВИЛ,И ЩЕ ОТГОВАРЯ КАТО ВИНОВЕН ПРЕД СЪДИ НАРОД.НЯМА ДА ГО ИЗПУСНАТ.

    Коментиран от #31

  • 26 Най корумпирания

    7 48 Отговор
    Президент в историята на България

    Коментиран от #32, #80

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Тинейджър

    10 43 Отговор
    Съмнява ли се някой че президента е замесен?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Шкафчо

    39 4 Отговор
    А милионите на батко
  • 31 Tate

    19 1 Отговор

    До коментар #25 от "Ясновидец.":

    Брей ........ като си ясновидец и толкова знаеш кажи числата за ТОТОто да те споменаваме с добро !!
  • 32 Корупцията

    23 3 Отговор

    До коментар #26 от "Най корумпирания":

    В Барселона со шкафчо
  • 33 когато се изземват

    22 0 Отговор
    компютри е необходимо базата данни да бъде снеа на диск и копие от него да бъде предадена обвинения. Така всеки може да добавя или да изважда от базата данни каквато инфомация си поиска. Снемането на информацията трябва да стане в присъствието на поемни грамотни лица и на защитата на обвиняемия
  • 34 КОТарАК

    28 2 Отговор
    последните два абзаца ме впечатлиха най-много...премиера го дават с пачки в чекмеджето , черепа изнесе сума ти материали за корупционни схеми в които е участвал-кога ще се разследва това?последните два главни прокурора кой ги избра , ако говорим за търговия с влияние...смешни истории
  • 35 Жеко карбуратора

    28 3 Отговор

    До коментар #17 от "Този беше министър на Радев":

    Кой ми ака в гащите?Ти верно ли си убеден за дрона.Малиии това герберите сте много зле!
  • 36 Шкьфа

    8 1 Отговор
    В шкафа га
  • 37 Интересно

    35 2 Отговор
    На Пламен Узунов , който "Вероятно" е замесен е изписано цялото име, а на действащ магистран - инициалите. И какво от това като има съвпадение?! Ами то има съвпадение на пачките със спалнята на примиера , ама няма ни дума по тоя въпрос
  • 38 Presian

    34 0 Отговор
    Сега SMS- те веднага се считат за реални.Тези на Борисов до Божков били на кирилица , а после били само за футболистчета и той е все невинен

    .

    Коментиран от #46

  • 39 Съдията Дред

    34 0 Отговор
    То и Бирисов и Горанов са комуникирали с подсъдимия Божков така че какво следва от тук щом повдигат обвиненуя за комуникация само със съмнителни дати?
  • 40 корупцията

    18 1 Отговор
    в шкафа
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Панов

    5 28 Отговор
    Ето това е вече нещо конкретно и сериозно.Спални не ме интересуват,те са за клюкари и чалгари
  • 43 Б.Х.

    31 2 Отговор
    А като спреш посред нощ проверка на агенция митници в пиво7393варна, не е търговия с влияние.
  • 44 баси

    1 3 Отговор
    е дума
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Съдията Дред

    21 1 Отговор

    До коментар #38 от "Presian":

    Двоен аршин, едни изглежда се ползват със покровителство др. не!
  • 47 баси

    9 2 Отговор
    милионите
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 бибитко

    8 2 Отговор
    милиона
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 баси бибитко

    11 1 Отговор
    ма тук не го трий 😂
  • 52 То е ясно

    5 17 Отговор
    Аман от Фатмаци и бивши Ченгета
  • 53 Ю Кортес

    5 23 Отговор
    Чакаме реакция от президент Деси.
  • 54 бибитко шкафа

    21 2 Отговор
    милионоте на басЕ
  • 55 Хаахахааа

    5 22 Отговор
    Сега Деси ще се намеси
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Комунистите

    5 19 Отговор
    Компроматите сме ги измислили ние, ще ги закопаем тези от ГЕРБ , а после и цялата държава.
  • 58 Тото

    9 1 Отговор
    Само лудите са невинни а на простите се търси наказателна отговорност
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Лили

    3 15 Отговор
    Време е да го разжалваме
  • 61 Борислав

    3 11 Отговор
    А бе всички са един дол дренки, макар че по прилича на от болната та на здравата глава...
  • 62 калинчо

    12 4 Отговор

    До коментар #59 от "Националист":

    ма нацапа се след като лъсна шкафа
  • 63 Шкафа

    18 4 Отговор
    Батко го натопиха неговите па той па стреля дет не трябва, ма чи те и още ще го киснат дорде не му вземат шкафа
  • 64 jorj

    4 18 Отговор

    До коментар #1 от "Президента загази здраво":

    Този руска подлога трябва веднага да бъде подложен на ИМПИЙЧМЪНТ !!!!!!!!

    Коментиран от #77

  • 65 12445

    16 2 Отговор
    А спящия принц ??кога ???????
  • 66 Любо

    8 7 Отговор
    Сега разбрахте ли защо изведнъж вчера започна да защитава Баце???!!!!
  • 67 123

    11 1 Отговор
    Тя тая кореспонденция същата като на Божков с ВГ и един дебел тюлен
  • 68 ЕХАААА

    3 15 Отговор
    ТОЙ ДНЕС ЗАТОВА МЪНКАШЕ , ЧЕ С КОМПРОМАТИ ИЗБОРИ НЕ СЕ ПЕЧЕЛЕЛИ , МРЪСЕН ПРОДАЖНИК И ЛИЦЕМЕР Е ПИНГВИНА !
  • 69 Дтоян

    15 2 Отговор
    Мафията отвръща на удара.
    Само че отново са плагиати и некадърни копирачи.
    Оригиналът в този жанр се казва Васил Божков.
  • 70 Фактъ

    17 3 Отговор
    Гешев е зависим , работи за хунтата ! И ще си отиде безславно !
  • 71 Фактъ

    5 19 Отговор
    Много мирише около президента, трябва здраво проветряване
  • 72 Националист

    2 10 Отговор
    Борисов си е подавал оставка , обаче комунист само с кръв се сваля
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 българина

    9 0 Отговор
    мутрите се чудят какво глупости да измислят
  • 76 българина

    12 1 Отговор
    прокуратурата отклонява вниманието от шкафчето но няма да стане
  • 77 Жеко карбуратора

    10 1 Отговор

    До коментар #64 от "jorj":

    Сам си пишеш, и сам си отговаряш.Като шефа ти!Еднокнижника!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Ха ха

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Този беше министър на Радев":

    Ти пиеш ли си хапчетата редовно?Или вече не помагат?Знаеш пътя.Баце в пандиза,а ти през балкона таааааа до долу.
  • 80 Asdfg

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Най корумпирания":

    По-голяма глупост не можа ли да измислиш?
  • 81 Я... Я

    0 0 Отговор
    Какво не цензурно написах?, че ме триете.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Я... Я

    1 0 Отговор
    Еди що годе сайт имаше и него затривате. Тук пиша само истината.
  • 84 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор
    браво
  • 85 сляпата с кантара

    7 3 Отговор
    ..................В КАКВА ДЪРЖАВА ЖИВЕЕМ, НЕЩО ЗА ШКАФЧЕТА С ЕВРА , ЗА ПРО.ТИ ПУ.КИ , ЗА ЗЛАТНИ КЮЛЧЕТА , ЗА ..........ТОА ЧЕ ГО РАЗМАЖЕМ ..............Кешев, ,........каскета ти пречи да мислиш нормално !!!!!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 ПАТРИОТ

    5 2 Отговор
    ГЕРБЕРЯТА СЕ ОС№АХА ДО УШИТЕ и засмърдя в цялата Европа.Горките толкова са първосигнални и елементарни като КЪРДЖАЛИИСКА П%ТКА щото си мислят че ето сега почваме да хвърляме кал по президента и така нашия убавец ВИНЕТУ ЕДНОКНИЖНИИ ще се отърве.Да ама не, това театро го играхте мнооого пъти и вече не мой да ловите маймуни с трици.
  • 88 бат Вальо

    2 1 Отговор
    Мачкайте яко, момчета, ЯКООООООО!!! Телефонни разговори, а? Пачки и кюлчета, а? Не трябваше да дърпате за опашката/да снимате/ спящия лъв - това е мнооооого опасно!!!
  • 89 човек

    3 1 Отговор
    Боко се дъни и друг го отнася. Толкова е загубен народа ни. И точно когато овладее цялата държава. Точно тогава ще стане ненужен на тези дето са зад него. Този просто е кукла на конци. Която си мисли че контролира сама цитуацията. И просто ще изгори като бушон. Надявам се точно тогава да разберем дали още имаме българи като Левски и Ботев. Защото само те ще разберат,че тотално сме изгубили България.
  • 90 Чук и Гек

    3 0 Отговор
    И как Узунов ще търгува с влияние, след като няма никакво влияние!!!? Бъх ти специлизираната прокуратура, бъх ти разделение на властите!