Last news in Fakti

19 Септември, 2012 19:34 1 492 3

12 в ареста за крупни данъчни измами

  • данъчни измами-
  • арестувани

Спецоперация срещу престъпления против данъчната и финансовата система е проведена вчера на територията на Пловдив, съобщиха от МВР. Акцията е реализирана под наблюдението на окръжната прокуратура; установени са четирима основни играчи и още 9 души, с помощта на които са избягвани плащания на данъци. По данни на експертите държавният бюджет е ощетен с 5 140 000 лева.

В специализираната операция участвали служители на секторите на ГДНП “Противодействие на икономическата престъпност”, „Противодействие на криминалната престъпност”, „Специализирани полицейски сили” в ОДМВР-Пловдив, заедно с колегите им от отдел „Икономическа полиция” при ГДНП и представители на ТДНАП в града.

Те предприели претърсвания на девет адреса в Пловдив и един в София. Оттам са иззети множество счетоводни документи, компютърни конфигурации и информация на електронни носители, свидетелстващи за престъпната дейност на три фирми за търговия с плодове и зеленчуци.

Фирмите били представлявани от пловдивчанина С.Я. /56 г./, съпругата му Е.Я. /51 г./ и дъщеря им М.Я. /28 г./. Установено е, че с посредничеството на техния съгражданин А.Б. /43 г./, който живеел в София, били привлечени и използвани т.нар. фирми „бушони“. Чрез тях били извършени множество финансови операции  - създадени фиктивни стокови потоци и използване на първични счетоводни документи с невярно съдържание. По този начин неправомерно приспаднатият данъчен кредит бил вкарван в оборота на семейните фирми. По първоначални данни, от началото на 2009 г. до края на миналия месец са избегнати плащания на данъчни задължения в размер на 5 140 000 лева.  А.Б. е известен на полицията за подобни данъчни престъпления, уточняват от дирекцията.

От БНР уточняват, че става въпрос за бизнесмена Сотир Янков, 28-годишната му дъщеря и съпругата му Елена, собственичка на верига салони за красота, известна и с активната си дейност за ГЕРБ до преди няколко месеца. Софийският бизнесмен е и Ананас Бонев, племенник на легендата на българския футбол Христо Бонев.

По случая в сектор „Противодействие на икономическата престъпност” – Пловдив е образувано досъдебно производство. Повдигнато е обвинение на 13 от задържаните, които са на възраст между 27 и 56 години. С постановление на Окръжна прокуратура 12 от тях са приведени в следствения арест за 72 часа.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    2 0 Отговор
    Ананас Бонев , интересно бг.име .
  • 2 Желязко Георгиев

    0 0 Отговор
    прибрали са някой изкупителни жервички, които нямат нищо общо с тия суми които се цитират. Ако такива акции имаше и бяханаистина реални ... щеше да е супер.
  • 3 Пловдив

    0 0 Отговор
    Сотьо защо така бе тарикат асеновградски.