Last news in Fakti

17 Юли, 2020 16:11 8 868 18

Разбиха банда лихвари, начело с двама братя, пребивали брутално длъжници

  • лихвари-
  • банда-
  • лихва

Двамата притежават няколко къщи в с. Градец, придобити със средства от незаконната банкова дейност и прехвърлени фиктивно на техни роднини и близки

Разбиха банда лихвари, начело с двама братя, пребивали брутално длъжници - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност пет лица за участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи от незаконна банкова дейност (лихварство) чрез използване на физическа сила, заплахи и изнудване.

Обвинените са задържани на 16 юли 2020 г. в село Градец, община Котел, Сливенска област, при специализирана полицейска операция на ТС БОП- Сливен, Ямбол, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. Събраните доказателства сочат, че групата, ръководена от двама братя, е действала на от началото на 2016 г. Участниците са предоставяли кредити, най-често в размер до 400-500 лв. и предимно на малоимотни хора от ромски произход, с 50 на сто месечна лихва.

При неизплащане на задължението в срок лихвата скачала директно на 100 процента. Установено е, че ръководителите на групата и някои от участниците държали на различни адреси дебитните карти на длъжници, с които получавали социални помощи и помощи за майчинство. Изисквали картите в началото за заема ведно с ПИН-кода, а впоследствие ги задържали, тъй като лихвата се увеличавала. Установени са няколко длъжници, чиито дебитни карти са били държани и ползвани от групата с години.

Постъпващите в тях средства били изтегляни от участниците в групата от различни банкомати в градовете Карнобат, Ямбол, Котел и други селища. Така лихварите не будели подозрения у органите на МВР за престъпната си дейност. Изтеглените пари били предоставяни на ръководителите на групата, които ги разпределяли между участниците. В хода на действията по разследването в жилища на ръководителите са намерени и иззети и списъци на длъжници, укрити в специални тайници.

Двамата притежават няколко къщи в с. Градец, придобити със средства от незаконната банкова дейност и прехвърлени фиктивно на техни роднини и близки. В случай на невъзможност да покрият задълженията си с лихвите, получателите на заеми били заплашвани и пребивани по улиците на селото пред очите на множество хора. При извършените претърсвания в ползваните от групата имоти е намерено и иззето голямо количество златни накити и пари, придобити от престъпната дейност.

Петимата обвинени не упражняват официална професия, всички те са криминално проявени или осъждани, някои от които за лихварство. С прокурорско постановление те са задържани за срок до 72 часа. Предстои в Специализирания наказателен съд да бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.  


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Барба Ганьос

    51 12 Отговор
    Дане би да става дума за гласоподаватели на ГРОБ, които биват карани с автобуси в столицата за подкрепа на Баце?

    Коментиран от #3, #12

  • 2 Бат Кольо

    40 10 Отговор
    На Герб кадрите няма да ги закачате!
  • 3 Byg

    19 7 Отговор

    До коментар #1 от "Барба Ганьос":

    Едва ли барбарон , по скоро иде реч за това че главния прокурор с подкрепата на полицията и правителството мачкат крадливата сволач, другото е плява , тълкуванията на тролското мозъче са несъществени.

    Коментиран от #5, #13

  • 4 Герб са лихвари

    17 7 Отговор
    На пожарникара от СИК Боико Тиквата
  • 5 Барба Ганьос

    16 11 Отговор

    До коментар #3 от "Byg":

    Коя крадлива сволоч small? Онази с еврото и златото в нощното шкафче ли?

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Byg

    8 5 Отговор

    До коментар #5 от "Барба Ганьос":

    Не ,тук говорим за реални неща , не за приказки от хиляда и една нощ с автори от далечен дубай. Тоя с комиксите и плащача на протести не интересен , него го прелистват само червените маймуни и пишман политици.

    Коментиран от #11, #16

  • 8 Я кажете банкерската евреиска мафия

    6 0 Отговор
    Колко грабежи и капани е направила на хората
  • 9 Мечо Кух

    0 2 Отговор
    колко трябва да си изпаднал , че да вземеш 500 лева за месец и след това да връщаш 800 ?!?
  • 10 дявола

    10 0 Отговор
    Самата Държава е фабрика за такива уроди
  • 11 Бачо Киро

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Byg":

    Оффф, наивник... Лошо няма, че са ги забрали, но мислиш ли, че ги знаят от сега? Има много такива, които ги отстрелват за PR в нужда, за да цъкат с език такива като теб...
  • 12 Гушо

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Барба Ганьос":

    Не, ве! Тия са отказали да участват в контрапротеста и ги бастисват!
  • 13 Гоце

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Byg":

    Прилича на гешефт!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Dr.mengele

    0 0 Отговор
    Добре дошли в османската империя.Гарантирано от Гроб
  • 16 Dr.mengele

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Byg":

    Стига лай ве ром мвр е еничерски корпус работещ с/у народа си.
  • 17 Горивен

    0 0 Отговор
    Селяци ,не лихвари
  • 18 Гешефф

    1 0 Отговор
    След 72ч. ги пускаме.ТУк е така.Плащат си ромите.