Last news in Fakti

16 Октомври, 2012 15:41 3 507 0

Група в ареста за крими сделки със зърно

  • група-
  • арест-
  • крими-
  • сделки-
  • зърно

Петима са задържани при спецакция на антимафиоти във Варна. Иззети са голямо количество фирмени документи, банкови документи, печати, оптични носители с фирмена информация и около 500 000 лв, съобщиха от МВР.

През май в отдел „Борба с организираната престъпност“ – Варна била получена информация за осъществявани съмнителни финансови операции от пълномощник на новорегистрирано дружество по открита банкова сметка на юридическо лице. Той предоставял и документи за идентичност и правдоподобност, чиято автентичност пораждала съмнения - пълномощникът не знаел подробности около извършваните финансови операции и последващото разпореждане с финансовите средства.

След събраните данни за извършената неправомерна дейност било установено, че се касае за легализиране на зърно, продавано от производители на износители без документи. Засечената група създавала произход на зърното чрез извършване на привидни сделки с юридически лица - регистрирани на хора с нисък социален и имотен статус и такива, поставени под ограничено запрещение, контролирани от групата.

Образувано било досъдебно производство за престъпление по чл. 253 ал.1 от Наказателния кодекс. На 15 октомври е проведена спецакция под ръководството на наблюдаващ прокурор от Окръжната прокуратура.
В акцията са участвали служители от отдел „Борба с организираната престъпност“ и сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР – Варна. Задържани са петима – Д.Д./36 г./ - организаторът на схемата, от Провадия, криминално проявен за вещно укривателство – чл.215 от НК, съдебно дело по чл. 202 ал.1 от НК и второ по чл.257 от НК /укриване на данъци в особено големи размери/, осъден през 2010 г. на 1 година условно с 3 години изпитателен срок, Д.Д./40 г./ от Варна, регистриран по чл.354 В от НК, П.А./33г./ от Провадия- регистриран за престъпления по чл. чл. 354в и по 255 от НК, К.Ж./33 г./ от Варна, с регистрация по чл. 255 от НК, осъден през 2011 г. по чл. 257 от НК на 3одини с 5 години изпитателен срок и К.Ж. /39 г./ от Варна.


В хода на разследването са претърсени два автомобила, с които задържаните се предвижвали. Иззети са голямо количество фирмени документи, банкови документи, печати, оптични носители с фирмена информация и около 500 000 лв. При последвали проверки в пет счетоводни офиса, обслужвали групата на територията на Варна и Провадия, са иззети счетоводна документация и компютърни конфигурации, имащи отношение към воденото разследване.
На петимата задържани е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 72 часа.
Действията по разследването продължават.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА