Last news in Fakti

12 Октомври, 2020 18:50 2 870 10

Хиляди са нарушенията на разпоредбите за плащане в брой

  • плащане в брой-
  • кеш-
  • разплащане-
  • нап

Масово потребителите броят по над 10 000 лева в кеш

Хиляди са нарушенията на разпоредбите за плащане в брой - 1
Снимка: БГНЕС

За два месеца през лятото са засечени над 2600 сделки, които са били над 10 000 лева, но за тях е платено в брой, предаде Bulgaria ON AIR. Данъчните припомнят, че за подобни нарушения се налагат сериозни глоби.

Нарушенията са засечени в близо 70 вида търговски обекти. Най-много в ресторанти, хотели, обекти за продажба на автомобили и други.

"Масово потребителите, които са клиенти на нашия автосалон, са запознати. Когато са суми над 10 000 лева повечето дори самите те предлагат по възможност по-голяма сума, ако не и цялата сума, да са по банков път", сподели Калоян Кралев, собственик на автосалон.

Националната агенция по приходите обръща специално внимание на търговците за значителните санкции в подобни случаи.

"На ФЛ се налага глоба в размер 25 на 100 от общия размер на направеното плащане. ЮЛ подлежат на имуществена санкция в размер 50 на 100 от общия размер на направеното плащане", коментира Николай Николаев от "Връзки с обществеността" на ТД на НАП - Русе пред Bulgaria ON AIR.

По официални данни от средата на юни до средата на август в брой са издадени 2620 фискални бона за плащане в брой. От тях 598 са за суми в диапазон от 10 000 до 20 000 лв., а сред останалите има фрапиращ случай – за над 7,6 милиарда лева.

Допуска се, че става дума за техническа грешка на касиер, набрал сумата. А от бизнеса са категорични, че не трябва да се правят компромиси, дори в случаите, когато сделката е извън работното време на институциите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Банковия надзр

    5 2 Отговор
    си е "на мястото" по всичко изглежда. Абе както винаги...
  • 2 А на Бойко

    30 2 Отговор
    кой му следи транзакциите от и към чекмеджето?
  • 3 Крис51

    26 1 Отговор
    От друга страна, така и не се разбра дали банката, предавала в брой на Божков суми за над 1 милион лева /дори се написа, че са му ги носили, може би в офиса/, е била санкционирана. Пълна каша. Каза се, че ДАНС получавали автоматични съобщения за подобни транзакции, обаче път те заявиха, че не знаели нищо. Е, това може ли да е държава? ОСТАВКА!

    Коментиран от #4, #8

  • 4 В условия на

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Крис51":

    ... капитализъм държава няма. Всичко е законно (стихийно) докато не те хванат. Като те хванат се обаждаш на някой, той урежда работите (как, това е отделен въпрос) и в зависимост от възможностите му или продължаваш напред или те зануляват (справка последните няколко месец). Това е. Само при социализъм може да има планово, вървящо стъпка по стъпка стопанство, в което участва цялото общество към заветната точка- комунистическо общество.
  • 5 Хаха

    17 1 Отговор
    Войната срещу парите в брой се ожесточава. Искат да ги спрат от употреба в най-кратки срокове.
  • 6 Лейка

    8 2 Отговор
    Същата статия от преди дни. Плашене и гърч. Друго няма от Гробаджиите.
  • 7 Да бегат

    11 1 Отговор
    На Бокича в електорнното шкафче да проверят файловете
  • 8 Почти

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Крис51":

    Не е незаконно да изтеглиш 1 милион в брой. Трябва да попълниш съответната декларация по закона и да ти ги доставят с брониран автомобил от лицензирана фирма. А тов че ДАНС не са знаели - хехехе
  • 9 Тъпчо Балкански

    6 0 Отговор
    BANKRUN
    Силата е в БУРКАН БАНК ,по добрата банка
  • 10 Бенковски

    1 0 Отговор
    Хубаво е да се плаща по банков път, но ЗАЩО СЕ РАЗРЕШАВАТ ТОЛКОВА ВИСОКИ ТАКСИ! ТОВА СИ Е ДОПЪЛНИТЕЛЕН ДАНЪК - БАНКА!!! Затрудняват се сдеките, облагат се с още един данък.