Last news in Fakti

16 Ноември, 2012 07:01 5 552 4

Трима изгоряха живи при пожар в Созопол

  • созопол-
  • пожар-
  • загинали-
  • трима изгоряха живи-
  • пламъци

Съпругата на бизнесмен от Добрич и нейните родители изгоряха живи в къща – паметник на културата в стария Созопол, съобщи електронното издание Бесове.Бг.

Жертвите са Диана Георгиева и нейните възрастни родители. Оцелял е само съпругът й – Георги, който скочил от втория етаж на къщата. Майката на Диана е била с инсулт и неподвижна на легло. Двамата синове на семейството не са били у дома при пожара.

Когато залели къщата с бензин отвън и лумнали пламъците, хората опитали да изкарат бабата, но не могли. Оцелял е само Георги, но той е с тежки наранявания. Според свидетели, човекът дълго крещял за помощ, но никой не се притекъл да му помогне.

Огънят обхванал втория етаж на къщата около полунощ. Екипи на пожарната са се отзовали веднага на подадения сигнал и са успели да изгасят пожара към 3 часа тази сутрин. Георги Георгиев е в шок от случилото се. Усетил миризма на нафта преди да избухнат пламъците. Съседите разказват, че преди повече от седмица е имало друг опит за палеж. Семейството е от Добрич. Георгиеви имали малко заведение край морето. Старинната постройка се намира на ул. "Тюлен" N2.

До идването на пожарната красивата постройка край брега на морето е изгоряла напълно.

Изгорялата къща в Созопол е собственост на Дарик имоти, заяви за БГНЕС Радосвет Радев, собственик и създател на Дарик радио.

Моето предположение е, че палежът е умишлен, каза той.

Преди година е имало опит за умишлен палеж на къщата, която изгоря тази нощ в Созопол, заяви пред Радио „Фокус” Бургас областният управител Константин Гребенаров. Тогава възрастна жена видяла и огънят бързо е бил потушен. Няколко симптоматични пожара се случват в Созопол - дори идваха при мен хора, притеснени за имуществото си, каза Гребенаров. 

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви в предаването „Гореща точка” на ТВ 7, че има съмнения за умишлен палеж. "Цяла нощ се работили колегите, прави се оглед за причините за пожара. По описанието на мъжа, който е бил в къщата – палежът е възникнал от вратата, той е излязъл, жената, с която е живял, се е върнала за родителите, защото са били трудноподвижни. Това семейство няма конфликти с представители на местната общност", уточни министърът.

Тази двуетажна дървена къща, както и повечето, които я заобикалят, са със статут на паметници на културата и лошото е, че всъщност ако беше се разпрострял пожарът, това означаваше една действително огромна загуба за целия стар град на Созопол, заяви по БНР говорителят на ОДМВР – Бургас Цветелина Рандева. Тя обясни, че бързото горене на дървената къща е причината да загинат тези трима души. Това е една стихия, която трудно се овладява. Става въпрос за къщи, които са не на една и две години, доста стари и като цяло дървеният материал, от който са изградени, предполага по-бързото им горене.

Сигналът за пожара е получен в 23.40 вчера, а гасенето е приключило около 03.30 ч., като на мястото на инцидента остават противопожарни автомобили в готовност, в случай че огънят отново се възобнови, уточниха от МВР - Бургас малко преди 11 часа.

Изпепелен е целия втория етаж на дървената къща, като в пламъците изгорели : 51 годишната Диана Великова и нейните родители – Златка Монева, 81 годишна и съпруга й – Трифон Монев, 77 годишен.

По данни на живеещия на семейни начала с Диана –Георги Георгиев, 39 годишен от Добрич, семействата се нанесли под наем в къщата на ул. «Тюлен» № 2 от пролетта тази година. Диана и Георги живеели съвместно от около осем години, като от четири пребивавали в Созопол.

Изхранвали се от малка механа, разположена на ул. «Рибарска» № 26, където и двамата работели като готвачи и бармани. Родителите на Диана били в тежко здравословно състояние – майка й с инсулт, а бащата с дихателни затруднения вследствие на туберкулозно заболяване. Възрастните хора почти не напускали втория етаж на къщата на ул. «Тюлен», тъй като били трудно подвижни.

По данни на Георги Георгиев минути преди окончателното разразяване на пожара, той усетил мирис на нафта, след което извикал на Диана за да я предупреди да се изтегли на безопасно място. Тръгвайки към изхода за да търси помощ Георги видял множество дим и пламъци, които преодолял и алармирал за възникналия пожар. Минути по-късно огънят обхванал дървената къща, която Георги безпомощно обикалял опитвайки се да помогне на Диана и родителите й, които жената се втурнала да спасява.

Местопроизшествието към момента е отцепено, като се провеждат оглед от следствено оперативна група и пожаротехнически експерти, които да уточнят причините за възникналия инцидент. Работи се по версии за пожар и умишлен палеж. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бен тен

    1 0 Отговор
    пълно е с изроди в тая държава
  • 2 Адолф Хитлер

    1 0 Отговор
    Явно не са си платили такса спокойствие на заведението.
  • 3 Митко Чепа

    1 0 Отговор
    А Митьо очите взе ли си хонорара?
  • 4 гост

    0 0 Отговор
    Публичен разстрел за такива подпалвачи