ФАКТИ.БГ

Цар Киро отива в затвора за 8 месеца

Към настоящия момент подсъдимият Рашков е на близо 79 години и страда от сериозни и животозастрашаващи заболявания

Публикувана: 3 Декември, 2020 19:16
31 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3763
Цар Киро отива в затвора за 8 месеца
Снимка: БГНЕС/Архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

След решение на ВКС Кирил Рашков ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 8 м. за държане на живак и на нерегистрирани археологически обекти, съобщиха от ВКС.

С Решение № 140/24.11.2020 г. по наказателно дело № 618/2020 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) изменя присъдата по в.н.о.х.д. № 143/2017 г. на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), като намалява наказанията, наложени на Кирил Рашков: за престъплението по чл. 354, ал. 1 от НК на 3 месеца „лишаване от свобода“ и за престъплението по чл. 278, ал. 6, пр. 2, алт. 2 от НК на 8 м. „лишаване от свобода“.

Определя общо наказание в размер на 8 м. „лишаване от свобода“. Оставя в сила присъдата в останалата ú част. Решението не подлежи на обжалване. Във ВКС е получено уведомление от прокурор за предприети действия по изпълнение на наложените от съда наказания.

Делото е образувано по касационни жалби на Кирил Рашков, Симеон Илиев и Радослав Петров срещу въззивната присъда на АСНС, с която частично е отменена присъда на Специализирания наказателен съд. С първоинстанционната присъда са осъдени:

Радослав Петров – за държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество (амфетамин) и разпространението му, като са му наложени наказания „лишаване от свобода“ за срок от 7 г. и „глоба“ в размер на 50 000 лв.;

Кирил Рашков – за държане без надлежно разрешение на силно действащо отровно вещество (живак) и за държане на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред, определено му е едно общо най-тежко наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 г. и „глоба“ в размер на 10 000 лв.;

Симеон Илиев – за държане на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред, наложено му е наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 г., отложено за срок от 3 г.;

Михаил Демерджиев – за придобиване, държане и разпространение на високорисково наркотично вещество (амфетамин) и за държане на огнестрелни оръжия без надлежно разрешение, като е определено едно общо най-тежко наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 г., отложено за срок от 4 г., както и „глоба“ в размер на 5 000 лв.

Подсъдимите са оправдани по част от обвиненията. С въззивната присъда на АСНС е отменена първоинстанционната в частта, с която Симеон Илиев е оправдан по обвинението за държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение, като вместо това е осъден и му е наложено едно общо най-тежко наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 г., отложено за срок от 5 г. В жалбата на Кирил Рашков са изложени твърдения за липса на доказателства, сочещи, че той е автор на престъпленията, за които е осъден.

В решението на ВКС се казва:

„Апелативният специализиран наказателен съд е приел за безспорно установен факта, че именно подсъдимият Рашков е имал фактическата власт върху двете шишенца, съдържащи живак, като в подкрепа на решението си е изложил подробни и убедителни съображения“. Неоснователни са и оплакванията по отношение на осъждането за държане на археологически обекти, които не са регистрирани по съответния ред.

Според върховните съдии АСНС подробно е обосновал извода си относно авторството, позовавайки се на обстоятелството, че археологическите обекти са намерени в дома на Рашков, в каса, намираща се в спалнята му и отворена с ключ, иззет при личния му обиск. Тричленният състав на ВКС приема за основателно обаче искането за намаляване размера на наложените на Рашков наказания. Изложеният в мотивите на решението на АСНС анализ на обстоятелствата, относими към индивидуализацията на наказанието, е обстоен и пълен, но според касационния състав не е съобразено в достатъчна степен здравословното състояние на жалбоподателя и напредналата му възраст.

В решението на ВКС пише: „Към настоящия момент подсъдимият Рашков е на близо 79 години и страда от сериозни и животозастрашаващи заболявания. По делото е налице обилна медицинска документация, от която се установява, че той страда от сърдечна недостатъчност с прекарани два инфаркта, има тежък диабет с инсулиново изчерпване, хронична бъбречна недостатъчност и хроничната обструктивна белодробна болест.

Налице са данни, че се нуждае от лечение в спешен порядък за подпомагане на функциите на сърцето. Всички тези обстоятелства дават основание на касационния състав за извод, че наложените на жалбоподателя наказания не съответстват на изключително тежкото му здравословно състояние и следва да бъдат намалени...“. Поради това ВКС изменя въззивната присъда, като за държането на живак определя наказание от 3 месеца „лишаване от свобода“, а за държането на археологически обекти – 8 месеца „лишаване от свобода“.

По отношение на жалбата на Радослав Петров тричленният състав на ВКС приема, че не е допуснато нарушение на процесуалните правила при формиране на вътрешното убеждение на решаващия съд, което да даде основание за отмяна на съдебния акт. Решението съдържа отговор на възраженията за необоснованост на първоинстанционната присъда, както и на оплакването за неправилно приложение на закона. В мотивите си върховните съдии пишат още: „Няма никакво съмнение, че осъщественото от подсъдимия Петров деяние е извършено при условията на опасен рецидив, тъй като той е осъждан с присъда на Кралство Норвегия за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода за срок от три години и пет месеца...“.

Според ВКС след анализ на обстоятелствата, относими към индивидуализацията на наказанието, въззивният съд правилно е приел, че то е определено към минимума на предвиденото в закона и допълнително смекчаване на наказателната принуда не е необходимо. По повод на твърденията в жалбата на Симеон Илиев съдебният състав на ВКС констатира, че АСНС не е допуснал съществени нарушения на процесуалните правила. Извършил е анализ на събраните доказателства и е обосновал фактическите си изводи въз основа на годните за оценка доказателствени средства.

Съдът е изложил подробни съображения защо приема, че именно Илиев е упражнявал фактическа власт върху пистолета, патроните и археологическите обекти. Не се констатира неяснота в обвинението за държане на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред, както е посочено в касационната жалба. „Изцяло лишен от фактическо основание е и намекът на защитата за неясни съдебни мотиви, касаещи приложението на материалния закон“, категорични са върховните съдии.

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
сектант
1 Отговор
там има много тъмнозелени ще му пазят гърба докатоо излезе щото е богат

Оценка:
-0 +26

Здрасти
2 Отговор
Браво на Гешев! Червените момчета го пазеха до край, ама се свърши

Оценка:
-24 +14

На 79 години?
3 Отговор
Откога е пенсионер и на какво отгоре, колко трудов стаж има, не е ли по-добре за него да е вътре, че поне да могат някой бедни надзиратели да се облагодетелстват от парата дето ще им снася за да се чувства добре! Може би още по-добре е да започнат да му строят гробница!

Оценка:
-2 +21

Цк на БКП
4 Отговор
ТОЗИ Е ОТ ЦК НА БКП , ПОНЕ ПО 10 ТРЯБВА ДА СА ТИЯ 8 МЕСЕЦА ......

8 МЕСЕЦА УСЛОВНО В ДВОРЕЦА

Оценка:
-6 +10

име
5 Отговор
няма страшно . бенатова ще го утеши.

Оценка:
-1 +17

Борисов
6 Отговор
Ще го пусна за изборите

Оценка:
-3 +9

7
Този коментар е премахнат от модератор.
Румен
8 Отговор
Тоя 10 смърти са му малко. Колко народ умря от алкохола му. Само в моето село умряха 5 човека за 1 година

Оценка:
-0 +30

Славуца
9 Отговор
ЦАРЯ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ

Коментиран от #18, #19, #20, #21


Оценка:
-20 +1

Страничен
10 Отговор
Много малко бре!? За толкова предумишлени убийства с фалшивия алкохол!?

Оценка:
-0 +19

ДЕСАР
11 Отговор
Ъ ъ!ДС пази кадтите си

Оценка:
-0 +4

циганин
12 Отговор
Киро киро, цял живот си бил цар сам на себе си, на жена си и родата! киро мошеника, уж пари има на трон бутафор седи и лъже че е златен, уж голяма работа, цар (на жена си) а децата и внуците му неграмотни.. Киро киро що не земеш да се скриеш някъде, фалшив герои си ти... Ако искаш ми пиши да си преброим парите и имането, щото ти и тВоята рода (жена, деца, внуци, рода, приятели...) СТЕ БОЛНИ ДА СЕ ПРАВИТЕ НА БОТАТИ, киро ела да те сложа в маккия си джоб - бутафорен и измислен ОБраз!

Коментиран от #15


Оценка:
-1 +28

НЯМАМ КАКВО ДА КАЖА
13 Отговор
ВСИЧКО Е КАЗАНО В ПО ГОРНИТЕ КОМЕНТАРИ. ...РОМЪТ/МРЪСНИЯТ СИГАНИН/ИЗТРОВИ МНОГО ХОРА ПРЕДИ 30 ГОДИНИ С ФАЛШИВ АЛКОХОЛ! !

Оценка:
-0 +26

Хъш
14 Отговор
Малко са му дае....ганина му.
ФАКюТИ сперете да раздавате титли. Царе България НЯМА, и царе в България НЯМА!
На снимката виждам два цирея.

Оценка:
-0 +26

съгласна
15 Отговор

До коментар #12 от "циганин":


Добър и точен коментар!

Оценка:
-0 +10

16
Този коментар е премахнат от модератор.
Красен Кралев
17 Отговор
Защо ни занимавате с цветни

Оценка:
-2 +12

18
Този коментар е премахнат от модератор.
19
Този коментар е премахнат от модератор.
20
Този коментар е премахнат от модератор.
21
Този коментар е премахнат от модератор.
22
Този коментар е премахнат от модератор.
23
Този коментар е премахнат от модератор.
24
Този коментар е премахнат от модератор.
25
Този коментар е премахнат от модератор.
РАДИО ЕЛТО
26 Отговор
престъпник

Оценка:
-0 +10

Роза
27 Отговор
Цар Киро има прекалено много грехове.Ако умре,никой няма да плаче освен най-близките му.Ама изглежда и Господ не го иска,затова го е оставил да се мъчи дълго,дълго на земята,преди да го прибере!

Оценка:
-0 +10

ГРАД КОЗЛОДУЙ
28 Отговор
на този циганин племеника му прегази с бус преди години БЪЛГАРИН

Оценка:
-1 +8

29
Този коментар е премахнат от модератор.
румяна стоева пловдив
30 Отговор
този изпраща и до сега в испания, франция, швейцария, австрия , италия и др. държави крадци и проститутки! поне да беше направил ез. курсове! да знаят какво да говорят децата там!циганин от катуница, който го държат странно позитано, комунарите!поне да бяха ги изучили на няколко езика! те, децата на България са свръхнадарени! всички на запад се плашат от нас! Както винаги от 7 ми век, до сега!!!!!

Оценка:
-0 +0

Калоян
31 Отговор
Има ,,хора" ,които вършат не добри дела , и си мислят ,че никой не ги вижда ! - Но он гледа Господ гледа ,казваше Вангелия Гущерова - Ванга ! Бог забавя,но не забравя КАЗАХ !

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Бойко Борисов
Това заяви премиерът Бойко Борисов, който във вторник бе на обиколка на ремонтирани пътни участъци в Северозападна България
Където съм минал днес, ето така се събират хора и само викат: “Пари дай, асфалт дай, за църква дай, за стадион дай“."

Още бисери
ТОП 5