Last news in Fakti

10 Февруари, 2021 09:35 8 784 20

Скандален бизнес процъфтява в Ловеч

  • кръв-
  • даряване на кръв-
  • бизнес

След като плановите операции отново бяха разрешени в града "разцъфтява" нелегалната търговия с кръв

Скандален бизнес процъфтява в Ловеч - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

По 500 лв. за банка кръв се налага да плащат близките на нуждаещи се в Ловеч. След като плановите операции отново бяха разрешени в града "разцъфтява" нелегалната търговия с кръв.

Преди няколко дни Михаил търси кръводарители за свой близък роднина. Разказва, че когато отишъл в Кръвния център, на място трима мъже му предложили да дарят срещу 300 лева.

"Започнаха някакви хора да ми искат номер да се свържат с мен и като се свързаха, ги попитах какво ще им струва, защото повечето искат това да бъде заплатено. Масово се свързваха хора от малцинствата с нас, искаха ни от рода на 200-300-500 лева на банка! Най- шокиращата сума е 500 лева на банка!”, споделя той.

"Явно е бизнес да помагаш на някого, когато е в трудно положение! Аз не знам как да го опиша – дали шокиран, възмутен или обиден. Не очаквах това нещо да се е превърнало в бизнес, както 90% от нещата са се превърнали в бизнес на някои хора!”, каза още Михаил.

Оказва се, че след разрешаването на плановите операции пред Центъра по трансфузионна хематология в Ловеч отново се появили търговци на кръв на черно.

"Има регламент, ние не вземаме пари, нямаме платено кръводаряване. Явно, че е незаконно!”, заяви за bgonair.bg началникът на РЦТХ - Ловеч Д-р Анка Ангелова.

На ден през центъра минават средно десет души, които безвъзмездно даряват кръв, a в критични случаи близките на нуждаещите са принудените да плащат високи суми, за да бъде спасен човешки живот.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 добро утро

    40 1 Отговор
    Само в Ловеч...
  • 2 Латекса

    2 19 Отговор
    След като платих с парите от сделката с джиповете емблемата на тирето, останах без пари и сега събирам от сделките с кръв.
  • 3 РАДИО ЕЛТО

    43 0 Отговор
    във всички по големи ГРАДОВЕ е така и се практикува от
    ромския етнос
  • 4 778

    34 2 Отговор
    Затова е виновна организацията на здравната система!
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    22 1 Отговор
    Това е от веки веков!Обикновенно старшата сестра е ...Поседник и не се занимавате с .....по 300на Банка 18г дадохме,когато правиха на тъща ми операция на шийката ябълковидна -тазобедрена става ляв крак!За пирогов говоря не за драганово....И преди пак бе 300лв,дори за Безкръвни операции,каквато е операция на дебело черво ИСКат!!
  • 6 ГОЛАТА ИСТИНА

    32 3 Отговор
    А сега, същият този Михаил, да каже колко пъти той самият е дарил кръв, в своя смислен живот. Това е порочен кръг, никога не даряваш, но когато ти имаш нужда, очакваш някой да помогне на теб. По никакъв начин не защитавам продавачите на кръв!... но след като има търсене, ще има и предлагане.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пловдив

    24 1 Отговор
    Привет, докато си в операционната доктора те обработва за кръвта. Има случаи не се почва операция защото пациентът не е осигурил банките. По точно не е казал на роднини да дарят кръв при което се дават едни талончета и после се предоставят в другата болница. Всичко е за ПАРИ.

    НЕ ПИТАЙ СТАРИЛО ПИТАЙ ПАТИЛО
  • 9 Те са Благородници

    5 1 Отговор
    Продават Синя кръв
  • 10 Бай Знай

    25 5 Отговор
    Всеизвестен факт е, че бялата *м*а*ф*и*я* т.е. докторите, са виновни за всичко това. Те извиват ръцете на роднини и близки да "осигурят" кръв, въпреки,че да има наличност от кръвни продукти в болницата им, след като извършват дейност, която ги изисква, е задължение на мениджмънта на болницата.
    Какво ще каже едно наперено докторче, ако отиде на касата за заплатка и от там му кажат, че е нужно роднините му да "осигурят" паричките, а?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Вамп":

    Да ,много точно се пита,Защо не се ЗАПЛАЩА -Кръводаряването!Отговорът ми е:Така са свикнали,власт имащите ,САмо да ВЗЕМАТ!Я,кръв ,Я орган за да им е ЯКА ПЕчалбата!!
  • 13 Левтер

    12 0 Отговор
    Защото при централна гара София не цъфти...пред кръвният център..300лв бележката чини,само полицията незнае...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Поумният

    6 2 Отговор
    В Александровска ми искаха 2 банки, ей така, гаранция, звъннах един телефон, скъсаха се да се извиняват...

    Коментиран от #16

  • 16 Прецакан

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Поумният":

    И кой е този номер ,че сега минавам по този път с един роднина и е много неприятно.
  • 17 любител

    8 0 Отговор
    ти откри топлата вода в П-в пред ЦХД от години наред стоят мургавите ни братя и продават кръв като самите работещи вътре те насочват към тях.
  • 18 Баро

    3 2 Отговор
    кръвта си е лично моя и ще я продам по колкото си искам който иска да купува безплатен обяд няма
  • 19 Баро

    3 0 Отговор
    Само да попитам А какъв бизнес е 1400 лв за седем рапидки и една ламаринка от конструктор от неръждавейка Това не е ли много посрамен бизнес
  • 20 попа

    4 0 Отговор
    След като си здравно осигурен това означава , си предплатил лечението и лечебното заведение трябва предварително да се е снабдило в резерв с банки кръв а не в последния момент да ти кажат ами иди и си намери щом така ще процедираме ами да спрем да се осигурявама и без това повечето услуги си ги плащаме... ПРЕДИ 2 ГОДИНИ МИ СЕ НАЛОЖИ ДА ТЪРСЯ НЕ КРЪВ А БЕЛЕЖКАТА , И ЛВО ИЗЛИЗА ВСИКО САМО НА ХАРТИЯ