Last news in Fakti

10 Януари, 2013 16:29 2 833 0

Контрабандистът на 13 кг кокаин в джетове е за постоянно в ареста

  • джетове-
  • контрабандист-
  • николай сим-
  • кокаин

Окръжният съд във Варна определи днес постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" за Николай Сим., разследван за контрабанда на близо 13 кг кокаин. 37 годишният пловдивчанин е обвиняем по досъдебно производство на ТЗ БОП във Варна след като на 26 декември миналата година, след анализ на риска е селектиран за проверка контейнер, пристигащ с кораб от Санта Лучия.

При огледа на 7 януари тази година митническите служители установили, че в контейнера се намират 2 водни джета. В носовите части на водните съоръжения открили 12 пакета с близо 13 кг вещество, което според експертизата е кокаин. Получателят на стоката е Николай Сим.  След задържането му, пловдивчанинът е разпитван пред съдия от ВОС. Той е оказал пълно съдействие на разследващите, като е посочил включително лицата и фирмите, с които се е свързал, за да осигури превозването на джетовете. От събраните до настоящия момент доказателства, съдът по категоричен начин стига до обоснования извод, че Николай е съпричастен към контрабандата на кокаина. Стойността на наркотика се изчислява между 585 000 до 4 550 000 лева, а количеството му надхвърля понятието "в големи размери". Законът предвижда за това престъпление тежко наказание - от 20 до 20 години затвор.
 

Днес ВОС се съобрази и с информацията, събрана за личността на Николай, който често пътувал извън пределите на страната. Миналата година е бил в Тайланд, като има данни, че е пренасял скимиращи устройства, за да бъдат използвани там. Установена е и съпричастността на Николай към други 8 скимиращи устройства, открити на друг адрес в Пловдив. Освен тези факти, съдът преценява, че всичките 6 фирми на Николай Сим., придобити в последните години, макар и неработещи, могат да доведат разследващите и до извод за подготовка на други престъпления. Посочените факти и обстоятелства водят съда до извода, че ако е на свобода, обвиняемият може да се опита да избегне наказателно преследване или да се укрие от властите. Твърдяното от него хронично сърдечно заболяване ще бъде обект на възложена от прокуратурата СМЕ.
Ако разследваният за контрабанда на кокаин Николай Сим. обжалва днешното определение на ВОС, с което му бе определена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", той ще се яви пред Варненския апелативен съд на 15 януари 2013 година от 10,00 часа.   
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА