Last news in Fakti

15 Май, 2021 11:42 8 166 21

Моторист се заби с бясна скорост в джип, осъдиха шофьора на колата

  • преслав-
  • джип-
  • моторист

Рокерът бил без книжка и карал с превишена скорост

Моторист се заби с бясна скорост в джип, осъдиха шофьора на колата - 1
Снимка: БГНЕС

1000 лева наказание получи водач, потрошил моторист на булевард в Пловдив. Мъжът бе освободен от наказателна отговорност, но осъден с административна санкция глоба.

Инцидентът стана през октомври 2017 година на улица “Елин Пелин”. Лек автомобил “Тойота” предприел ляв завой, отнел предимството и блъснал мотоциклет “Сузуки”.

И двамата водачи са били тествани за алкохол, резултатите са отрицателни.

Пострадалият Васил бе с натрошено коляно и претърпя няколко операции. Още тогава 35-годишният мъж се свърза с редакцията ни, за да разкаже за инцидента. По думите му, виновният водач е застанал в средата на шосето и е бил неизбежен сблъсъкът.

Не на такова мнение обаче бяха близките на водача на тойотата. Според приятелката на пловдивчанина, мотористът е карал с близо 100 км/ч.

"Нашият автомобил наистина предприе ляв завой, но не е отнел предимството и не е блъснал мотоциклета. Ние вече бяхме пресекли пътното платно, само задните гуми на колата бяха все още на него, когато изневиделица ни връхлетя със зверска скорост сузукито. Нашата кола беше завила в локалната отбивка от пътя и моторът се заби във вратата от моята страна. Цялата бях засипана със стъкла. После моторът се завъртя и ни удари със задната си гума.

Тогава видях как мъжът пада на една страна. Според мен той караше с на 100 км в час. Според полицията спирачният му път е бил 30 метра. Той просто не успя да овладее возилото заради голямата скорост, с която караше. Освен това ни направи впечатение, че караше с гуми, които са разрешени за писти - т.нар. сликове. После рабрахме и че няма категория за управление на подобен тип превозно средство. Това е истината", каза жената.

Виновният водач се сдоби с обвинение за причиняване на средна телесна повреда в следствие на ПТП. Шофьорът бе изправен на съд, пред който отказал да признае вина.

Пловдивчанинът разказал, че мотористът е бил виновен, тъй като е карал с превишена скорост. За това говори и техническата експертиза, според която Васил е управлявал мощната машина на две гуми с 62 км/ч. Подсъдимият претендирал, че в казуса се касае за съпричиняване.

Ударът настъпил в дясната страна на тойотата. Основните причини за катастрофата от техническа гледна точка са две - водачът на колата е предприел маневрата завой на ляво, по начин и в момент, когато не е било безопасно. Втората причина – мотористът се е движил с превишена скорост, поради което е нямал техническа възможност да избегне удара.

Въпреки, че е имало съпричиняване, водачът на тойотата е бил признат за виновен. Мотористът също е бил санкциониран заради превишената скорост.

Мъжът бе наказан с административна санкция 0 глоба, в минимален размер от 1000 лева.

При определяне размера на наказанието съдът взе предвид, че се касае за инцидентна проява.

„Като смекчаващо отговорността обстоятелство съдът отчете степента на участие на пострадалия в ПТП, а именно, че същият е неправоспособен водач за съответната категория МПС, движил се е без същото да е преминало годишен технически преглед и с превишена скорост. Вещото лице в допълните САТЕ е категорично, че ако пострадалия се е движил със скорост под 60 км/ч, същият е могъл да избегне настъпването на ПТП”, се казва в част от мотивите на съда.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boxer 3.0

    103 35 Отговор
    Как може да отнемеш предимство на нарушител?
    Някой, който ползва градските улици за писта?!
  • 2 Факт

    73 13 Отговор
    Е з а това е нужна съдебна реформа!
  • 3 Христо

    43 55 Отговор
    Поредния нещастен джипаджия изпаднал до там мърлата да го защитава ! Хора с голо его без топки- смешник.

    Коментиран от #20

  • 4 3226

    70 36 Отговор
    Неправоспособен водач с превишена скорост и непозволени гуми и съпричиняване?! Това е абсурд! Навсякъде ще го обвинят в причиняване на ПТП и ще плаща за катастрофата. Сега шофьорът на тойотата трябва да плати глоба и отделно щетите по колата си. Абсурд!
  • 5 Адолф

    71 31 Отговор
    Тия келеши като се качат на тия мотори и си мислят че всеки трябва да им прави път.Карат като бесни,врат се между колите по кръстовищата на светофарите и после що ги били блъскали и що не сме ги били пазили.То затуй на тия паляци им викат донори.
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    43 23 Отговор
    Ако някой иска да се самоубие..Без да се разбере,а и да изкара семейството му пари,най лесно е с МОТОР!
  • 7 Пурко

    43 24 Отговор
    Това изпражнение на две гуми е за присъда, а моторО за срап. За назидание.
  • 8 ОКУПАЦИЯТА НА ПАЛЕСТИНСКИТЕ ЗЕМИ

    16 11 Отговор
    Е НЕЗАКОННА ОТ 1948🥸
  • 9 Винкело

    31 0 Отговор
    Това е нищо. Не се сещам къде, но осъдиха на затвор таксиджия, защото си спрял колата едно място зад определената стоянка, а моторджията беше паднал на 50 метра от колата, но се суркал по инерция и си разбил тиквата в едната джанта.
  • 10 Сърбал попарата

    36 3 Отговор
    Движа се с около 30км/ч. по локален път, където паркингите няколко големи маркети са свързани, има си и храсчета пречещи на видимостта, автомобили и така. От дясно ми се врязва един голф, като ме изхвърля на 3,4 метра. Аз съм с Ван тежащ 2 тона а голфа на пастет. Излиза водача, извинявам се казва не те видях, вината е моя. Идва КАТ, дрегери, проби,... отрицателни. Пишат Акт на мен, аз съм шах. Защо, питам!? Колегата казва, аз го ударих. Ченгето ми вика, подписвай и да си отиваме, ти си виновен, Той ти е дясно стоящ, има храст ама по закон Акта е за теб. Голфа няма спирачен път, скоростта е висока, видими щети на колата, водача признава вина. Няма справедливост, виновен съм без вина...
  • 11 Бат Мишо

    10 16 Отговор
    Аз къто моторист ви казвам - ПИСНА МИ да карате като кауни и засичате и току що реших - за следващия завиващ наляво илли обратен завой дет ме засича НЯМА ДА НАТИСНА СПИРАЧКАТА -и кът съм на работа с ВЛЕКАЧА- да са научите да гледате

    Коментиран от #13, #16

  • 12 Някой си

    21 3 Отговор
    Хубаво е от време на време да си препрочитате правилника за движение по пътищата. Ударили са те от дясно - виновен си, не си пуснал мигач-виновен си, отнел си предимство- виновен си, не си се огледал при включване в движението- виновен си и т.н. Не ти се чете- ХОДИ ПЕШ!
  • 13 Гост

    5 6 Отговор

    До коментар #11 от "Бат Мишо":

    С тази разлика, че тогава не смеят да вършат толкова много глупости! По темата - всъщност, причините за една немалка част от катастрофите с мотор, наистина са поради работата на мозъка! Щом очите видят малък предмет, то мозъкът приема, че той/предметът/ е далеч. Така работи мозъкът! Така шофьорите вземат грешни решения и засичат мотористи и колоездачи, защото са по-малки от останалите МПС-та.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Що за глупост

    18 2 Отговор
    Какво предимство може да има неправоспособен водач с превозно средство което не е регистрирано и следователно няма право да се движи по автомобилен път и не е преминало технически преглед????
  • 16 Boxer 3.0

    23 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бат Мишо":

    Задавам ти въпрос мотористе:
    Ако ти си караш мотора и аз те догоня отзад и те задмина, в твоята лента, не е правилно, нали? Но ако ти ме догониш с мотора отзад, в моята лента и ме задминеш, отляво или отдясно, при все че имам мъртви зони от огледала и колони, ти практически изскачаш от нищото, за теб е ОК, нали?
    Откъде, накъде, при една и съща ситуация, мотора и колата са с различни права?
    Лично, аз моторист не изпреварвам в неговата лента. Отнасясям с тях като с друг автомобил. Но ми прави впечатление, че по-време на движение често има мотористи, които ми нарушават дистанцията отзад и отстрани , В МОЯТА ЛЕНТА!
    Ако аз направя същото, ти с мотора, ще кажеш , че те притискам.
    Замисли се и си признай, че ползвате двойни стандарти!

    Коментиран от #17

  • 17 Velossimo

    2 9 Отговор

    До коментар #16 от "Boxer 3.0":

    Понеже аз също съм моторист, ще се опитам да ти отговоря. Моториста сее зад теб, защото се опитва да застане във видимата част на твоето огледало-ляво или дясно , когато преминава в мъртвата зона той го знае и е готов за екстремно спиране(почти няма катастрофа на мотоциклет отзад с автомобил), ако застигнеш мотоциклет няма как да го задминеш в неговата лента- автомобила е много по-широк от мотоциклета(за това хората го редпочитат за еденично пътуване), ако това е възможно значи мотоциклета ти е отстъпил място за изпреварване ерго ако мотоциклета те застигне редно е ти да постъпиш по същият начин , ако ти се случва често този проблем бих ти препоръчал да си провериш разхода на масло на субару-то вероятно двигателя ти е финал и за това невиждаш нищо в огледалата.

    Коментиран от #19

  • 18 гост

    7 0 Отговор
    Остави, че за такава елементарна случка са им необходими 4години, ами накрая очевидния нарушител е жертва, а жертвата глобен. Абсурди по български. А полицейската логика? карал с 2км/ч по-висока от възможната за избягване на удар?!? И се потрошил?!? Това са приказки за бебета, които не разбират какво им казваш, ама лошото е, че в полицейските доклади е пълно с такива обяснения. Аз имах случка с мотор, изкочиха ми пияни цигани, аз ударих спирачките и паднах като мотора подсече единия от тях докато бавно се влачеше. После циганите ми скочиха и ме удряха, макар че бяха на средата на пътя в неосветен участък, всичко беше ясно, извършители и т.н. но полицията не дойде, отидох аз до районното, жалби, медицински и накрая полицията прекрати дознанието понеже било срещу неизвестен извършител. Неизвестен?!? 20 човека се събраха, свидетелстваха, а накрая неизвестен. Хора, не търсете такава полиция.
  • 19 Boxer 3.0

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "Velossimo":

    Не можеш да се отървеш от логиката на моторджия!
    Когато автомобила те догонва в твоята лента и се изравнява с тебе е много широк, но когато ти догонваш автомобила и се изравняваш с него - автомобила не е широк, смалил се е!
    Не се излагай!
    Къде в ППЗДП е написано че трябва да ти се прави място, като си с мотор?
    Колкото до субаруто - не бери грижа, нямам грам разход на масло, карам го с кеф и обикновено съм ухилен до уши, когато съм зад волана и съм търпелив и няма да те притискам.
    Карай си на широко и ако искаш да ти уважават дистанция, уважавай я и ти за другите!
    Единственото провиране, което толерирам е когато колите са спрели на светофар. Аз бих минал между колите. Това е предимството мотора, защо да не не се използва?
  • 20 Криско

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Христо":

    И какво като е с джип, това прави ли го мутра.
    Джипа е добра предпазна мярка от камикадзета на пътя.
  • 21 Гост

    2 0 Отговор
    90% от мотористите са нарушители и карат рисково.