Last news in Fakti

24 Май, 2021 11:25 4 512 22

15 месеца шефът на спецсъда умува по делото срещу Ценко Чоков

  • ценко чоков

На първа инстанция в спецсъда през май 2018 г. Чоков се призна за виновен по три от петте обвинения срещу него и осъден на четири години и половина затвор

15 месеца шефът на спецсъда умува по делото срещу Ценко Чоков - 1
Снимка: БГНЕС

15 месеца не стигнаха на председателя на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев да се произнесе по делото срещу бившия кмет на врачанското село Галиче Ценко Чоков. Това се вижда от електронното деловодство на съда.

В състава, който на 19 февруари м.г. е приел казуса за изяснен, са още бившият член на Висшия съдебен съвет Магдалена Лазарова и Красимира Костова. Ушев е докладчик по делото.

Пред "Сега" той обясни, че още не е готов със съдебния акт още не е изготвен, тъй като делото е с голяма фактическа и правна сложност. Ушев допълни, че знае, че е забавил решението си, но го пише отдавна и ще е готов до края на месеца. "Може би това е най-сложното дело, което съм писал", допълни той.

На първа инстанция в спецсъда през май 2018 г. Чоков се призна за виновен по три от петте обвинения срещу него и осъден на четири години и половина затвор. Част от тях ще му бъдат приспаднати, тъй като той прекара повече от година в ареста. Според съда Чоков е невинен по обвиненията за лихварство и ръководене на престъпна група, но виновен отвличане, причиняване на средна телесна повреда и палеж. За да чуе присъдата на спецсъда, Чоков беше докаран с линейка и влезе в съдебната зала на носилка.

Синът му Мартин бе осъден на 4 години затвор, обществено порицание и глоба от 5000 лева за закани за убийство, лихварство и побой. Чоков-младши бе оправдан по обвинението за участие в организирана престъпна група. Останалите обвинени за участие в престъпна група бяха признати за невинни, един беше признат за виновен по обвинение в лихварство. Чокови бяха осъдени и да платят общо над 60 000 лева обезщетение по граждански искове срещу тях.
Преди дни апелативният спецсъд е разгледал искането на Мартин Чоков да бъде отменена забраната му да напуска страната, но магистратите са отхвърлили молбата му.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    58 3 Отговор
    Всеки месец си взима рушвета защо да бърза съвестният шеф на поръчковият съд

    Коментиран от #12

  • 2 адвокат

    21 4 Отговор
    Абе нямате ли толкова поне един юрист в редакцията, че пишете толкова правно инеиздържани статии. Нито е чул присъдата на носилка, нито се е признал за виновен. Ако трябва от вас да черпя информация за случая, по добре да отправя запитване до някой чуждестранен сайт.

    Коментиран от #22

  • 3 Баш Бащицата

    21 2 Отговор
    Ем, дано го измисли скоро. Дет се вика към 1515-я месец.
  • 4 Иван Грозни

    33 4 Отговор
    Специализиран съд и прокуратура поредната яка хранилка и бухалка. Загрижили са се за мутрата Чоков да не би случайно да го обидят с някоя насправедлива присъда. Щото Чоков може да се обади на бати Боко и така се нарушават правилата на играта. Всички тия лентяи получават баснословни заплати. Половината от прокурорите и съдиите трябва да отидат на борсата.

    Коментиран от #7

  • 5 ами

    20 3 Отговор
    Ще умува. Пари, лесно не се връщат.
  • 6 Схемаджия...

    14 3 Отговор
    Състава е съдържателен, кога съставите ще се фомират на случаен принцип, а не ръчно според кой, кой е и колко ме слуша... ?!
  • 7 Че те са си на борсата...

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Иван Грозни":

    Само дето е маскирана малко и прилича на съд !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 русенец

    20 2 Отговор
    Че тя заплатата им върви, за къде да бързат? Между другото в правораздавателния бизнес заплатите са впечатляващи! Заради тях средната ни заплата е към 1500 лева.
  • 10 Гост

    19 2 Отговор
    ''Умуват'' за такива незначителни хлебарки, какво остава за ''дебелите'' мутри!!!
  • 11 Трудно е

    11 1 Отговор
    да си "строк" и "справедлиф". Затва е бавно. Требват години.
  • 12 Антимафия

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А не е ли време, да има ,
    определен срок, със крайна дата ,
    за това" прослувуто мислене",
    когато делото трябва да се приключи?
    Ако този "Ушко" не може ,то има и други съдии ,
    които могат ,да го приключат в срок?
    да се даде делото на друг,
    които може да мисли по-бързо?
    Какви са тия "корупционни " задръжки,
    и кой ги търпи?
    Я го глобете с 10000 лева,
    за всяко забавено дело ,
    да видим дали ,
    няма да вдигне темпото?
    След три глоби , да си отива у тях,
    на спокойствие и толкова?
  • 13 Пловдив

    15 1 Отговор
    На всички ни е ясно, че този съдия е взел пари, а тъпака Гешев се прави, че нищо не се е случило! Докато не започнат, да ги вкарват по затворите, тези корумпирани изроди, нищо няма да се промени, в тази държава!

    Коментиран от #17

  • 14 Чоков-младши

    14 0 Отговор
    "Според съда Чоков е невинен по обвиненията за лихварство и ръководене на престъпна група, но виновен отвличане, причиняване на средна телесна повреда и палеж." - Какви са тея парадокси, бре?!
  • 15 Васил

    14 0 Отговор
    Малееееееееее какво умуване в белите страни за един месец щеше да е в панделата за какво взимат заплати съдиите?
  • 16 2loop

    11 0 Отговор
    Закривай, нищо не вършат
  • 17 Аз Човек

    1 13 Отговор

    До коментар #13 от "Пловдив":

    Българи които пишете тук вашите глупотевини кога сте прочели поне един закон или конституцията или сте юристи аман от всякакви всезнайковци драскачи със основно образование стига вече
  • 18 Бай Петко

    5 0 Отговор
    Браво,аферим,ашколсун,ок,супер,и.т.н.на всички езици.Оправно момче,умно,послушно.
  • 19 77777

    4 0 Отговор
    Заради такива сме смешни пред света
  • 20 Сталин

    3 0 Отговор
    Тоя Ушев да иде да копа някъде
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Добър кмет беше, с НЕСТАНДАРТНИ методи на управление,но много ефективни, а това плаши БЮРОКРАТИЧНАТА СЪДЕБНА МАШИНА. Ако няма престъпници и престъпления кой ще пълни гушите на правозащитните органи? Престъпниците са ДОЙНАТА КРАВА на юристите и те си я пазят с всички сили и методи. Целта е ясна: никой да не си помисли, че може да посегне като Чоков на ДОЙНАТА КРАВА....
  • 22 ад во кат -те

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "адвокат":

    Вземи са скрий.
    Ако трябва от вас, и съдиите и прокуратурата на Р. България да черпя информация за случая,и не са ми за него,ами за законност и справедливост по добре да отправим запитване до някой чуждестранен ИСТИНСКИ СЪД или АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ, щото тука и за Чобани на овце ви е много и за няма година ще го бастисате. НИЩО НЕ СТАВА ОТ ВАС, адвокати, съдии и прокурори и го Разбраха, дори и зад граница.
    Аре Пътя