28 Юни, 2021 09:35 4 631 18

Завързаха дете с чорапогащник в социален дом в Мездра

  • завързано дете-
  • чорапогащник-
  • социален дом-
  • мездра

С много усилия лекарите спасяват пръстите на детето от ампутация

Завързаха дете с чорапогащник в социален дом в Мездра - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Инцидент с дете от специализирана социална институция в Мездра. Момчето е прието в столичната спешна болница „Пирогов“ с наранявания по ръцете, причинени от стягане. С много усилия лекарите спасяват пръстите на детето от ампутация.

По първоначална информация, детето е било завързано към легло от друго, по-голямо дете в дома.

В Дома за настаняване от семеен тип живеят 14 деца и пълнолетни с увреждания. Инцидентът е станал в петък срещу събота. Пострадалото момченце е на 9 г.

Директорът на Центъра за настаняване Полина Александрова обясни пред bTV, че в момента детето се възстановява, а дежурните възпитатели, допуснали да стане така, ще бъдат наказани – дисциплинарно уволнение.

„Друг потребител, на 21 г. го е завързал, по негови думи, вечерта. Две гледачки е имало по това време на смяна. Всеки потребител живее в отделна стая. Нямам представа как не са забелязали“, допълни директорката.

Дежурната по време на инцидента гледачка Ивка Филипова заяви, че до 20:15 ч. вечерта в петък е сложила децата да спят и после почистват къщата. Предполага, че момченцето е било вързано след този час.

„Обикаляме стаите, не съм видяла, че детето е вързано. 21-годишният потребител го видях във всекидневната, после си отиде в стаята и си слушаше музика. В 4 ч. надникнах в стаята и детето спеше – завито“, уточни жената и допълни, че пострадалото момче не може да говори, а извършителят от години е проблемен.

За инцидента се разбира сутринта, когато другата смяна намира момчето завързано. „В 7 ч. си издадох смяната, в 7:30 ч. ми се обадиха да се върна, че на детето са му посинели ръцете. Беше вързано с чорапогащник“, допълни Филипова.

На въпрос чувства ли се виновна тя отговори: „И не, и да, защото аз съм от много години, познавам децата и потребностите им. Но то нито звуци е издало, нито е плакало“.

Кметът на Мездра Иван Аспарухов коментира, че редът и дисциплината не заместват вниманието и грижата. „Опираме до административно-правни въпроси. Да, ще бъдат наказани. Ние имаме деца, които са отгледани тук, пораснали тук… какъв е изходът от тази система? Къде ще отидат децата с тежки увреждания и специфични потребности?“, каза кметът.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кажете

    20 0 Отговор
    Ми що за изрод трябва да си за да извършиш такова нещо и то срещу невинно дете? Браво на лекарите.

    Коментиран от #3

  • 2 наблюдател

    19 0 Отговор
    Малките деца трябва да са отделно.
  • 3 Сссс

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кажете":

    Ами в случая е болен със специални потребности, не четеш ли? Питай що за изроди са нормалните, които причиняват болки и страдания.

    Коментиран от #5

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 0 Отговор
    Преди години,тъща ми прекара няколко дни в пирогов и една вечер я били вързали.Имаше следи ,около китките!Понеже дъщеря ни ме увери,че и в Германия понякога така действат не обърнах внимание!Но сега,като се замисля,отивам чак до отказа да даваме по 30лв на ден за специални грижи от персонала към....Пациента в случая -тъща ми!
  • 5 Кажете

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сссс":

    И това се питам,но за съжаление и до ден днешен оставам без отговор. Явно народа изперка,нямам друго обяснение,всеки гледа власт,пари,коли и да прецака другия...

    Коментиран от #6

  • 6 Поо

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кажете":

    Злобен и комплексиран народ от нас няма,а хората забравят,че всички сме гости на този свят и никой нищо няма да отнесе със себе си.

    Коментиран от #16

  • 7 Странджа

    6 1 Отговор
    Страната на неограничените възможности.
  • 8 Българин

    3 2 Отговор
    Търговците на смърт в Пирогов какво са се разпенили, бях опериран там когато бях на 8 години и една седмица ме държаха вързан!
  • 9 Чук и Гек

    13 1 Отговор
    Бездушие, тъпота, повсеместна поквара, тикви на власт - ганювщини! Няма да се оправите! Тук там има някой съвестен гражданин и какво става с него във вашата българска, еснафско-тьпанарска реалност? Първо - ще се сдуха от напрежение и невъзможност да направи нещата, така, както е редно и справедливо да бъдат! Второ - системата ще го смачка, защото става неудобен като прекален светец! И тези страдалци не са за съжаление, защото когато непочтените скочат срещу някой честен, те ще го нападнат, дори да не са насъскани, за да засвидетелстват куча вярност към силните хищници! Трето - ще дойдат гримирани журналисти и проверяващи инспектори от министерства, сектори, отдели и агенции, ще издирват уж виновните и ще наказват невинните! Вижте - проверяващите и отразяващите все едни млади, засукани и наточени за секс и разврат, а гледачите в тези ,,заведения" - грохнали лелки, атрофирани, болни и сакати! ами имащи нужда от гледане, помощ и по ранно пенсиониране!
  • 10 Що за

    6 0 Отговор
    садисти получават заплати в социалните домове ?
  • 11 КОНСЕРВАТОРЪТ

    5 0 Отговор
    Браво на лекарите, че са спасили пръстите на детето. Поне те си разбират от работата.
  • 12 Дедо

    6 0 Отговор
    Тоя "потребител" на 21 години какъв к.. дири там?! Трябвало отдавна да му бият шута...

    Коментиран от #14

  • 13 Аз, врачанката

    0 5 Отговор
    Тези там гледачки и възпитателки,трябва да посетят Сливенският затвор за някоя и друга година. Това е пълно бездушие спрямо тези деца!
  • 14 Доротея

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Дедо":

    Оправя и помага на персонала! Ако сте много загрижена, отидете вие там да покажете как да се работи без проблеми и насилия! То отстрани ви е много лесно да приказвате и пращата хората в Сливен в затвора! Отидете, работете, покажете!

    Коментиран от #15

  • 15 Bai hoi

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Доротея":

    Още една гледачка...
  • 16 тъй тъй

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Поо":

    ПолЮтиците докараха народа до това състояние, защото за обикновения човек няма алтернатива. Никой нормален човек не е лош без причина. А за детето вина има персоналът. Не са си гледали работата, въпреки че са знаели за проблемността на 21-а годишния. Не трябва да събират пациенти с голяма разлика във възрастта в едно отделение.
  • 17 Този

    4 0 Отговор
    На този боклук,трябва да му се строшат и двете ръце във всяка сгъвка.И да му ги превържа аз после с чорапигащник
  • 18 Журналист

    0 0 Отговор
    на Би би си: Това се случва от 30 години. Първанов даже искаше да забрани репортаж.