Last news in Fakti

28 Юни, 2021 23:20 11 087 23

В Бургас разбиха схема за внос на луксозни автомобили

  • луксозни автомобили-
  • внос на автомобили-
  • мито-
  • мита-
  • внос на коли

Превозните средства, внасяни от САЩ и Канада, са били описвани като катастрофирали, наводнени и ударени от градушка, а после – декларирани на цена с около 10 пъти по-ниска от реалната

В Бургас разбиха схема за внос на луксозни автомобили - 1
Снимка: БГНЕС

Схема за избягване на мита и ДДС при внос на луксозни автомобили е била разбита в България. Превозните средства са били описвани като катастрофирали, наводнени и ударени от градушка.

За целта са били прилагани дори и снимки, но митническите служители в Бургас установили, че на автомобилите им няма нищо. Превозните средства са внасяни от САЩ и Канада, като цената, с която ги декларирали била 10 пъти по-ниска от реалната.

От Агенция "Митници" са установили общо 29 сходни случая. Извършва се проверка и на този етап не се съобщава кои са изпращачите и кои получателите.

"Разкриването на схемата започва при задържането на три луксозни леки автомобила, обявени като катастрофирали и със занижена митническа стойност, която не съответства на техническото състояние, реално на автомобилите, като по този начин е установено неплащане на ДДС и мито в размер на 20 000 лева", обясни Катя Куцарова от дирекция "Южна морска" към Агенция "Митници", цитирана от Българската национална телевизия.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оле мале

    59 0 Отговор
    Ако се разровите ,що Хюндаи ще изгорят...

    Коментиран от #17

  • 2 ааааа

    92 0 Отговор
    Това се прави от 20г. и всеки го знае!

    Коментиран от #19

  • 3 Перо

    84 6 Отговор
    Откриха топлата вода,след десетилетия на корупция и некадърност на мутренски случайници в митниците.
  • 4 ха ха

    11 25 Отговор
    А не може ли наистина да е ударена от градушка??

    Коментиран от #7

  • 5 Легия абсолютна мафия

    74 0 Отговор
    Хората, които имат много пари за скъпи автомобили, никога, никога по никакъв начин не плащат подобни измишльотини като мита и ддс! Един митничар е много по евтин.

    Коментиран от #8, #23

  • 6 Ало Ваньо

    43 3 Отговор
    Ама че сте Т ъпи най лесния начин удри рамата в гугал и получаваш пълна информация .Но въпросът е докога ще удряме мишките ,а не големите играчи
  • 7 Рошко

    41 5 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха":

    За 50 в кат може и от метеорит да е ударена
  • 8 Сър

    40 3 Отговор

    До коментар #5 от "Легия абсолютна мафия":

    Ми за кво да плащам ? не стига, че си троша колата по кривите магистрали на Боко, плащам винетки за път тип "луна" ми са и мито и ддс, я да не съм правен у дуп.е ?
  • 9 Значи не требва да се плаща нищо

    8 2 Отговор
    Като искат пари политиците и институциите да гледат от брат си америка там се печатат пари в мега количества и никои не вие че било кри а и немало пари а не да се граби народа...кому е изгодно това народа да е беден и нещастен? Е дайте му там трилиони пари и ше е щаслив тва иска народа да е добре задоволен материялно и жобовете да извират пари
  • 10 Да пишат проблем с двигатела

    17 0 Отговор
    Скоростите блокирали така митничарите не могат да видят реално ко става
  • 11 супер джамби

    25 3 Отговор
    Всъщност голяма част от тия коли наистина са джаскани и наводнявани, после минават "пълна промяна" в сръбски, полски и български гаражи там и успешно тръгват за България!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Зайко Байко многознайко

    25 0 Отговор
    Схемата е от години , има една кака във Варненската митница работи беэ посредници. Сигурно вече е мултимилионерка!

    Коментиран от #20

  • 14 Ха ха ха

    14 0 Отговор
    Че това си е практика. Някой не си е платил лептата и го "удрят".
  • 15 небрежнев

    9 4 Отговор
    За три автомобила не е платено 20 000 лв. ДДС общо, или по 6 600 лв. на автомобил. Това значи, че реалната стойност на всеки е била 33 000 лв. вкл. транспорта. Толкова струва VW Golf на една година. Явно не става въпрос за луксозни автомобили, нито за големи суми. По-скоро някой си пише актив с дребни случаи. В крайна сметка ролята на митниците е да открива нарушители, а не виждам да е намаляло предлагането на американски коли в сайтовете. Не е възможно, кола от САЩ + транспорт + мито + ЕКО такси и ДДС да е по-евтина от същата в Европа, където се произвежда. Начини да стане изгоден вноса от САЩ са с неплащане на данъци, или застрахователни измами, или на наводнени (катастрофирали) коли, които са тотална щета за застрахователя, но понякога се оказват лесно възстановими.
  • 16 HUAWEI

    6 3 Отговор
    Тоя грозен миксер на снимката какъв луксозен автомобил е?
  • 17 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Оле мале":

    Ами така е. Защото внрсто да има отдел , който да може да консултира хоратаькакъв е правулния ред заьвнос на това и онова, тецсъздават от слоцни по сложни процедури, за да внасят само избрани. Така обикновения човек, който нямаьда търси схеми, не може фа внесе.
  • 18 ДЖОТО

    5 1 Отговор
    БЪЛГАРИНА Е ЖИВ ДЯВОЛ!БЕДНЯКА ПРАВИ ВСИЧКО ЗА ДА Е В КРАК С МОДАТА,А ПО НЯКОЙ ПЪТ НАДМИНАВА И БЕДНЯКА КРАДЕЦ-МУТРА!
  • 19 Хахахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "ааааа":

    Да бе ще кажеш че кой знае какво са разбрали а не че това е общественна тайна
  • 20 Варна

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Зайко Байко многознайко":

    Евала бе, рабит - я подскажи малко коя е тази кака и какви ги върши там. Току виж, може и да я познавам. Все пак-градът ни не е много голям.
  • 21 Благовест Търнев

    3 3 Отговор
    Моята фирма Хит АУТО в София само за една година не плати ддс и мито за над 2000000лв и след това данък печалба. С откраднатите пари купих къщи за децата
  • 22 Тони-Софавто

    4 0 Отговор
    Боби не си признавай пред съдя!! Ше те осъдят. И аз това правя но парите ги дадох на Маджо за откуп на синът
  • 23 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Легия абсолютна мафия":

    То и да искаш да си платиш както трябва, митничаря пак си иска своя дял. Мой близък приятел, с който работехме, внасяше с контейнери от Япония, идват митничарите, той си представя необходимите документи, всичко е изрядно и преди да му ги освободят, шефа на шайката обяснява, че всичко е наред, но на него трябва да му се платят 2400лв, за да се разпише. Не знам как ги смята, но това е повече от транспорта на контейнера. И тогава си изправен пред дилема, или потъваш със стоката, или плащаш, намалява ти се печалбата, но все пак нещо ще остане. Имам и друг познат, митничар, е той от едната заплата за 3-4г. си купи жилище във Флорида, след това го махнаха от хранилката де.