Last news in Fakti

19 Октомври, 2021 17:45 1 440 6

Съдът остави зад решетките чужденците, крали секретни данни от "Арсенал"

  • завод арсенал-
  • шпионаж

Тримата чуждестранни граждани - двама литовци и един руски гражданин, са обвинени в изнасяне на чувствителна информация

Съдът остави зад решетките чужденците, крали секретни данни от "Арсенал" - 1
Снимка: БГНЕС

Тримата чуждестранни граждани, задържани в завод „Арсенал” в Казанлък, остават окончателно в ареста.

Тримата чуждестранни граждани - двама литовци и един руски гражданин, са обвинени в изнасяне на чувствителна информация. Грози ги до 6 години затвор и глоби от 200 000 лева, ако се докаже, че без съответен лиценз или разрешение са изнесли военна технология.

Същевременно прокуратурата започна и разследване на лица от МВР и ДАНС, които са позволили разгласяването на чувствителна информация по шпионския казус, без да има разрешение за това. Казусът касае отбранителната способност на България, заявяват от държавното обвинение. Изнесените данни са по разследване за кражба на конкретни изделия от фирма и документи със съдържаща се в тях информация, чувствителна за фирмата и представляваща интерес за чужди конкурентни фирми.

Съдът прецени, че правилно Окръжен съд – Стара Загора е приел, че от доказателствата по досъдебното производство, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са съпричастни към деянията за които са привлечени към наказателна отговорност.

Касае се за престъпления, за които законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода.

В мотивите си Апелативен съд – Пловдив приема, че като се вземе предвид обстоятелството за вменената деятелност, броят на деянията, разнородният характер на обществените отношения, които се засягат с тях, периодът на извършване, съучастието на обвиняемите, обоснован е изводът на Окръжен съд – Стара Загора, че се касае за деяния с висока степен на обществена опасност и е налице реална опасност обвиняемите да извършат престъпление. Налице е и такава да се укрият с оглед факта, че и тримата са чужди граждани и многократно са напускали пределите на страната.

Определението на Апелативен съд – Пловдив и окончателно.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 "Секретни" материали,а?

    11 1 Отговор
    Да не е дългоразработваният проект на чушкопека "Ганьо-Атомик-3"? Гиди предатели с предателите - до Стената!

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от ""Секретни" материали,а?":

    за едни минохвъргачки става въпрос, скоро проектирани от един старозагорски учен, правещ хранителни машини

    явно са му се получили минохвъргачикте, щом има такъв интерес

    ама да му бяха платили щеше им даде разработка защо искат да я крадат?

    едва ли щеше да иска огромна сума пари
  • 5 Перо

    7 1 Отговор
    Пак е някакъв смешен, фишек! Руснаците са откраднали чертежите за АК 47. Фирмената сигурност вече не е част от държавната сигурност в БГ. За това премахнаха режимните офицери по сигурността във държавните фирми и ведомства и си наеха частни охранителни фирми,които си носят отговорността и делата по темата са граждански.
  • 6 ха ха ха

    1 0 Отговор
    Чувствителна информация?!? Леле разчувствах се... ха ха ха