Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 12:09 1 545 13

Спецпрокуратурата разследва престъпна група, помагала на чужденци за "златни паспорти"

  • престъпна група-
  • златни паспорти-
  • спецпрокуратура-
  • разследване

В рамките на разследването ще се проверяват всички паспорти, издадени по схемата "натурализация след инвестиция" за периода 2015-2021г.

Спецпрокуратурата разследва престъпна група, помагала на чужденци за "златни паспорти" - 1
Снимка: БНТ

Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за дейността на организирана престъпна група, спомагала определени лица да придобият българско гражданство след инвестиция. Това заяви говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев на брифинг, цитиран от БНТ.

По данни на разследващите групата е действала на територията на Република България през периода 2015-2021 година., а в нея са участвали служители на Българската агенция по инвестициите.

Според разследващите дейността на организираната престъпна група може да накърни интересите на България по отношение на членството на страната в шенгенското пространство, както и за отпадането на визите за САЩ.

В рамките на разследването ще се проверяват всички паспорти, издадени по схемата "натурализация след инвестиция" за периода 2015-2021г.

Както съобщихме по-рано днес , прокурори са влезли в агенцията по инвестиции и още три министерства - в Министерство на правосъдието - дирекция "Българско гражданство", Министерство на вътрешните работи - дирекция "Миграция" и Министерство на икономиката.

По информация на "По света и у нас" се обискира кабинетът на изпълнителния директор Стамен Янев.

Вчера стана ясно, че Върховната административна прокуратура проверява сигнал на народен представител от ДПС, касаещ т.нар. „златни паспорти“. В сигнала се твърди, че процедурите, свързани с издаването, са прилагани спрямо граждани на Руската федерация и Китайската народна република с цел придобиване на българско гражданство. Възложено е извършването на цялостни проверки от ДАНС, Министерство на правосъдието, дирекция „Миграция“ и Българска агенция за инвестиции.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Престъпната

    10 0 Отговор
    група с кого е делила парите ?
  • 2 /////

    8 2 Отговор
    Хахаха разследвали! Проспаха удобно коалицията на шайката с шкембето когато започна да се споменава за проблема, а сега седнали да разследват.

    Коментиран от #9

  • 3 Саса

    13 3 Отговор
    А защо Факти не пишете, че Конституционният съд, макар и със 6-7 месеца закъснение, реши, че министър на правосъдието МОЖЕ да поиска оставката на главния прокурор ! Сега на ред е ВСС, който отхвърли искането за оставка на Гешев от Янаки Стоилов, обаче трудна е работата, защото ВСС е с кадри са о на ДПС и ГЕРБ. На модела Борисов-Доган-Пеевски-Гешев !

    Коментиран от #5

  • 4 Факти

    9 0 Отговор
    Колко проверки, един ли спомен! А престъпниците все на свобода, у нас или в Сърбия или ОАЕ.

    Коментиран от #8

  • 5 /////

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Саса":

    Още не са им спуснали опорките когато стане ще го съобщят по удобен начин хем го има, хем го няма.
  • 6 Харвард

    8 2 Отговор
    Специализиарните съд и прокуратура трябва да се закрият и да се сложат наши хора. Как така си позволяват да разследват далавери на правителството на промяната...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 хаха

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Факти":

    Изглежда престъпниците са се оплашили и затова са избягали в Сърбия и Дубай.
  • 9 Само питам

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "/////":

    А турски,сирийски,украински,македонски граждани няма сред " златните",така ли? Я не разправяйте смешки .
  • 10 Това е супеееерррр !

    1 0 Отговор
    Туристите от местности и малки населени места дошли в София, разследват и сбъдват златните си мечти...
  • 11 оня с магарето

    4 0 Отговор
    защо няма новини за осъдени престъпници, които влизат в затвора? само един пиян готвач вкараха зад решетките.
  • 12 Бойко шкафа

    4 0 Отговор
    Престъпната група,е действала в периода 2015-2021г,по време на моето царуване..Но гешеФ ще разследва настоящото правителство защото те са виновни... НЕГОДНИЦИ ТАКИВА...
  • 13 Кую

    0 1 Отговор
    Разследват всичко, всички и отвсякъде. Резултати : от трите най-дългото. Никакъв Уий не става от тези.