Last news in Fakti

28 Март, 2022 12:00 2 935 31

Мамят с евтино олио в интернет

  • олио-
  • измама-
  • евтино олио

Според офертата: олиото се предлага в разфасовки от 1 и 10 литра

Мамят с евтино олио в интернет - 1
Снимка: БГНЕС

Ситуацията с покачващите се цени и опасенията за недостиг на определени хранителни продукти по борси, пазари и магазини ражда и нов тип измами. Потърпевшите на схемата с фалшивите обяви са десетки, става ясно от форумите в социалните мрежи. Мнимите търговци предлагат олио на атрактивни цени в групи за продажба в социалните мрежи и в сайтове за безплатни обяви. За да получат изгодната стока, обаче, потребителите трябва да изпратят капаро или разходи за доставка и транспорт по банков път, става ясно от сигналите. След преводите търговците фантоми спират да си вдигат телефоните и връзката прекъсва. А потребителите оставали с празни ръце, посочва Нова тв.

„Слънчогледово олио на ниска цена и доставка до адрес в цялата страна” - преди дни на "атрактивната" обява попада София Георгиева от Златоград. Офертата открива в група за пазаруване във Facebook.

„Видяхме обява за олио на 2,70, което беше добра цена за нас, тъй като в момента върви над 5-6 лв. И решихме да се възползваме и ние от тази обява”, разказва София Георгиева.

Според офертата: олиото се предлага в разфасовки от 1 и 10 литра. А за поръчка и доставка е оставен телефонен номер. „Обадих се на дадения номер в обявата, свързах се с някаква жена – аз исках да ми прати 2 стека олио, но тя ми каза, че количествата трябва да бъдат над 100 литра. И аз ѝ казах – добре – ще се свържа след малко отново с вас – ако мога да намеря хора”.

София бързо успява да събере поръчки и от други семейства и звъни отново, за да закупи 136 литра олио. „Този път ми се обади мъж – и аз казах литрите, които искам. Но ми каза, че има едно условие – да преведа първо 35 лв. за превоз, за доставка до даденото място – по банков път на друго име. И ме попита след колко време мога да преведа парите. Аз им казах – от половин до един час”.

Въпреки това - плащането на част от сумата предварително, усъмнява София Георгиева. И пита за друг тип плащане, за да бъде доставено олиото. „Помолих го - дали може заедно с доставката да платим пътните – а той каза: „Не, не. Така работим – първо да се преведат парите и да ви оформя документите за олиото”. И аз му казах: „Аз къща ли ще купувам или просто олио – за какви документи става въпрос” и затворих”.

Тогава решава да провери търговеца на евтиното олио и във форумите в интернет. Така разбира, че реално е била само на крачка от това да стане жертва на измама. В капана на мнимите търговци обаче вече били попаднали десетки, поръчали от евтиното олио, разказва София. Дни наред след като изпращали част от сумата или такса за доставка, изгодните поръчки така и не идвали. А телефонът на търговеца вече бил изключен.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 1 Отговор
    Един познат ми продаде по четири лв литъра олио което му се полага от аренда.50 литра.

    Коментиран от #13, #15, #24, #28

  • 2 Къде е Нинива?

    11 0 Отговор
    Да успокой хората.
  • 3 хъъъъ

    18 2 Отговор
    Бай Ганя все иска някаква далаверка да хване, ама се оказва прецакан.
  • 4 Българка

    25 2 Отговор
    Производствената цена на олиото дори при скъпа енергия е около 2 лева. От 2, 5 кг слънчоглед (български) се произавежка повече от 1 литър олио и 1 кг протеини за животновъдството, които се продават от производителите на около 1 лев. Така чче реална пазарна цена на българско оли е 3 лева, дори 3,50 лв. е спекула. Правителството да задейства клаузата за таван на цени на основни стоки и услуги при извънредни обстоятелства. Този икономически геноцид над българите трябва да бъде спрян. В момента български търгаши, наричащи се бизнесмени обявиха икономическа война на собствения си народ

    Коментиран от #9

  • 5 адаша

    25 0 Отговор
    И какво се случва? В интернет мамят с евтино олио, а в магазините със скъпо. Измамата е всеобхватна...
  • 6 В краен

    8 0 Отговор
    случай - рициново масло !
  • 7 Българка

    25 0 Отговор
    В събота показаха директно от Киев и Одеса цената на хляба и олиото. В магазините олиото е около 1, 80 лева, а хляб има на 0,85 лв. И това е в окото на войната. Всички търгаши са мародери и имат съпорт от управляващите за ограбване чрез високо цени на все по-бедните българи
  • 8 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 2 Отговор
    Един така взе
    2.ООО.ООО.ОООлв за едни Фърчилки
    и каза
    " Ще има да чакаш, чак след 2030г!"
  • 9 Българин

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Нема такава клауза,жено!Държава не се управлява с клаузи,а със закони и министерски постановления!

    Коментиран от #16

  • 10 Етнолог

    5 1 Отговор
    Помашки неволи безкрай
  • 11 БОЙПО ПРАШКОВ

    9 2 Отговор
    Дамаджан Министър е много зает да копа гербери , иначе да видиш как само ги фаща тия измамници ! ( Фаща ги , ама за шушулките )
  • 12 Корги

    5 0 Отговор
    Име, телефон, никнейм? Или само си чешем пръстите по клавиатурата, авторе?
  • 13 Фершел

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Сервитьора, докога че чакам пружини картофи пейзан,той Оливия пренесал
  • 14 Иван

    15 2 Отговор
    Като влезе БСП във власта и започва инфлация, спекула, кражби и лъжи. Българина не разбра, че в тази партия хората не стават за нищо. Прост човек е българина, ама много прозд.

    Коментиран от #17, #25

  • 15 Селянин

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Пиши ,един от нашето село ми даде 50л олио
  • 16 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    А ьнаеш ли какво е КЛАУЗА , като пишеш ❓ КЛАУЗА е точно отделен член от ДОГОВОР или ЗАКОН ‼️
    ПИШЕТЕ СИ ДОМАШНИТЕ БЕ ‼️
  • 17 Иване

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    Българина е мазохист ,бий ме обичам те
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Европа

    3 1 Отговор
    Герберските мекерета правят всичко възможно за да клатят и без това потъващата лоька на правителството
  • 22 даамане

    9 0 Отговор
    Оставете го да остарее в магазина и накрая и за 2лв ще ви молят да го купите ама народ ли сме..?!! Така е с всяка стока ,виждат че се граби и цената лети ,срете се малко и готовоо но трее сме единни а не ,,тарикати,, !
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 7 Отговор
    Мога да ви кажа ,че в момента в Германия са покрили олиото.Където може да се купи е на много висока цена.1литър около 4-5евро.А,рекорда е 700мл от норвегия Зонен ойл за 7евро...Убеден съм,че и в русията е така и по зле.Когато в Германия е зле ....В русията се самоизяждат!

    Коментиран от #27

  • 24 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ами като си хъма,купувай от ,,приятеля" си
    на 4 лв. 4,29 най-евтиното до 4,99 най-скъпото ,днеска в К.... коолкото си искаш може да си купиш.
  • 25 Някой си

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    Аз това го писах няколко пъти преди последните избори , помним 97ма година докъде докараха държавата,другарете от БСП , обясних го с подробности ,поне по-младите да го разберат.Тогава го отнесоха родителите ,бабите и дядовците им.Сега е техния ред .... .
  • 26 ПП (Продължаваме Прайда)

    1 0 Отговор
    Мазна измама!
  • 27 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ти в коя Германия си бре брачет на коя планета хаха
  • 28 МЕРСИН

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Голем балък си ........3:40лв. В Румъния........
  • 29 Те така

    1 0 Отговор
    Предварително пари не се дават никъде и никому! Ах, как се кефя на изгорелите тъпи балъци! Само човек, който работи, знае цената на парите! Първо олиото - после кинтите! На ви сега! Ха-ха-ха!
  • 30 Шумен

    0 0 Отговор
    Курнелия нали викаше че е само спекула,какво стана сега няма ли пак да излезе и да дрънка глупости
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.