6 Август, 2022 14:00 1 328 21

3% от учениците са пробвали дизайнерска дрога

  • нпо-
  • ученици-
  • дизайнерска дрога

Основен проблем в борбата с наркоразпространението е, че производителите на тези вещества почти винаги са крачка пред правоприлагащите органи

3% от учениците са пробвали дизайнерска дрога - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Близо 3% от учениците у нас споделят, че са употребявали така наречената „дизайнерска дрога” поне веднъж, най-често под формата на растителна смес за пушене. Това показват данни на Националната пациентска организация.

Легална дрога – звучи нелогично, но пазарът на наркотиците създадени да заобикалят закона, чрез промяна на химичната им структура, е един от най-големите в световен мащаб.

Дизайнерската дрога е една от големите опасности и рискове, които седят пред нас и най-вече пред младите. Тенденциите в цял свят, не само в България, са към засилване на употребата на новите психоактивни субстанции, както и на различните синтетични наркотици – като метаамфетамини и амфетамини. Бурната експанзия на употребата на “дизайнерски наркотици” започна преди 10-12 години. Последните 4-5 имаше застой, благодарение на доста засилените действия на правоприлагащите органи. Последните 2-3 години обаче дизайнерските наркотици започнаха отново своята експанзия и са една от най-масовите наркотици, които се употребяват от тийнейджъри”, обясни Стефан Бакалов, отдел „Борба с наркотрафика” в „Митница София”.

Експертите разкриват, че причините за употребата на такива вещества са различни. А топлите месеци са особено активен период за този пазар. Основен проблем в борбата с наркоразпространението е, че производителите на тези вещества почти винаги са крачка пред правоприлагащите органи.

“Ние също сме намерили механизъм, чрез който със законодателни мерки да успяваме да забраним новите видове наркотични вещества, които излизат на пазара. Всяко едно наркотично вещество попадне ли под нашия фокус, се задържа и не стига до пазара”, каза още Бакалов. Това е важно, защото по думите му, последствията за употребяващите „дизайнерска” дрога могат да бъдат фатални. “Много хора са в заблуда, че от един път или два пъти, няма да им се случи нищо кой знае колко опасно – това не е така! При употребата на някои дизайнерски наркотици, ефектът може да е мълниеносен - да последва гърч или парализа, шоково състояние за организма. Така че това са вещества, които са смъртоносни!”, категоричен е Бакалов. На това мнение са и медицинските експерти, като анестезиолога д-р Сибила Маринова.

“Ефектите на всички тези вещества, в зависимост от групите, върху човешкото тяло са различни и тежки. Да, те дават някакво чувство на еуфория, замайване, щастие, но това нещо впоследствие ги кара все повече да търсят тези вещества и това води до пристрастяване”, обясни д-р Маринова. Освен моментното състояние, проблемът може да се превърне и в дългосрочен. Затова и експертите са категорични, че е нужна превенция още в зародиш на проблема. “Колкото по-образовани са децата на тема „вредите от употребата на наркотични вещества”, толкова по-малко ще се употребяват”, смята Стефан Бакалов.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съучастници

    7 2 Отговор
    А защо купувате, нека продават но вие защо купувате ?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    12 0 Отговор
    Самоооо 3%?!!!!!!!!!!!! Не вЕрвам....
  • 4 Искрен

    9 1 Отговор
    Минимум 30%.
  • 5 ТаУмВзе

    7 1 Отговор
    Глупости! Над 300 процента са на Менделеев.
  • 6 огън следвай ме

    2 8 Отговор
    Така ще е, при Бойко нямаше всеки ден инциденти с дрогирани. Правете сметка в момента колко наркотици има в обръщение свободно. Бай СЕмерджиев е най пресния пример за това какво се случва в момента.Промяна ,промяна ,промяна

    Коментиран от #19

  • 7 Ами цел ден слушат и гледат зеленски

    15 1 Отговор
    Кво да правят децата
  • 8 Сигурно

    6 0 Отговор
    учат за дизайнери !
  • 9 Мдааа

    7 0 Отговор
    Ще стават дизайнери явно! Браво.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Я.Петров

    5 3 Отговор
    Когато децата са оставени да си пият и се друсат в училищната така ще е! Безплатни тестове за дрога в училищата...
  • 12 Поредните

    7 1 Отговор
    оправдания…Освен превенция с децата, промяна на законите, елиминиране на хората в МВР които са на хранилка от дилърите.
  • 13 не е така

    4 0 Отговор
    Оставете хората да си пият и да си друсат ,колкото искат.Обаче ,ако се отровят или убият,някой по невнимание,си е за тяхна сметка,а тея които печелят от търговията с отрови са пълни престъпници,нема какво да се лъжеме.
  • 14 Махмуд

    4 0 Отговор
    Браво на учениците
    Така трябва
    Да пробват и бело е още по- добре.
  • 15 не забравяйте

    2 1 Отговор
    В какъв страх живеехме по време на управлението на сините.Аз,който не взимам никакви наркотици,предпочитам да стана наркоман,отколкото да ме управлява от трибуната,наркобос.
  • 16 сирене

    3 0 Отговор
    нищо образователно няма в тази статия, само едно всяване на страх сред по-консервативно мислещите хора. Каква е тая дрога, каква и е молекулата, какви са им ефектите, кви 3%?? над 70% от тийнейджърите имат Дилън в телефона за амфети, пико, бело и тревъ, който Дилън е спонсориран от монополът на Бг - полицията. Стига сладки сънища, или се образовайте или тихичко.
  • 17 Като им чета хипотезите

    1 0 Отговор
    По скоро са 80%
  • 18 Дзверо

    1 0 Отговор
    30 процента са, в заглавието изпусната нулата.
  • 19 Козирог

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "огън следвай ме":

    Щото Семерджиев по времето на Бойко Борисов е бил Света вода ненапита!?
  • 20 Само питам

    1 1 Отговор
    А преподавател не опитал има ли?
  • 21 Гошко

    1 0 Отговор
    Така ще е като натуралното е незаконно...но вярвам в Холандия да го има този проблем...