Last news in Fakti

17 Октомври, 2022 10:40 1 061 6

СГП: Хакерската атака е била към 14 сайта на министерства, агенции и други институции

  • хакерска атака-
  • министерства-
  • агенции-
  • руски хакер

Няма данни за опити за източване на чувствителна информация

СГП: Хакерската атака е била към 14 сайта на министерства, агенции и други институции - 1

Хакерската атака е била осъществена на 15 октомври, нямаме данни или сигнали тя да продължава и към момента. Има данни за атака на 14 сайта към министерства, агенции и други институции. Няма данни за опити за източване на чувствителна информация. Единствената последица е временно затрудняване на достъпа до атакуваните сайтове или временно затрудняване на тяхната функционалност.

Това обясни говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

„Има информация за сайта на Летище Бургас, който временно е бил недостъпен около 13 часа на 15 октомври. Към момента е установена самоличността на едно лице, за което има данни, че е съпричастно към извършеното престъпление, но се работи по проверка и установяване на още близо 150 лица“, добави тя.

Образувано е досъдебно производство за киберпрестъпление.

"Работи се по установяването на точната локация на извършители на хакерската атака, местоположението на лицето, за което вече имаме информация, беше установено от експерти към Национална следствена служба. Магнитогорск (б.р. в Русия) беше първото място, установено като източник на кибератаката, впоследствие бяха установени и други места“, обясни още говорителят на СГП.

Вероятно ще се поиска екстрадиция на вече установеното лице.

„Дали лицето ще бъде предадено е решение на компетентните органи на друга държава. Ако не получим съдействие от тях, за българските съдебни власти има възможност за задочна неприсъствена процедура по съдене и търсене на наказателна отговорност от лицето, за което сме събрали доказателства, че е извършител на престъплението“, обясни Петрова.

Наказанието за компютърни престъпления може да достигне до 12 г. лишаване от свобода, максималният размер глоба е до 30 000 лв.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпросче

    9 1 Отговор
    На колко беше осъден хакера от американска фирма пуснал данните от НАП на всички българи ?
  • 2 Пламен

    7 1 Отговор
    Честно да ви кажа, нищо не съм усетил! ОБАЧЕ - като пазарувайки вчера в търговска верига, на касата "оставих" едни 70+ лева, за "едното нищо", от което сериозно съм притеснен! Колко още ще "издържа" да правя тази "гимнастика"(?!!) - не дълго. Че и отмениха видообръщението към бг депутата на Урката в сряда, и вече виждам крах в отношенията с онова могъщо евроатлантичесо посолство, смучещо кръвта на брата българин.
  • 3 Братушка с мека пушка

    4 5 Отговор
    Като им хвърлим една атомна бомба ще спрат, няма КилНет няма проблем!!!
  • 4 Соломон Паси

    1 1 Отговор
    Казах ли ви че нямам нищо общо с терористичната атака на кримския мост.
    И с хакерската атака нямам нищо общо.
    И трабанта не е мой.
  • 5 Колев

    1 0 Отговор
    Всички правителствени лица в Германия, в това число и г-жа Меркел бяха послушвани години наред, да чу някой някакво оплакване, някой у нас да се е оплакат от американското посолство?? Настоящата операция може да е от всякъде, може да е от Бондстиил, но адреса и трябва да се посочи само и единствено Русия. Тя и Путин станаха нашите най- големи врагове, за да ни пъхнат още по - леко в огъня. Е както виждаме събитията често не вървят по сценария и вземат съвсем друга посока, ще ни остане само позора, срама и черната неблагодарност, с която ни накичиха нашите евраокеански "партньори" бога ми. Да виждаш последователно тъпи държавни ходове с милиардни загуби и да продължаваш, това е .... Вместо ние Турция става хъб на газта и на петрола от Русия за Европа. Хак да ни са трохите, които ни подхвърлят. Сърбите и Унгарците, Турците показват , че са далеч по- умни. А иначе афганските, сирийските и мароканските бежанци си намират лесно работа у нас и ще стават все повече и повече.Европа е осъдена, а ние сме сред първите.

    Коментиран от #6

  • 6 У Сибир

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Колев":

    Събирай си чемадана и заминавай, че ни писна от баклюци като теб, Рашко путлеров мизе.рен...