Last news in Fakti

20 Ноември, 2022 10:26 4 703 18

Семерджиев изскочил от джипа за 17 секунди

  • георги семерджиев-
  • джип-
  • автомобил-
  • катастрофа-
  • мвр-
  • полиция-
  • дело-
  • симона радева

Дрогираният Георги Семерджиев уби с бясна скорост две млади жени

Семерджиев изскочил от джипа за 17 секунди - 1
Снимка: БГНЕС

Един случай преобърна дневния ред в държавата. На 5 юли Георги Семерджиев уби с бясна скорост, дрогиран, две млади жени. Обвинителният акт вече е готов, а максималното наказание, което може да получи, е 20 години. Как една майка, загубила детето си, приема това и какво успя да докаже разследването дни преди Семерджиев да се изправи пред съда, разказва NOVA.

Често можете да срещнете Диана Стефанович на булевард „Черни връх” в София. Там е лобното място на детето ѝ. „За мен това място е много важно. Паля свещ и нося цветя. Посадихме дъбче”, обясни жената.

21-годишната Хариет Стефанович е пометена от джипа на Георги Семерджиев, докато стои на тротоара. „Тя обичаше да пее и да танцува. Беше жизнена, енергична, весела и добра. Чувствителна, но същевременно и много директна, държеше да каже истината но човек в очите”, казва нейната майка. Тя добавя: „Загубата ми е огромна. Просто нямам думи, загубих смисъл в живота”.

Четири месеца и половина след жестоката катастрофа, отнела живота на две млади жени, делото влиза в съда. Семерджиев е с пет обвинения. Експертизи установяват с точност какво се е случило във фаталната вечер на 5-и юли. Бившият футболист е шофирал със 166 км/ч и с включени полицейски лампи.

„Навлиза в кръстовището, удря косо такси, променя траекторията вдясно, където със 150 км/ч удря първата жертва. Оттам джипът се удря в асансьора на метрото, разцепва се на две, задната част продължава по булеварда, а предната убива второто момиче”, обясни зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.

Ударът е наподобявал взрив, разказват свидетели. Семерджиев бяга от мястото. И час по-късно е в дома си. „За 17 секунди Семерджиев успява да излезе през предната дясна врата. Оказало се е, че не може да си влезе в дома. С помощта на Симона Радева, с донесена стълба от нея, влиза в апартамента”, уточни Тодоров.

Първоначално Семерджиев опитва да изгради защитна версия, че е отвлечен. След това е запазил мълчание. Доказателствата обаче са категорични, че той убива двете млади жени.

„Едната маратонка, която намерихме, напълно съвпада като износване и модел с тази, която е в колата. И по двете има негов ДНК профил. Тичал е бос. По дрехите има ДНК профил и кръв от двете загинали момичета”, каза зам.-директорът на НСлС.

Случаят е емблематичен и извади наяве свързаността на служители на реда с криминално проявен. Полицайката Симона Радева, подпомогнала укриването му, беше уволнена от МВР.

„Тя не отрича, че се познава със Семерджиев, че са ѝ се обадили от автомивката, негов служител и тя е отишла. Помогнали са му със стълба не само тя, а и нейният приятел, който е служител в Четвърто РУ”, коментира адвокатът на майката на Хариет Пламен Димитров.

Седем началници на районни управления в столицата бяха сменени. Не само заради случая Семерджиев, но и заради недобри резултати. Отделно текат дисциплинарни производства срещу 44 служители на реда. Установено е, че той е спиран десетки пъти за нарушения на пътя и вместо наказателна отговорност, е понасял само административна.

„Има много загадки по случая - как Семерджиев ѝ се е обадил, как нейният приятел от Четвърто районно е отишъл там, как военен прокурор се появява на мястото”, посочи адвокатът.

„Военният прокурор е разпитан, минавал е със семейството си. Просто е изпълнил гражданския си дълг. Помогнал е да се запази местопроизшествието до пристигането на екипа от СДВР. На самият оглед е присъствал дежурен прокурор от СГП”, каза Тодоров.

„Много се говореше, че има полицейски „чадър”, но явно не е само полицейски „чадър”, а е повече от козирка това, което е над него. Неговото поведение, при самата катастрофа, че си позволява да кара със 166 км/ч - това арогантно поведение показва, че него не го е страх”, смята още защитникът.

„Нямам данни, че Семерджиев е бил агент на някоя от службите. Никъде по делото няма такива данни. За защитен свидетел - също”, поясни Тодоров.

Имало ли е чадър над Семерджиев и от кого - на този въпрос ще отговори и отделно дело образувано в прокуратурата. NOVA се сдоби със справката за съдимост на Семерджиев. От нея става ясно, че има присъда за хулиганство през 2012 година. Присъда има и през 2020 г. Осем месеца затвор след споразумение с прокуратурата, одобрено от съда.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    50 3 Отговор
    Семерджиев и такива като него трябва да изгният в затвора. Такива престъпници не се превъзпитават. Но искам да попитам защо не се разследват прокурорите, които са го ползвали за техен свидетел, които са изисквали дори той да бъде охраняван от НСО. Явно за каскетурата този екземпляр с татуси е много ценен. А, да попитам и за военния прокурор, който е бил на мястото на престъплението, как се е озавал "светкавино" там? И какво е търсил в истанките от колата на Семерджиев? Защо се говори само за полицаи, които са му съучастници? Явно каскетурата ни е "свещена крава"

    Коментиран от #4

  • 2 сила

    11 1 Отговор
    17 секунди......тая алфа много яка бе , егати тонуса
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Адолф

    55 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    И кой ще го храни тоя в затвора докато гние?Ние ли?Аз не искам с моите данъци да го хранят това нещо. Никакъв затвор!Директно на въжето!За това нещо даже не си струва да се хаби и патрон,тъй че директно на въжето!

    Коментиран от #14

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Шопо

    13 0 Отговор
    Да му вземат книжката и номерата на колата.
  • 7 Бг милицията

    46 1 Отговор
    Защо цивилен кара с полицейски светлини бре?? правете сметка че всички квартални патрули го знаят и тоя и колата му
  • 8 Жоро

    33 1 Отговор
    Конфискация и доживотен затвор. Всички съдействали на животното - махане от системата на МВР и правосъдието, БЕЗ ПРАВО НА ПЕНСИЯ.
  • 9 И така

    14 1 Отговор
    Щом Бог него е прибрал и ние не трябва да го прибираме.Може така някое чадо на някой големец да се блъсне в гумите му а защо не и самите те.
  • 10 Анонимен

    27 0 Отговор
    Най-голямата загадка е защо останалите замесени са наказани само с уволнение/смяна на работното място
  • 11 егати държавата сме

    29 0 Отговор
    пълно е с такива във софия че и в другите градове ами още не са утрепали някой за да нашумят и да ги видите
  • 12 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    23 4 Отговор
    Гешев иначе много силен за отнемане на частна собственост, а пуска престъпниците на свобода със споразумения........
    Прокуратурата се споразумява с престъпник....как ви звучи?
  • 13 безпартиен

    13 0 Отговор
    Дали няма да се окаже "секретен сътрудник" на криминална полиция,ГДБОП, за когото знаят на най-високо ниво на тези служби!?Явно много е "оборотен" и много знае и ако се провери кого са прибрали от тези с които има контакти,ще си го разберат аверите му!Ако е така,нищо добро не го чака и в затвора!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 незнайко

    2 0 Отговор
    Много интересно е как по дрехите му ще има кръв от убитите след като той е избягал ??? Убитите са на различно разстояние една от друга !!! Или статията не е вярна или ни лъжат от МВР !!!
  • 16 Никой

    5 0 Отговор
    Винаги съм знаел ,че военните прокурори имат задължението да изпълняват гражданския си дълг към обществото,но го пазят в тайна.Защото ,няма как гражданско лице / граждански дълг ,нали / да участва в запазване на пътно транспортно местопроизшествие и да дава указания на униформения състав как да си вършат работата,нали прокурора не е бил на служба в момента.Още повече ,че военните нямат законово служебно положение да се месят в граждански случаи като такива. Очевидно е ,че зам. директора на НСлС баламосва публиката с изявлението си в защита на военния прокурор.
  • 17 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    .........Адвокате, адвокате......делото да е висящо и присъдата ...условна.........
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.