Last news in Fakti

10 Януари, 2023 22:17 2 003 6

Откриха материали за бомба в къщата на арестувания британец, издирван от Интерпол

  • британец-
  • никопол

Властите в Манчестър издават Червена бюлетина на Интерпол за издирването на Бодил по разследване за подготовка на тероризъм и изпращат искане за задържането му у нас

Откриха материали за бомба в къщата на арестувания британец, издирван от Интерпол - 1

28-годишният Дейвид Бодил, издирван с червена бюлетина на Интерпол, е бил задържан днес в село Любеново, община Никопол. Оказва се, че баба му и дядо му - британци купили имот там. В случая беше намесено и името на българска депутатка.

Британецът е пристигнал у нас през ноември миналата година. Властите в Манчестър издават Червена бюлетина на Интерпол за издирването на Бодил по разследване за подготовка на тероризъм и изпращат искане за задържането му у нас. Британецът е арестуван днес в село Любеново от отряда за Борба с тероризма.

В хода на претърсванията в къщата, в което е задържан британският гражданин, полицията е открила литература за изготвянето на бомба. Подобни материали са били открити в дома на Бодил във Великобритания миналата година.

"Интересното е, че в Червената бюлетина същият е описан като особено опасен, въоръжен и агресивен. По линия на международния обмен разполагаме с информация, че в дома му във Великобритания са открити взривни вещества, упътвания и чертежи за изготвянето на взривни устройства. Днес при претърсване и изземване от къщата в с. Любеново, където се е укривал, са намерени и иззети чертежи и схеми как се прави бомба и как се взривяват. Намерено е и скъпо оръжие. Колегите от Окръжна прокуратура Плевен ще задържат британския гражданин за срок до 72 часа с оглед осигуряването му пред Окръжен съд Плевен за започването на процедура по екстрадиция", каза Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Заповедта за задържане на Бодил трябва да бъде предоставена от властите в Манчестър в срок до 72 часа, а процедурата за екстрадиция ще се гледа по силата на Договора да търговия и сътрудничество между Великобритания и Европейския съюз, по който България е страна.

Според източници на националната телевизия Бодил бил задържан в имот, граничещ с ферма за биоземеделие, собственост на депутатката Албена Симеонова. Пред БНТ тя отрече, но потвърди, че познава британеца.

Според разследващите във Великобритания Дейвид Бодил се е радикализирал в последните години, след като се е свързал с крайнодесни и неофашистки групи в Обединеното кралство. В края на ноември в профила си в една от социалните мрежи Бодил е обявил, че напуска Великобритания, за да не стане жертва на британското правосъдие и няма намерение да се връща в родината си. Обвинява правителството в Лондон, че ежедневно нарушава правата на своите граждани.

В профила си във Фейсбук на 28 ноември Давид Бодил пише:

„Трябва да съобщя на всички мои приятели, че вече съм беглец и никога няма да се върна в Обединеното кралство, поне не жив. Съжалявам, че никога повече няма да ме видите. Полицията възнамерява да ме осъди за престъпление без жертви, което дори не би трябвало да е престъпление на първо място. Ако се върна в Обединеното кралство, ще прекарам много години в затвора. Предпочитам да умра в чужда държава, отколкото да прекарам живота си в затвора, за да задоволя егото и бонуса към заплатата на полицейски служители. Макар че всъщност не съм изненадан, тъй като от известно време знам, че в Обединеното кралство няма никаква свобода и ежедневно се нарушават правата на гражданите му. И в същото време обвинява други държави в същото. Това е лицемерие. Единственият път, когато ще ме видите отново, е в чувал за трупове. Ще ми липсвате. Поне моите истински приятели. Успех в живота.“


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патето Яки

    17 4 Отговор
    Става за депутат от ДБъ.
  • 2 Как

    14 1 Отговор
    Намерили са един плик бронз и един плик миниум и ролка тиксо.И инструкция как се прави бомба от бронз и миниум.

    Коментиран от #5

  • 3 Анонимен

    6 3 Отговор
    ДБъ са за алито, сосиала, а той не е от содиала здрасти
  • 4 Вьзмутен

    6 2 Отговор
    Идеален за дай бг може да си направи селфи в наводнените карловски села нали е дошьл на кални бани
  • 5 Серсемин

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Как":

    Сигурно и книга му е трябвала, инструкции за такава изработка. Мнооо сложно!
  • 6 Атанасов и Иванов-Терористи

    5 3 Отговор
    Депутати от ДБ/ЛГБТ укриват терористи, какво повече трябва да стане за ги забранят! Продават България и се готвят за терористични актове! Явно минават към курс на въоръжена борба!