Last news in Fakti

15 Януари, 2023 13:25 2 072 67

Милева: Действията срещу NEXO не целят политически ефект

  • nexo-
  • сийка милева

Атакуването на институции и отделни личности се превърна в национален спорт, Не сме против реформата на правосъдието, а срещу опитите за политически диктат, каза още говорителката на главния прокурор

Милева: Действията срещу NEXO не целят политически ефект - 1

"Провежда се разследване срещу организирана престъпна група с глобална международна престъпна дейност, засегнала интересите на гражданите на различни държави. Извършените транзакции чрез криптобанката NEXO за 5-годишен период възлизат на 94 млрд. долара. Групата е действала от 2018 година и е била създадена с користна цел за данъчни престъпления, пране на пари, компютърни измами, банкова дейност без лиценз".

Това обобщи пред БНР Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

И допълни, че по образуваното досъдебно производство България ще си съдейства с международни експерти и ще трябва да се ангажира независим международен одитор, който да проучи в детайли дейността на криптобанката.

"Колегите ни непрекъснато трупат опит в тази сфера. За да има резултати и ефективни разследвания, трябва да разполагаш с необходимото модерно оборудване и съвременно законодателство.

Българската прокуратура има софтеурно и техническо оборудване, с което разследваме престъпността във виртуалното пространство, т.нар. модерни престъпления. Що се касае до съвременното законодателство, това е една много дълга тема на разговор".

Тя подчерта, че с действията си прокуратурата не цели политически ефект и на досъдебното производство не е обект кой какви дарения е правил:

"През последните години, когато прокуратурата започне разследване, в което се засяга нечий финансов интерес, чуваме нападки и обвинения. Нека спрем да атакуваме институциите! Това се превърна в национален спорт – атакуването на институции и отделни личности".

В предаването "Неделя 150" Сийка Милева посочи още, че от години разследвани лица атакуват прокуратурата, ползвайки политически аргументи, за да се защитят:

"За съжаление това се използва и от политическите сили. Това руши авторитета на институциите, руши устоите на държавността. Това са последиците за българските граждани, които се чувстват несигурни и жертви на престъпността".

И припомни, че ръководството на прокуратурата ясно е изразило готовност за дебат по съдебната реформа:

"Още с формирането на този парламент главният прокурор се обърна към депутатите с искане за диалог. Имаше писмо до всеки един народен представител. Проведоха се срещи с парламентарни групи, но не с всички. Реформата на правосъдието е приоритет, не сме против нея.

Против сме опитите за налагане на политически диктат, грубото погазване на разделението на властите, на нарушаването на Конституцията, на опитите за налагане на извънредно законодателство, което да доведе до премахване на независимостта на съда и на прокуратурата".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛЕОПАРД

    35 18 Отговор
    мафията си има ДЪРЖАВА и ЗАДКУЛИСИЕ
  • 2 ЛЕОПАРД

    24 15 Отговор
    ГАРВАН ГАРВАНУ око не ВАДИ
  • 3 Милка Сиева

    22 24 Отговор
    Всичко е случайно.
  • 4 А какво

    33 20 Отговор
    след като пет години никой "не ги е забелязал" , а едва след информацията от САЩ , след изчакване от около цели пет месеца и то баш преди изборите , се разшумя ?!

    Коментиран от #27

  • 5 Раданч Татлъту

    33 11 Отговор
    Сийка лъже!Гешев иска да убие Златната кокошка на Ицко Бойкикев!😢🦜😢🦜😢
  • 6 12340

    11 29 Отговор
    А ако целят?
    Направо арестуват ристо, киро и асен с барети и насочени автомати,
    както Николай Цонев!?
  • 7 Помийка Сиева

    34 16 Отговор
    Едно разследване на дънди прешъс не е ли по належащо ?
  • 8 ХероМустафата

    31 11 Отговор
    Бившите ми храненици ще си платят с лихвите, задето толкова години ги дондуркаме с грантове и накрая си позволиха да ограбват единствените истински граждани на планетата земя - американците!!!
  • 9 един

    36 19 Отговор
    Тия се правят на все неразбрали,Асен Василев го каза:В нормалните държави прокуратурата говори пред съда/или в съдебната зала/,а нашата прокуратура говори пред медиите преди да е минало делото в съда/а нямат право натова/,какво има неясно,не целяли политически ефект,а какъв ефект тогава целят?!Тия за идиоти ли ни мислят!

    Коментиран от #13

  • 10 Българка

    30 21 Отговор
    Напротив действията на Каскетурата чрез индиректни внушения реализираха политически ефект за омаскаряване на ПП и ДБ. ГЕРБ се превърнаха и заместват закритата спец.прокуратура. ГЕРБ- ДПС- Каскетурата са една ОПГ. Тече акция "Спасяване на редник Гешев" о пълно саботиране на Закон за отгворността на Прокуратурата
  • 11 Бамбука

    26 20 Отговор
    Транзакции на стойност около 94 млрд. не са база за произнасяне на определение "престъпна" група. Всяка борса извършва транзакции за милиарди. В развитите страни има "Комисия за финансов контрол" , който следи за спазване на законите и реагира срещу опити за пране на пари и други. Да се определи "НЕКСО" за ОПГ на този етап е доста пресилено. Опита показва, че и в момента Българската държава плаща за множество грешни решения на българската прокуратура. За съжаление, плаща българския народ, а не прокурор взел по една или друга причина грешно решение.
  • 12 Българка

    18 21 Отговор
    Диалогът на Гешев с реформаторските партии е като преговорите/ диктатът на Путин за Украйна

    Коментиран от #16

  • 13 каскета

    18 22 Отговор

    До коментар #9 от "един":

    не само ни мислят ами и българина всеки ден го доказва, че е мега прост и с невероятно къса памет - дай му сеир да има, дай му да оплюе всеки който е надигнал глава - и той ще си бъде щастлив. По това си приличаме с руснаците много - обожаваме мизерията и тези, които ни мачкат - стига всички да са зле.
  • 14 ТаУмВзе

    23 3 Отговор
    Търчането на продажния слугинаж е за да се Потули случая и да гепят едни Кинти! Нали ако има осъдени продажници тук и Брюксел ще стане Кербала. Няма как да стане ей!
  • 15 А НЕ БЕ....

    23 11 Отговор
    ....затова ДБ...ще гледат третия мандат на телевизорите ПО двайсет хиляди лева БРОЙКАТА...😕

    Коментиран от #47

  • 16 Капитализъм

    17 5 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    ... в действие!!! Верваме ти!!!
  • 17 Милева, никой не ти вярва и дума, нито

    25 17 Отговор
    на теб, нито някой вярва на Гешев!! А това, че сте за" съдебна реформа" е Виц на десетилетието Никой не вярва на Прокуратурата Милева!!
  • 18 българка

    19 15 Отговор
    Прокуратурата е от ОСНОВНИТЕ ИГРАЧИ на политическата сцена - сценарист, режисьор и с главни и поддържащи роли ! Ако си мислят, че не го виждаме - ГОЛЯМА ГРЕШКА !
  • 19 Мутроландия

    20 14 Отговор
    целта е да започват да дарявата !!! на мутрата и каскета му !!!

    Коментиран от #26

  • 20 пъпчивото Сийче

    21 13 Отговор
    Абе с колко кила фон дьо тен трябва да си наклепам лицето та да си скрия грозните пъпчоци?
  • 21 Росен

    21 14 Отговор
    Долни хора сте от Гешевтурата , защото първо обвинявате и плюете публично ,а след това говорите за одит. Гешев превърна прокуратурата в полиция , следствие и публичен съд а къде е правосъдието или само с активни мероприятия , съсипване на хора , бизнеси и публични личности. Такива правосъдни простотии не е имало и по време на социализма след 1956 г.до 1990 г.

    Коментиран от #44

  • 22 Очевадно

    12 16 Отговор
    Снощи по една от телевизиите
    социалният антрополог Харалан Хараланов заяви:
    „Българските престъпни мрежи в политиката са дело на москва“!

    Коментиран от #23

  • 23 Харалан

    9 11 Отговор

    До коментар #22 от "Очевадно":

    Александров. С извинение !
  • 24 🇧🇬🇪🇺💯

    11 10 Отговор
    Ами гешев, румен радев пак си спасяват мекретата с тва ранно тарашуване на НЕКСО, вместо да бъде дфе седмици преди изборити, ма койт си го може си го може, радефф имам в предвит, отде ги изкопа тия променчийте, амчи хич не е лесно да цакаш ДСто в днешно време, давай Румен с теб сме, чакаме те излезеш на площата с вдигнат Юмрук, еле само РоФронт не е рефнал президентина.
  • 25 🇧🇬🇪🇺💯

    6 8 Отговор
    Да се чете: РотФронть❗️
  • 26 ГЛАВНИЯ ЦИРКАДЖИЯ

    19 11 Отговор

    До коментар #19 от "Мутроландия":

    ЧЕКМЕДЖАРЯ Е ЧИСТ КАТО СЪЛЗА, НЕКСО СА ВИНОВНИ. БАЦО Е НЕВИНЕН! ОПЪНАХМЕ ШУШЛЯКА ВРЪЗ ХАСИЕНТАТА И ЧЕКМЕДЖЕТАТА И СОДЖУЦИТЕ И РЕКЕТА.
  • 27 без имена

    9 9 Отговор

    До коментар #4 от "А какво":

    ако тази пресконференция беше 10 дена преди предсрочните избори ? тогава как щяхте да реагирате? с радост???стига сте търсили първо конспирации навън от партиите .
  • 28 Велев

    18 8 Отговор
    Въвеждам името Васил Божков в гугъл и първата новина която откривам - Държавата окончателно загуби дело срещу Васил Божков за 329 милиона лв. Ето това представлявате! И между впрочем искам да попитам тези 329 млн кой ще ги плати?

    Коментиран от #38

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Фактъ

    15 7 Отговор
    Точно политически ефект се гони . Ясни сте ни .
  • 32 БгТопИдиот

    15 1 Отговор
    Сиичето ме зарязява с този лазерен поглед.

    Аресвам е ама да не разбере жената ,че ще ме отсвири.
  • 33 Иво

    13 8 Отговор
    БАЩАТА НА ОСНОВАТЕЛЯ НА НЕКСО БИЛ АГЕНТ ВЪВ ВТОРО ГЛАВНО УПРАВЛЕНИЕ , ЗАЕДНО С БОЙКО БОРИСОВ-АГЕНТ БУДА..

    ЧЕТЕТЕ В САЙТА НА БИВОЛ,ЧЕ ТУК ТРИЯТ ЛИНКОВЕТЕ..
  • 34 Димов

    10 9 Отговор
    Докога българия ще бъде заложник на един главен прокурор който ще решава на кого да бъде връчен мандата и ще вдига пушилката точно преди връчването на мандата за да може българия да няма правителство и да бъде обслужен путин това е недопустимо това е просто бомба със закъснител в една българия която е на всички нас
  • 35 Иво

    8 8 Отговор
    БАЩАТА НА ОСНОВАТЕЛЯ НА НЕКСО

  • 36 🇧🇬🇪🇺💯

    6 5 Отговор
    Ся, Усулата за кфо дойде, да спасява
    Бацо Гацов хмм, за кааво дойде, ББ да си вземе индулгенциите, Урсулка “златното чекмедже” награда и айе у Дойчланд, ммм…❓
  • 37 ЕФЕКТА е винаги само Е Д И Н !

    7 7 Отговор
    К Е Л Е П И Р С К И ! Друг той неможе да бъде ! Системата е КРИМИНАЛ - КАПИТАЛИСТИЧЕСКА !
  • 38 Факти

    11 8 Отговор

    До коментар #28 от "Велев":

    Не само са загубили делото срещу Божков , ами и срещу Бобокови и много други показни целящи отнемането на печеливш бизнес ! Спомнете си само какъв рев беше че лотарията покварявала хората , а сега на нейно място има ЧЕТИРИ НОВИ и тишина ! Мислете и гласувайте българи - мутрата Буда и прокурора мафиот трябва да бъдат приведени в ЦСЗ !

    Коментиран от #51

  • 39 Истината

    11 7 Отговор
    Прокуратурата е на ГЕРБ и се използва поръчково предизборно. Гешев е назначен от Борисов без конкурс и без образование и от благодарност се обръща към него с "шефе". Борисов също е малограмотен про стак без образование и ценз за длъжностите които заемаше. Мафията го сложи за да й прикрива гърба. Първо ги направи генерал (за една нощ), после кмет и накрая премиер.
  • 40 патриот

    11 6 Отговор
    Точно това целят бе Сийке мутрата нарежда и каскета изпълнява народа трябва да ви ли----а
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Да, бе, да!

    8 7 Отговор
    Кораби плуват в очите ни. Как все преди избори правите зрелищни акции? Този театър го играете десетилетия. Няма как да вярваме. Важното е да съсипете фирмата, хората да останат без работа, защото така е поръчано , Наш човек трябва да яхне този бизнес и вероятно това е домусеник. Поли не ти ли се иска да гушнеш?
  • 43 Факт

    11 6 Отговор
    Тук много тролове поставят минуси на коментари с неопровержими факти защото не им изнася истината - да Божков какъвто и да е спечели дело за 329 млн и да Бобокови и всички други “ уж големи риби по думите на каскета “ направиха същото без бедната Иванчева …
  • 44 Българка

    7 7 Отговор

    До коментар #21 от "Росен":

    Къде се е чуло и видяло да се прави одит по време на разследване?
  • 45 Чичак

    13 0 Отговор
    Действията срещу NEXO са с първоизточник от САЩ и в случая са основателни ! Ако зависеше от българската прокуратура и пръста нямаше да си мръднат както със случая с Ружа Игнатова

    Коментиран от #54

  • 46 Чичак

    6 6 Отговор
    в България има над 140 финтех компании, и над 35 "родни крипто проек­та". Поне 60-70-80% са измамници. Защо обаче българската прокуратура нищо не предприема срещу другите ? А?
  • 47 бл.134 в Zап. парк

    1 6 Отговор

    До коментар #15 от "А НЕ БЕ....":

    Ереван й. А кой какво ще каже за 1о-те й апартамента
  • 48 шундурко

    1 7 Отговор
    верно ли бе сиси,ша взема ти повярвам ама друг път виж да удушиш паткана - вярвам ша я свършиш таа работа
  • 49 Пърдите в едно гърне

    2 6 Отговор
    Аз например не вярвам и грам на вашата институция, както не вярвам и на оня простия от Банкя !!
  • 50 Факти

    3 6 Отговор
    ТРОЛСКАТА маса на шайката и сикаджията е задействувана на 100% - абсолютни лъжи бълват два-три мутренски подлоги че ДБ и ПП били свързани с крипто фирмата денонощно под всяка статия с независимо какво съдържание е ! Жалка държава завладяна от доказани престъпници под чадъра на съдебната власт и държавните институций ! Мислете и гласувайте българи !
  • 51 🇧🇬🇪🇺💯

    1 6 Отговор

    До коментар #38 от "Факти":

    Хмм, тфа беше “целта на занятието”, Румен Радефф да спаси там ени червени пунта мара и толкоз.
  • 52 Истината

    2 6 Отговор
    Абсолюта манипулация и лъжа на шайката на ЧЕКМЕДЖАН и ТРОЛСКАТА маса на мутрите е че ДБ и ПП имат нещо общо с НЕКСО за която пак ще бъдат осъдени и ние данакоплатците Ке платим за това !
  • 53 Ционист

    1 6 Отговор
    Мафиотите от шайката са нагли и безскрупулни престъпници единствено защото имат чадър над главите си от каскета продажната съдебна власт ! Точно затова Гроб и ДПС смазват съдебната реформа , за да могат да избегнат прилагането на закона срещу техните огромни престъпления , рекет и кражби извършени през последните години ! Мислете излезте и гласувайте българи !
  • 54 един

    2 6 Отговор

    До коментар #45 от "Чичак":

    Прокуратурата в САЩ е задействана щото Нексо са извършвали дейност в Ню Йорк без да имат регистрация за това,а наште веднага разширириха обхвата на недоказани престъпления,като това че финансирали Да БГ с незаконни средства!ДА Бг са представили отчет за даренията на физически лица в Сметната Палата,отчета е приет което доказва, че парите на дарителите са законни,къде спаха прокуратурата до сега?Или сега преди изборите е най-удобно да се ударят враговете на статуквото!
  • 55 За нйяма и година във властта

    6 2 Отговор
    Прекалено много ви станаха руските далаверки, бе амеркинаски "променаджийчета". Енергериката, износа на джепане, сега и крупни измами за милаирди с криптовалути. Задминахте шайката на Баце с 300, ама ще си го получите! Американците хранят до едно време, усетят ли че си имат работа с двойни агенти - оловото!
  • 56 пенко

    1 2 Отговор
    НЕКСО ФИНАНСИРА "Дай Бе - Де Бе " В ПОЛИТИКАТА ---ЗАЩО И ОТ КЪДЕ -НА КЪДЕ ???????????????

    Коментиран от #57

  • 57 един

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "пенко":

    За да дойде деня Х /в решаващ момент, в случая преди изборите/ в който да ги компрометират пред избирателя!
  • 58 ДП банката

    4 0 Отговор
    На държ.предпиятие ДП му се е приискало крипто банка.....Сийка,Ваньо припкат да изпълняват желания
  • 59 герберска подлога съм

    4 0 Отговор
    ВЕРВАМЕ ТИ БЕЗПРИКОСЛОВНО КАК СИЙКЕ МА НИЙ НЕ СМЕ ОТ ТЕА.
  • 60 До кака Сийка

    1 0 Отговор
    Отдолу през зимата Кабриолет си?
  • 61 хммм

    2 1 Отговор
    Не целите, но точно това правите заедно с мечока Йоги!
  • 62 Мнение

    2 1 Отговор
    Все ми е тая дали е било политическо или не...много се радвам,че ни оттърваха от Даркнет България,защото са дразнещи.Шепа дразнители,които са влезнали в НС заради бъгнати машинки искаха да ни вкарат във война.При отварянето на НС първата им точка беше чужда държава.Благодаря ти,Господи,че няма те да правят правителство.
  • 63 Дедо Пене

    1 1 Отговор
    А КАКВО ЦЕЛИЯТ ВЕ, ПЕРХИДРОЛЕНА КУКУМЯВКО? КОЛКО МЕСЕЦА СЛЕД АМЕРИКАНСКИТЕ ДЕЙСТВИЯ ЧАКАХТЕ, ЗА ДА УДАРИТЕ ПРОТИВНИЦИТЕ НА КАСКЕТА, ЗАЩОТО МУ ИСКАТ ОСТАВКАТА ПП И ДБ?

    Коментиран от #64

  • 64 гого

    1 1 Отговор

    До коментар #63 от "Дедо Пене":

    Иначе е готино да лапат кинти от сорос за България и разни други като NEXO че и нагли от дб нямало да връщат парите ,ама така е младите и умните за пореден път ги излъгаха ,хайде верно че ги караха да не се къпят заради руска газ която ПП пък взимаха чрез американски посредници нали така бе тролке !!! или пак на черното бяло не е демократично .я кажи тролке ако не беше тази акция на плажа росенец срещу Доган дали дб щяха да са в парламента????и Дали ще са следващия ? абе къде КРИПТОМИР ???
  • 65 Сиийке,

    1 0 Отговор
    комшиийке мооя
  • 66 ДОКО

    0 0 Отговор
    нарича се евтин ченгеджийски трик..сплашване..
  • 67 Петър Петров

    0 0 Отговор
    А 5години какво си драпахте. Нещо май понамерисва.