Last news in Fakti

20 Януари, 2023 13:37 2 410 49

Прокуратурата: При разследването у нас по случая "Nexo" има приобщени жалби от британски граждани с оплаквания за измами

  • британци-
  • жалби-
  • nexo-
  • измами-
  • прокуратура-
  • разследване

Във връзка с образуваното досъдебно производство у нас, още в края на миналата година е изпратена молба за правна помощ до САЩ. Изготвят се и престои да се изпратят молби за правна помощ и Европейски заповеди за разследване и до други държави, с цел да се съберат всички доказателства, необходими за изясняване на цялостната фактическа обстановка с оглед предмета на доказване по делото, посочва Сийка Милева.

Прокуратурата: При разследването у нас по случая "Nexo" има приобщени жалби от британски граждани с оплаквания за измами - 1
Снимка: БГНЕС

Работата по досъдебното производство по случая "Nеxo" продължава. Това посочва в свое изявление говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от БТА.

По разследването са приобщени много жалби от британски граждани, съдържащи твърдения, че са жертва на измами от страна на Nexo, каза още Милева.
Постигнатото споразумение между Nexo Capital Inc., регистрирана през 2018 год. на Каймановите острови и компетентните регулаторни органи на САЩ е показателно за това, че разследваните от нас лица признават вината си, а именно, че са предлагали финансови и банкови услуги без разрешение, заобикаляйки и нарушавайки правилата за защита на инвеститорите, пише в изявлението на говорителя на главния прокурор.

Милева припомня, че разследването в България е за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на финансови престъпления, в т.ч. „пране на пари“, предоставяне на банкови и финансови услуги без лиценз, компютърни измами и данъчни престъпления.
Във връзка с образуваното досъдебно производство у нас, още в края на миналата година е изпратена молба за правна помощ до САЩ. Изготвят се и престои да се изпратят молби за правна помощ и Европейски заповеди за разследване и до други държави, с цел да се съберат всички доказателства, необходими за изясняване на цялостната фактическа обстановка с оглед предмета на доказване по делото, посочва Сийка Милева.

По-рано днес от Nexo цитираха детайли по споразуменията, според които "не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че клиенти на Nexo са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кочо

    41 5 Отговор
    В САЩ ги глобиха и всичко приключи, но тук битката продължава до пълен разгром! Сетне когато някой ви осъди, кой ще плаща - депутатите, които вчера цял ден водиха безсмислен дебат или политическата прокуратура!? Не - ще плаща данакоплатеца! Каква парламентарна комисия вчера създават да разследва със срок един месец, след като днес парламента явно приключи! Нищоправци!

    Коментиран от #17, #49

  • 2 Българка

    44 6 Отговор
    Вече разбрахме, че каскетите нямат и грам понятие от изкуство и не различават оригинални картини на Пикасо и Салвадор Дали. Но поне трябва да различават гражданското от наказателното право. Станахте за резил с обвиненията срещу Нексо под американските знамена. Сега ,когато истината излезе, че в САЩ никога не е имало разследване и обвинение на наказателни престъпления, за ОПГ, тероризъм и вся помии на каскетите, то сега пък се опитват да забъркат и Великобритания с престъпление ,което от ефир обяви Каскетурата
    Гешев не видя Делян Пеевски и доказателствата на САЩ по санкциите Магнитски, не чу обвиненията на Васил Божков за близо 70 милиона рекет от Борисов, Горанов и Севда, не видя над 100 страници на испанските власти с доказателства за пране на пари от Борисов в имотите на мис гащи в Барселона, не чу записите "Ало ,Ваньо", "Ало, Братиньо" и тези за ПКП Караянчева, за опраскване на опоненти. Той не видя извратените престъпления на спец.прокурорите си по "Осемте джуджета", изобщо не видя по делото КТБ престъпно участие на Делян Пеевски и още над стотици други доказателства за престъпленията на хора от шайките ГЕРБ-ДПС и техни фирми. СИЙКАТА ДА ОБЯСНИ ЗАЩО НАШИТЕ ПРОКУРОРИ ДЕЙСТВАТ КАТО ОПГ С МАФИЯТА И НЕ ЗАЩИТАВАТ БЪЛГАРИТЕ. Тръгнали да защитават интересите на британските граждани
    ХОРА, НАБЕЖДАВАНЕТО Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПО НК. НАД 650 ОСЪДИТЕЛНИ ПРИСЪДИ ИМАМЕ В СТРАСБУРГ. ОСНОВНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ СА В КАСКЕТУРАТА

    Коментиран от #22, #23

  • 3 Българка

    26 6 Отговор
    "По-рано днес от Nexo цитираха детайли по споразуменията, според които "не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че клиенти на Nexo са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията".
    Без коментар!

    Коментиран от #12

  • 4 Кочо

    25 7 Отговор
    Колкото до финансирането на партиите, Партията, която е на власт, но реално на власт, а не като Кирил Петков, няма нужда от партийна субсидия, тъй като цялата държава е нейна, хората и са на апетитни доходоносни места, бизнеса и обществените поръчки работят за нея! Останалите какво да правят - ще получават ,,дарения"! Всъщност, някои като Божков и Баневи затова бяха подгонени - защото им писна от рекет и тръгнаха да финансират политически проекти, белки се отърват от Греб! Мафии!
  • 5 Ха ха ха

    20 2 Отговор
    Държавното обвинение
  • 6 сега

    24 2 Отговор
    Сийка ще лъже и маже, че иначе голЕм гаф. Айде пак ще ни одерат кожата в Страсбург.
  • 7 Съвет

    23 2 Отговор
    Сийке, иди да нагледаш пръскачките пред парламента - не се занимавай с "мисловна" дейност. Please, bitch!!!
  • 8 Патето Яки

    4 12 Отговор
    Българката-Кочо ако обичаш преведи ми 20х.лв, може и 15 пъти по 20к
  • 9 Запознат

    20 4 Отговор
    Каскета прикрива тиквата, отново. От 2019 има запитване за Нексо....
  • 10 Кочо

    4 12 Отговор
    Стана поне ясно, че вашите евроатлантици са просто едни войнолюбци интересчии, които имат интерес да трупат печалби от доставки на оръжия за Киев и хич не им е домиляло за украинците! Има там един, който събира и изпраща генератори за хората без ток, но останалите са демагози - войнолюбци - интересчии!
  • 11 Човек

    22 3 Отговор
    Прокуратурата на Мутрата ще бъде мощно осъдена от Нексо и с парите те ще си покрият глобата в САЩ. Но дотогава изборите ще са минали, а матряла ще е дал на Мутрата 4-то правителство.

    Коментиран от #21

  • 12 Да питам

    6 16 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Въпросът ми е риторичен. Как така "горките невинни хора" ги глобиха толкова много милиона долари,пък и им забраниха (в Ню Йорк) да действат пет години.И те,щом са невинни,защо сключиха извън съдебно споразумение, а не оставиха съда да докаже,че са невинни.И трябва ли да изчакаме да си свършат докрай дейността,за да ги търсим като онази Ружа?Аз лично познавам човек,който навремето загуби апартамент в подобна пирамида.Ако са невинни,няма от какво да се страхуват.Какъв е проблемът?Сигурно са наели най-добрите скъпо платени адвокати.

    Коментиран от #20, #24

  • 13 0-0-0

    5 5 Отговор
    Криптомир дясна ръка ли е на Тренчев джуниър или да
  • 14 Баретите

    8 2 Отговор
    Пълнен смех,от тая държава нищо не става
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 И какво сега?

    15 4 Отговор
    Каскета пак стана за смях.До кога ще го търпим този примитив?
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кочо":

    КОЧО в БЪЛГАРИЯ е корупция ОЛИГАРХИЯ ПРЕСТЪПНОСТ
  • 18 Реалист

    8 3 Отговор
    Затова руZко-българската мафия атакуват всеки, който иска съдебна реформа, затова прислужните им медии кодкудякат и очернят с лъжи всеки, който се изправи срещу каскета .
  • 19 Госта

    18 2 Отговор
    При такива шумни акции, които завършват с фиаско, в нормалните държави се дават шумни оставки.
  • 20 Човек

    19 2 Отговор

    До коментар #12 от "Да питам":

    Самият факт, че наричаш Нексо пирамида и правиш сравнения с Ружа, показва, че изобщо не си наясно с материята и си просто поредния полезен и.диот от таргет групата на Мутрата. Заради такива като теб никога няма да се оправим - просто сте прекалено много, в пъти повече от хората с акъл.

    Коментиран от #27

  • 21 Ето

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "Човек":

    затова трябва да има контрол на актовенте на Прокуартурата и конкретно на Гл. прокурвор.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Българин

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    . Каскета им помага! Както върви Nexo ще си компенсират платените глоби в САЩ с пари спечелени Каскета.

    Коментиран от #36

  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "Да питам":

    "Оплаквания" за измама ,няма.Има Жалби за измама!Къде го учите това "Право" беее!Банките са на "Пирамида" принцип,но понеже имаш....уж доверие в държавата си траеш.Това си е платформа.Отговори ми на следния въпрос,макар да не разбираш от пари.Ако някой ти предложи да му дадеш да речем сума от 100 лева и ти каже ,че ще ти ги върне в Деня Х ,с лихва да кажем отговаряща на срока в ,който ще ти ги върне това по презумция на държавата е незаконно,но в Денят Х ,когато ти си получиш парите с определената лихва ,това за теб какво,е???Тези платформи дават възможност да оставяш на депозит,някаква криптовалута,която ти имаш в портфейла си.За дните ,когато ти си им оставил ти начисляват ЛИхва и Лихвата е СЛожна!Същото можеш да направиш,като вземеш Кредит и разиграваш във платформата.НА Борсата в бг,Франкфурт или Ню йорк е същото...Кое е пирамида?Пирамида е устройството на НОИ,но ти не говориш срещу НОИ????ТОВА Е ЧИСТ ХАЗАРТ С ГОЛЯМА вероятност да загубите,НО не е Пирамида!

    Коментиран от #29, #31

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Питам

    3 4 Отговор
    Никой ли не усеща натрапчивата миризма на ружа в целия този случай !?
  • 27 Да питам

    1 7 Отговор

    До коментар #20 от "Човек":

    А такива като теб,щом нямат аргументи да защитят тезата си,започват с обиди на килограм.Не ме интересува какво е Нексо.Коментирам темата.Има много неизвестни и неясни положения.Какъв е проблемът да се изяснят по законен път.Защо например,са работели без лиценз в САЩ .Защо не са се сложили вред,въпреки,че са били приканяни неколкократно(казва го прокурорът на Ню Йорк) Когато има нещо шменти и капели,органите са прави,да започнат да ровят.

    Коментиран от #34

  • 28 никъфф

    10 2 Отговор
    Прокуратурата защо потули случая Магнитски?
  • 29 Не е така,както пишеш

    4 5 Отговор

    До коментар #24 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    45 млн долара неустойки и глоби ще платят Нексо на регулаторните органи в САЩ за какво,защото са "почтени" и защото са сключили извънсъдебно споразумение да не бъдат разследвани? Колко е законна е била дейността?.Платформа за високорискови активи,но представяща се криптобанка.
  • 30 никъфф

    10 3 Отговор
    Всеки, когото набедиха, че е получавал пари от Нексо, трябва да си търси правата в Страсбург и другаде. Тук "държавното" обвинение отдавна е партийно обвинение на ГЕРБ/ДПС и за право не може да се говори.

    Коментиран от #32

  • 31 Да питам

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Право не съм учила,но явно ти не разбираш какво е РИТОРИЧЕН въпрос.Да ти обясня--питам и отговор не искам.Излагам своите размисли.Ама ти си участвай в каквито искаш договори.Аз на сина си не мога да кажа как да постъпи,че на чужди хора..Нали никъде няма ограничения ,да имаш специално образование,когато пишеш по дадена тема.Ние тук,си преливане от пусто в празно.

    Коментиран от #35

  • 32 Ставате смешни

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "никъфф":

    Дарения от незаконна дейност,били" набедени".А не се излагай!

    Коментиран от #47

  • 33 Стоян Александров

    2 2 Отговор
    До номера 2 и 24 Вие избихте рибата, ама тотално. Добре, че Никой не Ви обръща внимание. Това което сте написали е много мална част от това което ЗНАЕТЕ И МОЖЕТЕ ДА НИПИШЕТЕ, ЗНАМ. НЕ СТЕ ОБАЧЕ ХОРА ЗА ТУК. ТАЗИ ИСТИНА МНОГО МАЛКО ХОРА ЩЕ РАЗБЕРАТ И ТО ТОЧНО ТУК. ПИШЕТЕ НА ДРУГО МЯСТО, СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ, ДОБРЕ, ЧЕ ВИ ИМА. ЯВНО БЪЛГАРИНА ИМА ОЩЕ ЖИВЕЦ. БЛАГОДАРЯ ВИ ХОРА, ВИЕ СТЕ МАЙКА БЪЛГАРИЯ, ВИЕ СТЕ ЛЕВСКИ И БОТЕВ, ВИЕ...
  • 34 Човек

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Да питам":

    Ти нямаш нужния капацитет за да ти излагам аргументи. Просто е очевидно от поста ти. Не те интересува какво е Нексо, но имаш мнение по темата? Ружа си измисли крипто валута без блокчейн, т.е. едно нищо. Нексо е борса, която търгува със съществуващи крипто инструменти - всички с блокчейн, т.е. истински. Е, имаше ли смисъл да ти обяснявам, след като ти дори не знаеш какво е блокчейн? Само един от инструментите, с които са търгували Нексо в САЩ, е бил под лицензионен режим, който те не са уредили. Едва ли са го направили от немърливост - може би не са искали да плащат и са се направили на ударени. Това не означава, че инструментът е невалиден или че те са измамници. Само голи и боси като теб могат да се вържат на опорките на Мутрата и да ги нарекат пирамида. Нексо са адски полезни за България, защото вадят пари от чужденци и плащат яко на доста служители, които после вкарват този ресурс в нашата икономика. Това обаче на Мутрата не му харесва, защото му финансират опозицията и му пречат да си краде на воля. Сега доволен си? Чувстваш ли се просветлен?
  • 35 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Да питам":

    Пишете си,но не пишете лъжи.ТОва е ПЛАТФОРМА !ЗА ДА ГО РАЗБЕРЕТЕ:ТОВА Е БОРСА ЗА КРИПТОВАЛУТА!Няма лъжа и измама.Лъжа и измама има,ако вкарате пори там и после не ВИ дадът възможност да ги изкарате ,когато поискате!Там не вземат от парите ви,за да ти съхраняват,а ви дават лихва.Преди година и нещо ви писах,че направих удар от 15-16 лайткойна като печалба.Когато правиш сделка ти вземат и при покупка и при продажба комисион за платформата.Затова ви казах ,че печалбата на 94милиарда е около 3 милиарда на платформата.Понеже няма как и държавата да бръкне в тези сделки,те стават за Нея държава бг,съмнителни.Докато в банката всичко твое е и на ТяХ!Рарите в банката ти носят ОТРИЦАТЕЛНА ЛИХВА€.....А,ТОВА го няма НИЙЙде по света.Да ти обясня и защо дават 45милиона.За да могат да не си Разгонят клиентите е по-ДОбре да не се занимават с дела,а да вървят напред.ВСеки случай бг,ще бъде осъдена и парите,които плащам на държавата и бюроклати бг,ще отидат ......за решенията по тези дела!

    Коментиран от #39, #43

  • 36 Българка

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Но е крайно време да се използва регресивен иск и обезщетенията, присъдени от Страсбург, да бъдат заплащани лично и поименно от мутрите, извършили нарушенията/ престъпленията. И начело на регресивния списък да са винаги Гешев като шеф на Каскетурата, от ВСС и Инспектората и всички замесени от следовател до съдия!
  • 37 Емо

    4 2 Отговор
    Банките, които си плащат лицензите също са пирамиди, но не всички го разбирате. Банката е дала заеми 100 пъти над нейната наличност по сметки и в злато в трезорите, но ти няма как да го разбереш, докато всички не си поискат да си изтеглят парите. Затова пък плащаш 5 лв. за да изтеглиш 100 лв. от уж твоите пари.

    Коментиран от #38

  • 38 Абе Емчо

    1 3 Отговор

    До коментар #37 от "Емо":

    Те тия заеми са обезпчени с нещо - я иди ти голтак и си вземи заем от банка като е толкова лесно!Аман от лаици

    Коментиран от #41

  • 39 Ужас

    1 3 Отговор

    До коментар #35 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    За да е такава платформа тя трябва да има лиценз - толкова ли сте малоумни всичките да разберете,че проблема на тези е ,че нямат такова нещо,тоест са НЕЛЕГАЛНИ да извършват такава дейност!

    Коментиран от #40

  • 40 Емо

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "Ужас":

    И как лицензите спряха банките пирамиди в България? Тодор Вълчев от БНБ им ги раздаваше на килограм. Лиценз не знаеш какво е. Наличието или липсата му не те прави законен или незаконен. Лиценза не се дава за способности. Дава се, на който си плати от силния на деня, на ония, които искат да осъществяват някаква търговска дейност.
  • 41 Емо

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "Абе Емчо":

    Кажи го на хората, които изгубиха пари в банките пирамиди с необезпечените заеми на кредитните милионери. Или си малък и не си спомняш? Има си такива, които трябва да заложат нещо. Има и такива, които не трябва. Както стана с фалита на КТБ-то.
  • 42 Усьдете Гешев

    3 1 Отговор
    Протести и реформа Гешев е опадак
  • 43 Виж какво

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Признавам си,че нищо не разбирам от криптовалута,но затова и не участвам.Не,че не искам да съм" съвременна",но ми е твърде късно вече.Просто ти обяснявам,че ако е толкова изгодно,няма да им забранят дейността в САЩ.Или и тези от САЩ(юристи,експерти и т.н),които са ги разследвали са прости.През дългия си живот знам,че самонадеяните хора най-много си патят.

    Коментиран от #45, #48

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "Виж какво":

    Никой не ги е забранил нехо!И без да разбираш може да играеш.Ще се научиш......Банки,в бг участват ИГРАЯТ С Пари на КЛиенти в такива борси,но не се хвалят!Просто САЩ им вземат пари,като намират причина.Тези оперират в САЩ!В бг е невъзможно да ги рекетират,защото те не оперират,тоест нямат клиенти на този пазар.Те тук имат офиси!Могат да ги санкционират за нещо нередно в офисите ,но не и за дейност,която те не извършват в бг.Тези от Сащ са намерили неточност,грешка и затова ги санкционират,но не ги Санкционират за измама или за подвеждане на клиента ,а за Нелицензиране на някаква си крипто валута.В една платформа има Н-броя криптовалути.Винаги могат да ти намерят за какво да се заядат.Обясних ти,пак си говориш своето......Тее,ееекспертите...Това е същото като да глобиш всички на женския пазар ,че не ти дават касова бележка.в банка ,не си ли влизала???Там как мислиш,всичко е коректно,А??!Като не разбираш,защо го коментираш?
  • 46 гн,сс

    2 1 Отговор
    Винаги раздуват и преувеличават. Жалбата от британски гражданин е била само една. Докога прокуратурата ще подвежда обществеността?
  • 47 гн,сс

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Ставате смешни":

    Не се излагай ти! Никой не е повдигнал обвинение на Нексо за незаконна дейност. Но четене с разбиране не се отдава на милиционерите. Наложените глоби са за администратично нарушение- неплащане на акцизи, такси и пр, другарю милиционер.
  • 48 ГЕРБ=ДПС =ИТН=ПЕВСКИ

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Виж какво":

    В САЩ е сключено споразумение платени са 45 милиона$ и бизнеса им работи,знаете за срещите на Гешев и Цацаров с Чайка главният прокурор на Русия,която е обявена за терористична държава,какво ли е решено там,да извадят доказателства,които при тази ситуация,агресията срещу Украйна,са безсмислени,нека мине време всичко ще стане ясно.
  • 49 Светла

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кочо":

    Какво значи "подвеждащи практики", Аз да съдя ли Нивея че техния антицелилитен крем и антицелулитен гел не вършат никаква работа, а рекламите са "леле мале, елате ме вижте, след 5 дена маха целулита".