Last news in Fakti

12 Септември, 2013 10:51 1 866 0

Цацаров: Обвинителният акт за атентата в Бургас ще е готов до март

  • цацаров-
  • обвинителният акт-
  • атентата-
  • бургас-
  • готов-
  • март

Знае се къде са двама от виновните за атентата

Цацаров: Обвинителният акт за атентата в Бургас ще е готов до март - 1
Снимка: БГНЕС

Обвинителният акт по разследването на атентата срещу израелски туристи в Бургас ще бъде внесен в съда през март 2014 година. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров преди началото на редовното заседание на Висшия съдебен съвет.

Обвинителният акт ще бъде готов, когато бъдат събрани категорични данни за виновните лица.

Знаем къде са две от лицата, виновни за атентата в Сарафово. За третото лице в момента се провеждат действия за разкриване на самоличността му, съобщи Цацаров. За двамата известни предстои да бъде поискана екстрадиция в България. Цацаров поясни, че те са съпричастни с атентата в ролята си на помагачи. "Знаем къде са две от лицата. Те се намират в държава, в която са налице способи на международната правна помощ, по силата на която могат да бъдат поискани, за да бъдат екстрадирани в България. Дали тези молби за екстрадиция ще бъдат удовлетворени зависи от държавата, в която се намират. Ние ще изправим пред съд не организация, а конкретни лица", посочи Цацаров.

 "Ако тези лица бъдат предадени на българските власти, те ще бъдат изправени на съд. Ако не бъдат предадени на българските власти, съдебният процес ще трябва да протече в тяхно отсъствие. Прокуратурата не счита за необходимо да използва тези опции в НПК, в които разследването да спира, докато лицата не бъдат издирени. Трябва да дадем ясен сигнал, че този тероризъм среща нула толерантност в България и в крайна сметка се наказва, както законът го изисква. Ще използваме всички механизми на международната правна помощ, каза Цацаров. 

Що се отнася до това какво друго чакаме – то е свързано преди всичко с експертиза. Нашата амбиция е до месец март следващата година обвинителен акт да бъде внесен в Бургаски окръжен съд.

Не мога да кажа, че съответните отговори ще бъдат получени в началото или края на месец март. За първи път в историята на международната правна помощ или по-скоро в договора за правна помощ между България и Ливан имаме изпълнена молба и то отлично.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА