Last news in Fakti

29 Юли, 2013 08:37 2 288 0

Бомбата за Сарафово дошла скрита във влак от Полша

  • бургас-
  • атентат-
  • кат-
  • глоби

Преглед на печата

Бомбата за Сарафово дошла скрита във влак от Полша, пише в. „Труд“

Части от бомбата за атентата в Сарафово са внесени в България, скрити в международния влак от Варшава. С него у нас на 28 юни пристигнали Хасан Хасан и Мелиад Фара, както и терористът, загинал при взривяването на автобуса с израелски туристи на 18 юли. Това научи "Труд" от разследващи.

Тримата внесли капсул-детонатор и дистанционното устройство, което се задейства с радиостанция. Най-вероятно частите били скрити в кухини във вагоните или в тайни отделения на куфарите и чантите. Не е изключено и да са били в техника - фотоапарати, камери или мобилни телефони, носени от "туристите".

Предполага се, че Мелиад Фара бил човекът, сглобил бомбата, затова е възможно да не е бил в България по време на атентата. За него се знае също, че наел в Равда автомобил "Рено Клио" с фалшива американска шофьорска книжка с името Браян Джеймисън. Задачата на Хасан Хасан била да осигури квартири, безопасно влизане и оттегляне на групата от страната. Възможно е също той да е задействал взрива от разстояние. Третият - загиналият при атентата, трябвало да сложи адската машина в автобуса. Засега не е изяснена ролята на четвъртия терорист. Той бил с европейски черти и се е опитвал да наеме кола в Поморие, показвайки фалшива шофьорска книжка на американец. Внезапно се отказал, след като собственикът на фирмата за рент-а-кар поискал да провери документа.

 

Проект предвижда централна спасителна служба в мините, разкрива в. „24 часа“

Пълен анализ на състоянието на минноспасителната дейност и проект с необходимите мерки, които трябва да се предприемат, е внесен при министъра на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев, научи "24 часа".

След трагичния инцидент в рудник "Ораново", при който загинаха двама въглекопачи, а други двама техни колеги продължават да са под земята, на място бяха извикани за съвет преподаватели от Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" и други експерти, които да помагат с варианти за по-бързо, но и безопасно за спасителите достигане до затрупаните миньори. Икономическият министър Стойнев, който цяла седмица бе в рудника, критикува много остро условията на работа и безопасност за миньорите. "Тук няма спасителна служба. Пристигна екип от Бобов дол след час и половина. Ползват стара уазка отпреди 30 г., която по пътя се развали и трябваше да осигурим друг превоз", възмути се министърът.

 

Двойни глоби за джигитите, пресмята в. „Стандарт“

Двойни глоби ще отнасят джигитите на пътя. Всеки, който превиши скоростта с 20 км в час, ще плаща не 50, а 100 лв. Ако колата лети в града с 50 км/ч над позволеното, наказанието ще е 300 лв., плюс петдесетачка за всеки 5 км/ч отгоре.

Това предвиждат поправките в Закона за движение по пътищата, които трябва да са факт до средата на ноември. Увеличението на глобите ще доближи България до санкциите в страните от ЕС, мотивираха се пътни полицаи. В Гърция наказанието за 20 км/ над разрешеното е 50 евро. В Румъния стига 85 евро, а в Белгия - 100 евро.

 

Концесионери поискаха 70% от плажовете, обобщава в. „Монитор“

Концесионери на плажове в Бургаско настояват да бъде променен Законът за черноморското крайбрежие, така че свободната зона на ивиците да се намали от 50% на 30 на сто. Причината за искането им да се разпореждат със 70% вместо с половината от крайбрежието била намаляващите приходи.

„През последните години държавата промени няколко пъти условията в договорите на всички концесионери и наематели на плажове. Изпълнението им е с утежняващи задължения, които водят до намаляване на доходите и увеличаване на разходите”, коментира управителят на Южния плаж в курорта Слънчев бряг Кирил Спасов. Според него след увеличаването на свободната зона на ивиците от 20% на 50 на сто концесионерите губели постъпления от плажните услуги.

 

Антимафиотите от бившата ГДБОП са пред бунт, предупреждава в. „Сега“

Дейността на бившата Главна дирекция за борба с организираната престъпност, която беше извадена от МВР и се вля в Държавната агенция "Национална сигурност" преди месец със закон, е напълно блокирала. Причината е, че всички дела на служителите й са прехвърлени в следствието и в полицията, а целият личен състав е подложен на всевъзможни изпити с цел пресяване. Сред изпитваните около 1000 антимафиоти, без ръководния състав, цари огромно недоволство и опасения, че тестовете, на които са подложени, ще послужат за политическа чистка. Двете служби се конкурират в борба за повече власт и влияние от самото си създаване.

От месец делата на всички от БОП-а, който вече ще се казва дирекция "Противодействие на организираната престъпност" (ПОП), са иззети и прехвърлени на други разследващи. Тези срещу неизвестен извършител пък отидоха в ДАНС, за да се продължи издирването. Тъй като с делата са се заели нови хора, ще е нужно време те да се запознаят с материалите и да решат какво да се прави по тях. Какво ще бъде забавянето, засега никой не може да каже. Преди време говорителят на градската прокуратура в София Румяна Арнаудова обясни, че има начин забавянето да бъде избегнато. "Един от вариантите е прокурорите да не възлагат делото на разследващ полицай или следовател, а да си вършат следствените действия сами, докато бъдат назначени разследващите агенти от ДАНС", каза тя. Нещата обаче не протичат така гладко, както бяха планирани от главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър и вицепремиер Цветлин Йовчев.

 

Сергей Станишев с поредна залъгалка - чака резултатите от евроизборите през 2014 г., отбелязва в. „Капитал дейли“

След ескалацията на напрежението сред протестиращите миналия вторник депутати от БСП, членове на Националния съвет на партията и някои представители на по-тясното й ръководството бяха убедени, че Сергей Станишев вече възприема неизбежното - да има предсрочни избори през май догодина заедно с тези за Европейски парламент. В петък обаче, в откритата част на пленума на "Позитано" 20 председателят даде ясно да се разбере, че няма такива намерения. Нещо повече - той измисли поредната залъгалка - да съобрази решението на партията за оставането й във властта с резултатите от европейския вот. "Изборите за Европейски парламент ще са тест за тежестта ни и ние ще се съобразим с волята на хората", каза той докато анализираше актуалната политическа обстановка.

Станишев твърди, че определянето на стратегията избори две в едно означава "да кажем "не" на намеренията за промяна, които има правителството". Според него правителството ще стане по същество служебно, на статуквото и ако има по-големи амбиции за промяна няма да може да ги осъществи. Освен това администрацията нямало да сътрудничи на изпълнителната власт.

Избори през есента пък напомняло на ситуация, в която се търси месия - както през 2001 г. в лицето на бившия монарх, или по-късно в лицето на Бойко Борисов, но сега месията е процедурата на предсрочните избори, на която се гледа като на универсално решение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове