Last news in Fakti

23 Август, 2013 14:19 3 693 0

Роднини на атентатора от Бургас проговориха в медиите

  • атентат-
  • бургас-
  • сарафово-
  • летище-
  • хасан хаджхасан

Бащата и чичото на Хасан Хаджхасан не вярват той да се е замесил с терористи от

Бащата и чичото на Хасан Хаджхасан - единия от заподозрените за терористичната атака на летище Сарафово в Бургас миналото лято, за пръв път излязоха от анонимност и дадоха интервю за канадския вестник „Нешънъл Поуст“. Те са шокирани от разкритията и не вярват техният роднина да се е замесил в незаконната дейност на „Хизбула“, чието военно крило наскоро бе обявено от ЕС за терористична организация. 

Самир Хаджхасан твърди, че за последно е виждал сина си Хасан през февруари. 25-годишният младеж с канадско гражданство изучавал инженерни науки в Бейрут и всичко при него било нормално според баща му, който има работилници за килими в Бърнаби – Британска Колумбия, Канада. При Самир обаче дошли представители на полицията да вземат от него ДНК проби, като му съобщили, че Хасан е издирван във връзка с бомбен атентат на „Хизбула“ в България, при който били убити петима израелци, местният им шофьор и самият извършител на терористичния акт.

„Не мога да си представя, че това наистина се случва. Шокиран съм – заявява Самир Хаджхасан пред канадското издание „Нешънъл Поуст“ в първото си интервю, откакто името и снимки на сина му бяха публикувани от българските власти, които обявиха, че Хасан е заподозрян във връзка с взрива.

В телефонното интервю Самир потвърждава, че издирваният от снимките, пуснати от българското Министерство на вътрешните работи и ФБР, са на неговия син. В него той заявява още, че осъжда тероризма и оказва съдействие на полицията. „Защо някой, пред когото се открива бляскаво бъдеще, ще съсипе живота си по този начин?“, чуди се Самир. Той не вярва синът му да се е присъединил към „Хизбула“ и да е участвал в атентата. „Има нещо сбъркано в този случай. Не мисля, че това е истината“, коментира Хаджхасан.

Нито на Хасан, нито на втория заподозрян – австралийския гражданин Мелиад Фарах, са повдигнати обвинения. Българските власти искат да ги разпитат, но нямат тази възможност, коментира изданието. Полицията подозира, че те са се върнали в Ливан след атентата, но според други данни Хасан Хаджхасан е бил в Газа. Самир подчертава, че не е разговарял със сина си, откакто той е бил идентифициран като един от заподозрените преди месец.

Извън оскъдните биографични данни, огласени от ФБР във връзка с издирването на Хасан Хаджхасан, за живота му досега се знаеше твърде малко. Той е роден в Загхдрайа в южен Ливан. Там все още живее дядо му, който е над 90-годишен, а друг от неговите предци някога е бил кмет на населеното място. „Това е село, просто едно малко село“, обяснява живеещият в Торонто Хюсеин Хаджхасан, чичо на предполагаемия терорист.

Хюсеин и братята му са родени и израсли в едно от южните предградия на Бейрут, където се намира пренаселен бежански лагер за палестинци, избягали от Галилея след създаването на държавата Израел през 1948 г. Баща им е имал фабрика за лед, който продавали на заведения в ливанската столица. Най-големият син, Хюсеин, обаче се оттеглил от семейния бизнес, за да работи във фризьорски салон.

Очарован от западната музика и култура, той копнеел да напусне страната и един от клиентите му – служител в Канадското посолство, му предложил да емигрира. Така през 1974 г. Хюсеин се озовал в Торонто и започнал да се препитава като барман в Royal York Hotel.

Когато в Ливан започнала гражданска война и палестинският лагер станал ежедневен обект на бомбардировки и престрелки, големият брат се погрижил да изтегли по-малките Самир и Набил в Канада. „Те искаха да се откъснат от цялата тази несигурност, да живеят тук, така че аз ги спонсорирах“, обяснява Хюсеин в интервюто. Когато братята му решили да се установят във Ванкувър, той се почувствал истински натъжен.

С усърдна работа брат му Самир станал собственик на Royal Carpet и повече от две десетилетия е в килимарския бизнес. Синът му Хасан е роден през 1988 г. Той учил в основно училище в Бърнаби и станал натурализиран канадец. „Беше много добро момче, много интелигентно. Не се държи надменно, всички го обичат“, хвали го баща му.

Районът на Ванкувър става средище на дейността на „Хизбула“ през 90-те години на миналия век. Операция на ФБР тогава разследва незаконна мрежа в Канада за снабдяване на терористичната организация с материали с пари, придобити в САЩ чрез измами и контрабанда на цигари. През 2000 г. са повдигнати обвинения на предполагаеми членове на мрежата. Двама от тях – Хасан Дбук и зет му Али Амхаз, са обвинени след като са били прихванати техни телефонни разговори.

В интервюто Самир Хаджхасан признава, че се е познавал с Али Амхаз от дълго време, но двамата отдавна престанали да бъдат приятели. „Страня от подобни хора. Не искам името ми да се свързва с такива като тях“, заявява Самир.

Хасан се завърнал в Ливан с майка си, когато бил около12-годишен. Самир не обяснява защо синът му е напуснал Канада, но разказва, че е продължил да се вижда с него при своите пътувания до родината си. Едно от тях било за погребението на съпругата му, която починала от тежко заболяване.

Въпреки че е живял в Канада само 5 години, Хасан придобива канадски паспорт. Българските власти твърдят, че паспортът е бил използван за влизане в страната на 28 юни 2012 г. След това Хасан започва да използва фалшива шофьорска книжка, според която е Ралф Уилям Рико, жител щата Мичиган.

Докато за австралиеца Фарах се предполага, че е сглобил взривното устройство, Хасан е заподозрян в организирането на логистиката за атентата на летище Сарафово. Предполага се още, че той е взривил бомбата дистанционно. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: