Last news in Fakti

20 Септември, 2013 13:00 4 876 1

Арести при спецоперация /Обновена/

  • арести-
  • спецоперация-
  • мария капон-
  • капон-
  • белене

Арестите са в компании, свързани с енергетиката. Унищожавани са документи, касаещи разследване около

Арести при спецоперация /Обновена/ - 1
Снимка: БГНЕС

На територията на гр. София, гр. Перник, гр. Козлодуй и гр. Белене започна съвместна операция на прокуратурата, ДАНС и МВР, под ръководството на Софийска градска прокуратура, съобщиха от прокуратурата.

На 09.08.2013 г. в СГП е образувано досъдебно производство с предмет длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, както и умишлена безстопанственост. Основната насока на разследването са извършените плащания от НЕК ЕАД, за консултантски услуги по проекта АЕЦ Белене, след решението на компетентните държавни органи /от 29.03.2012 г./ за спиране на строителството на атомната електроцентрала.

В 08.30 ч. започнаха едновременни претърсвания и изземвания в административни сгради и жилища /общо 17 обекта/ в столицата, Перник, Козлодуй и Белене. Незабавното стартиране на действията по разследването е наложено от получени от ДАНС в прокуратурата оперативни данни за предприети действия по унищожаване и укриване на документи, касаещи предмета на разследване по делото.

С оглед интересите на разследването и следствената тайна на този етап прокуратурата няма да оповести други данни. Те ще бъдат съобщени след повдигане на съответни обвинения на лица, чието задържане се предвижда в хода на операцията.“

По-рано БНР съобщи, че се провежда полицейска операция в района на Лъвов мост. Има няколко арестувани.

Източници на Факти.бг споделиха, че арестите са във компания, свързана с енергетиката, която вероятно е участвала и в проекта „Белене”.

Акция на ДАНС е започнала тази сутрин в българския офис на „Уорли парсънс“ – консултантската компания за проекта АЕЦ „Белене“, съобщи OFFNews от източници, пожелали анонимност.

„Уорли парсънс“ бе наета за консултант на НЕК по проекта, а неин подизпълнител в България е фирмата на Богомил Манчев „Риск инженеринг“.

Двете фирми имат и общ консорциум.

Преди 2 седмици прокуратурата обяви, че е започнала разследване за длъжностно присвояване в особено големи размери – 18 милиона евро, свързано с проекта за Белене. В същия ден, броени часове преди съобщението на прокуратурата, ДСБ и партията на Мария Капон изнесоха данни, че консултантът “Уорли парсънс” продължава да получава плащания от НЕК, въпреки че проектът е спрян.

Манчев беше атакуван вече няколко месеца като подизпълнител на„Уорли парсънс“, които са инженер-архитект на замразеният проект АЕЦ "Белене". Още в началото на мандата си министър Драгомир Стойнев обави, че служебното правителство е подписало фактури на стойност 2 млн. евро за строителен надзор на "Белене", въпреки че проектът е официално спрян с решение на парламента от миналата година. По-късно беше обявено, че сумата е доста по-висока.

На практика фактурирането на услугите на „Уорли парсънс“ не е преставало, тъй като дейностите по площадката на АЕЦ "Белене" все още не са окончателно приключени - тепърва НЕК и "Атомстройекспорт" трябва да се договорят за това. В този период строителния надзор остава, тъй като по съвет на адвокатите на НЕК, държавната компания не е трябвало да прекрати едностранно дейностите, за да не добави аргументи срещу себе си. Освен това WorleyParsons е един от основните свидетели на НЕК срещу АСЕ.

Към Манчев имаше и по-стари обвинения, че неговата компания не е успяла да изчисли точните разходи по продажбата на старото оборудване на "Белене" на АСЕ, от което НЕК е претърпяла загуби. Имаше и много въпросителни при избора от АСЕ на подизпълнители по разрушаването на старите съоръжения в централата, припомня "Капитал".

В Стара Загора пък "Енергоремонт Холдинг", контролиран от Манчев участваше като подизпълниъел на  "Идреко Инсигма", за инсталацията на серочистващи инсталации в ТЕЦ "Марица изток 2". Там "Енергоремонт Холдинг" претендира за неизплатени 16 млн. евро от държавната централа. ТЕЦ-ът пък от своя страна търси неустойки от китайският изпълнител "Идреко Инсигма, след като се оказа, че той "взаимствал" технологията без разрешение от Алстом.

Факти.бг научи, че миналата седмица на двама служители от ДАНС, близки до Манчев, е бил отнет достъпа до класифицирана информация.

Управителят на компанията "Риск Инженеринг" Богомил Манчев определи акцията на разследващите като "фарс". Той заяви пред "Хоризонт", че бизнесът му е законен и че няма притеснения:

Дали е един лев или десет милиона - няма никакво значение. Има значение дали те са законни, а те са законни. Ненапразно днес, тъй като в момента аз се намирам в чужбина, те даже отначало смятаха, че ги лъжа, че се намирам в чужбина, което ми се стори страшно смешно. Говорих със следователката, която е натоварена да води това разследване. Тя връчи призовка да ме предяви като свидетел в определен ден от седмицата, който аз съм се договорил с нея и отивам при нея, както се вика, в цял ръст да ме види жената, това е. Някакви небивалици – пък щели да ме арестуват, за какво да ме арестуват. Аз нямам нито един незаконен лев. Аз от медиите разбирам, че едва ли не формулировката на обвинението е в присвояване на средства в особено голям размер и безстопанственост. Нито едното е вярно, нито другото. Че миналата година нашето правителство взе решение да не строи "Белене", след това парламентът, след референдума тази година, взеха решение в пленарна зала, че проектът е затворен - те не са извършили съответните административни действия, които МС разпорежда примерно на министъра на енергетиката, той пуска съответната заповед до БЕХ и НЕК какви действия те да извършват с контрагентите по договора - така да направят, така да направят, за да прекратят договорите, как да замразят площадката и т.н. - такова нещо няма.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владислав Димитров

    0 0 Отговор
    Крадеца трябва да лежи в затвора !

    В. Висоцкий