Last news in Fakti

7 Октомври, 2013 18:23 1 965 0

НЕК развали договора с „Уорли Парсънс" за "Белене"

  • белене

Това става 17 месеца след решение на кабинета

НЕК развали договора с „Уорли Парсънс" за "Белене" - 1
Снимка: БГНЕС

НЕК ЕАД развали по право договора си с архитект-инженера и консултант по строителния надзор на АЕЦ „Белене“ „Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис“ ЕАД.

Това се казва в официално съобщение на държавното дружество, публикувано на интернет страницата му.

Решението е взето във връзка с Решение № 250 на Министерски съвет на Р България и Решение на Народното събрание на Р България от 29 март 2012 г. за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка „Белене“ и поради обективна невъзможност за изпълнение на задълженията по договора. Архитект – инженерът е уведомен за решението на НЕК ЕАД.

След встъпването си в длъжност новото ръководство на НЕК ЕАД върна на изпълнителя (архитект-инженера) всички получени фактури, издадени от самия него. Те са 4 (четири) на обща стойност 5 349 363, 6 евро - сума, равняваща се на минималните работни заплати на близо 34 500 българи, са казва в съобщението.

В съобщението не се уточнява обаче, защо прекратяването на контракта става 17 месеца след решението на правителството 

Спирането на договора идва след разразилия се скандал за платени над 8 млн. лв. за услуги на "Уорли Парсънс", заради което миналия петък бяха повдигнати обвинения за длъжностно присвояване срещу последните двама шефове на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров, както и на управителя на "Уорли Парсънс България" Събин Събинов и на Богомил Манчев, собственик на подизпълнителя "Риск Инженеринг".

Анастасов е обвинен за плащането на фактурите към "Уорли Парсънс", Лефтеров – че проявил безстопанственост, а Събинов и Манчев - че им давали съвети да плащат за надзора на площадката въпреки решенията за кабинета и Народното събрание от края на март 2012 г. за прекратяване на строежа на АЕЦ "Белене".

На пресконференция преди дни Богомил Манчев заяви, че проектът не е нито замразен, нито спрян, защото няма действие от страна на министъра.

По думите му кабинетът на Бойко Борисов и служебният кабинет на Марин Райков не са предприели съответните действия за спиране на търговските отношения.

Двамата бивши енергийни министри Делян Добрев и Асен Василев отвърнаха, че не са разпореждали плащания по проекта след спирането му с решение на парламента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА