Last news in Fakti

31 Май, 2023 07:11 6 722 50

Прокуратурата пак подхвана ловната дружинка на Борисов

  • прокуратура-
  • бойко борисов-
  • ловна дружинка-
  • разследване

Делото за пране на пари срещу бившия шеф в горското в Шумен е възобновено

Прокуратурата пак подхвана ловната дружинка на Борисов - 1
Снимка: БГНЕС

Държавното обвинение възобнови разследването за пране на пари срещу един най-близките хора на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - бившият шеф в Североизточното държавно предприятие Бейзат Яхя. От апелативната прокуратура във Варна съобщиха, че с разрешение на заместник-главен прокурор досъдебното производство е възложено под надзора на Окръжна прокуратура – Варна, информират от "Сега".

През февруари миналата година полицията извърши претърсвания в имоти на бившия шеф в горското в Шумен Бейзат Яхя. Тогава бяха открити 14 ловни пушки, пистолет, ловни трофеи - меча кожа, еленови рога, както и документи за продажба на държавни имоти, за които се предполага, че са закупени от подставени лица. В имот в с. Осеновец пък бяха намерени около 3 800 бутилки алкохол, които са били заводско запечатани, но без акциз и бандероли. По данни на лицето, стопанисващо имота, алкохолът е бил собственост депутата от ГЕРБ Илтер Бейзатов. Установените количества нелегален алкохол бяха иззети във връзка с образувано досъдебно производство по описа на агенция „Митници“, стана ясно от разследващите.

След като прокуратурата пое разследването за пране на пари срещу Бейзат Яхя обаче делото премина през редица перипетии. Първоначално наблюдаващ прокурор беше Виолета Радева от Окръжната прокуратура във Варна. Тя е събрала над 30 тома документи за емблематичния политик от Делиормана, но изненадващо след това е откомандирована и е по делото е определен втори наблюдаващ прокурор, който е поискал материалите да бъдат върнати обратно в Шумен. Впоследствие досъдебното производство претърпява и трети обрат, след като по лично разпореждане на главния прокурор Иван Гешев то бе изпратено в Националната следствена служба.

През март беше съобщено, че досъдебното производство за незаконни финансови сделки, за изпиране на пари и за подкуп от длъжностно лице срещу Бейзат Яхя е прекратено. „Разследването дойде от София с мнение за прекратяване от следователя, който го е водил. Колегата се е съобразил с това мнение, предвид, че делото е било водено изчерпателно, и го е прекратил“, коментира тогава шуменският окръжен прокурор Орлин Куздов пред сайта "За истината".

Предистория

За евентуални злоупотреби в любимото на Борисов ловно стопанство "Сега" писа още през 2020 г., когато Североизточното държавно предприятие, под чиято шапка е "Паламара" обяви търг за продажба поземлен имот от 11 960 кв. м площ, от които 842 кв. м са застроени, в шуменското село Венец. Големият парцел със сградите в сърцето на Лудогорието беше оценен на едва 81 300 лв. Оказа се обаче, че лицензираният оценител изобщо не е случаен човек, а е свързан с тогавашния председател на Управителния съвет на горското Бейзат Яхя. И двамата са управители в сдружението "Ловно-рибарско дружество "Паламара". В организацията е и синът на Яхя - Илтер Бейзатов Садъков, който е депутат от ГЕРБ в последните три парламента и освен това е изпълнявал длъжността зам.-директор на стопанство "Паламара".

В крайна сметка апетитният имот на "Паламара" от почти 12 дка беше купен за едва 83 200 лв. от фирмата "Еколес Венец" ЕООД на функционера на ДПС в Североизточна България Бейзат Феим. Политическите връзки обаче не са единствените, които свързват продавача - горското в Шумен, с купувача. Бившият шеф в СИДП Яхя е декларирал през 2020 г. огромно лично вземане от същата фирма. В имуществената му декларация за 2019 г. на Бейзат Яхя е отбелязана сумата 162 800 лв., която фирмата "Еколес Венец" ЕООД му дължи на основание договор за паричен заем.

Още по-странно е, че докато ловното предприятие продава недвижимата си собственост, сключва 15-годишен договор за наем на 321 кв. м помещение в с. Венец, чийто собственик също е функционер на ДПС. Наемодателят - фирмата "Б-НАС" ЕООД се притежава от Назиф Ахмед Сейфула, дългогодишен член на партията. Справка в имуществената декларация на Яхя показа, че и тази фирма заедно с физическото лице са в били в негов дълг. Дружеството "Б-НАС" е дължала на Бейзат Яхя 45 700 лв., а Назиф Сейфула лично е дължил 107 000 лв. На практика се получава така - от една страна, ловно стопанство "Паламара" продава изгодно имот на дружество, което има да дава пари на шефа в горското с право на глас в продажбата. От друга страна ловното предприятие наема за нуждите си друг имот, но и този път от човек, от когото Бейзат Яхя има вземане.

Факт е също, че ловното стопанство "Паламара" и местната община са любимо място за отдих на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. През пролетта на 2020 г. в социалните мрежи бе разпространена информация, че Борисов е почивал в ловния парк, който се стопанисва от бизнесмена Валентин Златев, докато е бил на обиколка в Североизточна България, за да инспектира строителството на магистрала "Хемус". Очевидец твърди, че Борисов, придружаван от охрана на НСО, е отсядал в "Паламара", където е бил домакинстван от Бейзат Яхя. На въпрос от "Сега" дали това отговаря на истината, Борисов отговори единствено: "Не. Отдавна не ловувам".


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НУРС

    75 0 Отговор
    Силовото защитно поле на Дарт Вейдър изключи, поради късо съединение.
    Предстои разкомплектоване на съставни части.
  • 2 Госあ

    58 16 Отговор
    харварите горят от желание да се прегърнат с мафиотската организация на тиквата. Нали така ?
  • 3 Христо Иванов

    64 7 Отговор
    Спокойно Бойко , ще те изперем.

    Коментиран от #27

  • 4 русенец 2

    33 3 Отговор
    подхванала грънци и чушки прокуратурата
  • 5 Тити

    63 1 Отговор
    Бушоните на Баце почнаха да гърмят с пълна сила.

    Коментиран от #29

  • 6 уйинх

    52 16 Отговор
    Тези които гласуваха за Демократична България ще излезе че са най простите в България а колко са и красиви също е голям въпрос. Да отидеш и да гласуваш за перача на имунитети Ристю демокрацията и за гейрал Наско ушето, дето ще центрофужи, си е най голямата простотия. Да те излъжат 1 може да те излъжат 2 ти случва се ама постоянно да те лъжат а ти да се хващаш си е някаква форма на простотия от голям порядък. Пускат ти лафовете че си евроатлантик и си умно красив ако те излъжат и ти почваш да си мислиш че наистина си умно красив. А тези измамници си живеят на твой гръб и ти се присмиват за простотията. В София май са събрани с отрицателна селекция. Които е най прост, той е "човека".
  • 7 Дали

    5 24 Отговор
    ще повярва някой в това?

    Коментиран от #17

  • 8 истина е

    66 0 Отговор
    Милиони народни пари са налети за бардака на Бейзат в гората !!Съд до дупка за престъпниците !!
  • 9 Дружинка

    52 0 Отговор
    граблива и развратна .
  • 10 За прокуратурата

    32 2 Отговор
    важи поговорката: Сетила се Мара, да се побара"
  • 11 Бою

    43 0 Отговор
    Аз не познавам тия хора. От вас разбирам, че съм ловувал. Адвоката на Бою: Бою е ИКОНА!
  • 12 Атаман

    42 0 Отговор
    Разбирате ли сега защо такива хора не трябва да управляват държавата?
    Защото са марионетки и чрез тях работят вас
  • 13 Хаха

    26 5 Отговор
    Тези дни започва едно изчистване на Гешев за да може политическият му проект след 1 година да навлезе с гръм и трясък. Понеже на американците им омръзна от нефелни проекти като пп и дб, а буци вече не им трябва. Сега ще гледаме разкостване на герб и завземането на структури и малко хора към гешевия проект, а другите две понеже лидерите са им ниска топка сами ще си съсипят партииките. Много интересни времена предстоят, предполагам, че ще идем на нови избори и после някое коалиционно управление за 6 до 8 месеца докато гешевия проект се създаде и набере сили и бъде инсталирано за дълго управление.
  • 14 Красимир Петров

    20 0 Отговор
    По добре късно отколкото никога
  • 15 ПСР

    35 0 Отговор
    Ловната дружинка "Палмира"-възобновено.Барселона-също.Пачки-евраци,кюлчета-в ход.
    Е голяма активност!А защо толкова време,са били на трупчета,питам аз и отговор не очаквам?!
  • 16 Гост

    26 0 Отговор
    НЯМА ТАКАВА СМЕШНА ,,ТЕРИТОРИЯ,,....КАКВИ ,,СКЕЧОВЕ,, СЕ ИГРАЯТ ЗА ИНДИАНЦИТЕ...ТИЯ ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА СА В ЗАТВОРА....
  • 17 Новичок

    28 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дали":

    Тия баща син са изкупили половината област там,откъде мислите са забогатели ??? От заплати.
  • 18 Селянин

    19 1 Отговор
    Очеизвадно е, че прокуратурата е кукла на конци с бухалка в ръката. Просто в момента друг дърпа конците. Ако наистина работеха половината държава трябваше да е в панделата. Почти няма някой на отговорна държавна или общинска позиция да е дълбоко в тинята. За политиците просто няма как да си в политиката ако си свестен. И да попаднеш там случайно, или влизаш в тинята или глутницата те изхвърля. Почти няма държавна поръчка без схема. Обаче куклата на конци с бухалката иска само прах в очите на хората да хвърля.
  • 19 ФИЛИП ГЕОРГИЕВ

    21 2 Отговор
    АЗ БЯХ НА ПРОТЕСТА ПОСТОЯННО ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ. ЛОШОТО Е, ЧЕ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ ДНЕС СА В СЪОЗ С TИKBATА. В МОМЕНТА ПО БТВ ДЖУДЖЕТО-ГЕНЕРАЛ ЗАЩИТАВА Б0К0
    КРАДЦИТЕ СЕ ОБЕДИНИХА С ЛЪЖЦИТЕ.
  • 20 Гост

    15 9 Отговор
    Няма турчин във България който да е честен човек. Те мислят само как да крадат и да разсипват държавата

    Коментиран от #45

  • 21 сценарии и режисура на Хаитянина

    7 0 Отговор
    В други времена радостта ми би била безмерна , но точно сега ми прилича на набиване на канчета в полза на трета страна .А и " гушкане " няма .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Читател

    13 1 Отговор
    Мазните пипала на този,са достигнали всички точки на обрулената ни държава. За какво са ти милиардите лева,след като народа ти,пред пукалите ти,се чуди как да преживява. Грехота е да се кръстиш,когато вършиш идиотщини,които Господ ненавижда.

    Коментиран от #24

  • 24 буци става малкото зло

    10 0 Отговор

    До коментар #23 от "Читател":

    Зависи кой е Господът , в САЩ например ги обичат тия , защото им произвеждат марионетки .
  • 25 Адвокат

    6 1 Отговор
    Господин Борисов има склероза вече нищо не помни и не си спомне за нищо зотова си забравиа парите във чекмеджетата .Не се съди болен човек.
  • 26 Тома

    12 0 Отговор
    При бати бойко където и да пипнеш веднага ще се размирише.Навсякъде участва за пране на пари и за това е милиардер от кражби на народни пари.Ал капоне трева да пасе
  • 27 КироЛъжата

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Христо Иванов":

    Спокойно Бойко, и ние ще те изперем.
  • 28 факуса

    7 0 Отговор
    трябва да ги довършва какво подхващане,докога ще търпим наглия тулуп да ни разиграва,и онез променливите предатели също
  • 29 факуса

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тити":

    нали менискусите му са здрави,да рита топка у затвора
  • 30 Посолството на Чехия

    8 0 Отговор
    А делото за кражбите му в Чехия, кога ще бъде възобновено!

    Коментиран от #34

  • 31 Леля Гошо

    5 1 Отговор
    Жалката истина е че в този театър на абсурда няма положителни герои. Нито в парламента, нито в съда и прокуратурата, нито в службите, нито в президентството. Ощв по жалко е че и по площадите няма.

    Коментиран от #40

  • 32 много се излагаме

    5 1 Отговор
    В момента Борисов има еидн ход с който хем ще се поизпере сам в публичното пространство, хем ще отблъсне Гешо - и то е да провали вторият мандат.
    Въпросът е дали му стиска. Защото другият въпрос - дали му се иска, има ясен отговор - Да, иска му се да провали впотията мандат и то много!
    Ако на главата му не седеше мара / ерго оаите и ушите на Урсула/......

    Какво стана стая държава? Тя пробита от а до я.
    Македонията по-прилича на суверенна страна за срамотиите на хилядолетната ни история!

    Коментиран от #41

  • 33 Пешо от панелката

    6 1 Отговор
    Спорът между привържениците на ГЕРБ и тези на ПП е спор дали е по добре да те обесят или да те разстрелят.
  • 34 когато

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Посолството на Чехия":

    на някого м уе изгодно!
    Не се приключват дела - златни мини!
  • 35 Ловец и рибар

    3 2 Отговор
    А суджукгейт и Мишо бирата?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Хаха

    3 0 Отговор
    Споко,бате Бойко.Перящите Подлоги ще те изперат.Само звънни на Ицо,който вече преименува партията си на "Да,Бойко".
  • 38 Дрън дрън та пляс

    3 0 Отговор
    време е опг-то на бойко и най вече самия той да си излежат каквото им се полага
  • 39 антикризисен вопъл

    1 2 Отговор
    Бойко е човек с добра душа, и има съществен принос за прогреса на страната, но сега, когато Русия преследва мегаломанската си амбиция, да налага със сила своя авторитарен ред в света, той няма куража да пресече стратегическите й попълзновения към нас и отстъпва позициите, които ни поставят в нейно безпрекословно подчинение! Точно по тая причина, той трябва да отстъпи на ПП, и ако те не оценят жеста му, и не оправдаят гласуваното доверие, той тогава ще има моралното право, да оттегли поддръжката си от тях!
  • 40 позитивно

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Леля Гошо":

    E, поне във форума си имаме една леля Гошка - да ни отсрами.
  • 41 няма такъв ход

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "много се излагаме":

    Забрави за списъка.
  • 42 Артилерист

    2 0 Отговор
    Оценявам материала като нагледна илюстрация на мутренско-шайкаджийска-прокурорска завера, в която сега на прицел е погнатия досегашен чадър Гешев. Събран е доказателствен материал за престъпление и съд, но започва прокурорското мотаене с отнемане правомощията от един, давани на втори, пък на трите итн. Докато се загуби обществен интерес, да се замаже и потули далаверата на човек близък до и облагодетелствал шайката. Много наподобява делото с откраднатите от шайката 4 милиарда от КТБ. Там гешевата прокурорска ОПГ, имаше съобщения, че е написала над 10 000 страници-може вече да са надминали и 20 000-материали или томове-не помня вече-които вероятно ще се четат и от следващите 2-3 поколения, когато никой няма да си спомня, за какво беше туй дело...
  • 43 бай дън

    1 1 Отговор
    Нашето момче в България е Кирчо .Следват поредица от странни събития , пиратка на пътя на главния прокурор , спешен " семинар " в САЩ за същия без сериозни мотиви точно такъв служител да има някаква работа там и накрая почват да се случват неща , които отдавна трябваше да се случат , но по по друг интерес , не по чужди . А Хаитянинът дошъл тук да ни цери от руска любов , при все , че всъщност страдаме от американска ненавист , а защо ли кой ще ми каже , ама не е от руска пропаганда , а по други причини дет се вика Made from USA .
  • 44 Архивар

    2 0 Отговор
    Прави впечатление , че пак изниква името на Валентин Златев. Ще си позволя да припомня кой е той. Син на Веселин Златев бивш кмет на Правец по времето на Тодор Живков. Валентин Златев е завършил МГИМО / Московски институт по международни отношения/ където се подготвят съветски агенти, Вероятно е представител на мафията в България и подържа връзките със съветската мафия и олигархия/ Алекперов и др./. Аферата в Барселона е също с тази мафия. Добре ще е да отпадне имунитета на Борисов и ще се изяснят много неща. В случая с ловното стопанство също е замесено името на Валентин Златев. В почти всички далавери Златев е замесен. Заграбиха имотите на Заводите за безалкохолни напитки и ги продадоха. Беше им дадено много от заграбеното от Мултигруп. Борисов е само една жалка пионка в ръцете на хората, които командват Златев.

    Коментиран от #48

  • 45 Изненада

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Б.Б.турчин ли е? Това е новина за всички.Машаллла.
  • 46 То е ясно

    1 0 Отговор
    Тиквата е затънал в ла.на,ама бие чифтета.
  • 47 Бат Бойко

    1 0 Отговор
    ГЕРБ, ДПС, БСП - хайде всички дружно на Белене да чукат камъчета докато са живи ... поне някаква полза от тях ще има до края на жалкият им живот.
  • 48 Един случаен минувач

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Архивар":

    А ето ти и връзката с Курнелия Нинова - виж къде работи мъжът и. Беше подчинен на Златев в нефтозаводките фирми.
  • 49 Ха ха

    0 1 Отговор
    Не сте добре с мозъка.Това,че Борисов е ходил в Паламара веднага според вас го прави престъпник,говори,че от омраза и всяко паве по което е стъпвал е виновно.Толкова сте долни,че няма накъде
  • 50 Ха ха

    0 1 Отговор
    Не сте добре с мозъка.Това,че Борисов е ходил в Паламара веднага според вас го прави престъпник,говори,че от омраза и всяко паве по което е стъпвал е виновно.Толкова сте долни,че няма накъде