Last news in Fakti

28 Октомври, 2023 16:27 2 483 54

Заплашват по телефона членове на ЦИК след решението им да се гласува само с хартия

  • заплахи-
  • телефони-
  • членове-
  • цик-
  • гласуване-
  • хартиени бюлетини

"Заплахи – със SMS-и във вайбър и съобщения на служебните телефони. Със заплахи относно физическото оцеляване. Заплахи от рода на "Кой дърпа конците?", "На кого служите?" и т.н. Всеки от колегите е получил различни по брой и вид съобщения със заплахи за тяхната цялост", коментира Георги Баханов.

Заплашват по телефона членове на ЦИК след решението им да се гласува само с хартия - 1
Снимка: БГНЕС

ЦИК няма да преразгледа решението си за отмяна на машинното гласуване на утрешните местни избори. Предложението беше направено като извънредна точка в дневния ред на заседанието, но не получи нужната подкрепа. А членове на комисията съобщиха, че са получили заплашителни SMS-и, съобщават от БНР.

Членът на Комисията Любомир Георгиев направи предложението за преразглеждане на вчерашното решение за машините. Той се позова на решението на МЕУ за сертифицирането на машините.

"Мотивирам се с получена информация, че на интернет страницата на министерство електронното управление решение по член 213 ал.2 от Изборния кодекс, на мейл от Български институт по метрология и от Българския институт за стандартизация, с което трите институции удостоверяват съответствието на предоставените технически средства за машинно гласуване с изискванията на Изборния кодекс", обясни той.
Само трима от членовете от присъстващите 15 подкрепиха точката да влезе в дневния ред. 12 бяха против. Секретаря на ЦИК Севинч Солакова обясни отрицателния си вот, като подчерта, че заповедта на министъра на електронното управление Александър Йоловски да прехвърли правомощията си по сертифицирането на своя заместник е нищожна.

Заповедта на министъра на електронното управление за делегиране на правомощия е нищожна, защото са изключителни негови права по Изборния кодекс, които той не може да прехвърли, съгласно тълкувателно решение на ВАС.

Йорданка Ганчева също смята, че преразглеждането на решението не е в полза на избирателите ще доведе до объркване и хаос.

"Разглеждането и отмяната на решението би внесла хаос и объркване в изборния процес, каквото органът по управление на изборите не би следвало да допуска. По мое мнение не е налице основание", посочи тя.

От своя страна Цветозар Томов отговори, че именно вчерашното решение за отмяна на машините поражда хаос.

"Това може би беше последната възможност да постъпим по начин, по който да се запазят престижа и авторитета на Централната избирателна комисия в общество. В момента я проиграваме с приемането на този дневен ред, поради което аз не мога да се съглася с приемането му", коментира Томов.

Разискването на дневния ред се състоя в присъствието на Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет на ЦИК и на още един регистриран наблюдател от неправителствена организация, които поискаха да присъстват на заседанието на ЦИК. До Общинските избирателни комисии е изпратено писмо, в което се указва как ще се попълват протоколите в секциите, в които трябваше да има смесено гласуване. Указания са изпратени до фирмата, която ще извършва компютърната обработка на протоколите – "Информационно обслужване".
ЦИК изпрати писмо до МВР, с което се иска намеса относно членове на ЦИК, които получават заплахи с есемеси и по вайбър . Почти всички членове са получили такива каза Камелия Нейкова.

"Заплахи – със SMS-и във вайбър и съобщения на служебните телефони. Със заплахи относно физическото оцеляване. Заплахи от рода на "Кой дърпа конците?", "На кого служите?" и т.н. Всеки от колегите е получил различни по брой и вид съобщения със заплахи за тяхната цялост", коментира Георги Баханов.

На министъра на вътрешните работи ще бъде изпратен списък с номерата, от които са изпращани заплахите. Цветозар Томов заяви, че той не получавал заплашителни съобщения и обаждания.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Попитали Историческият парк край Варна,

    33 20 Отговор
    кога пак ще върнат гласуването с машини?
    Паркът отговорил:
    Когато цъфнат налъмите, тогаз!

    Коментиран от #40

  • 2 И кой

    23 29 Отговор
    ги е заплашвал ? Никой !

    Коментиран от #29

  • 3 Бибитко

    26 24 Отговор
    Браво на другарето от ЦИК, че ги праим милонери
  • 4 Потрес

    53 16 Отговор
    Да не се страхуват, това са жълтопаветнишебеци те само зад клавиатурките са "страшни" 😂
    Утре покажете на джендъpляците, къде да ходят!
  • 5 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    53 13 Отговор
    Ала-балата купиха ли си вече билети за чужбина или ще бягат с правителствения самолет?!
  • 6 Един

    26 11 Отговор
    кош лъжи и гнусни сценарии , сега и тая тъпня ! Бою да им даде охрана , и с мутренска разполага .
  • 7 Хаха

    36 27 Отговор
    ЦИК са слуги на мафията.

    Коментиран от #24, #33

  • 8 Перо

    34 11 Отговор
    Това е работа на тъпата джендърия! Явно е пресечена някаква далавера! Никой не хвърля камъни по ялово дърво!
  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 6 Отговор
    мутроландия а не Бяла Държава
  • 10 РУМБУРАК👺

    8 4 Отговор
    СТО 100%..ТОВА Е СОФИАНЕЦА ПОСЛЕДЕН
  • 11 Последния Софиянец

    26 17 Отговор
    На ДС Терзиев му се развалят плановете.
  • 12 Галля

    35 14 Отговор
    Козяк вече са истерясали. Марионетките им не си изпълниха задължението.
  • 13 Никой

    23 10 Отговор
    Изобщо не е трудно да излъжеш българския народ. Отдавна подготвят този сценарий от " Хартиената коалиция ". Имаше един блогър член на " Атака " и кариера в партийната телевизия, който нажежи спекулациите,че машините ще бъдат манипулирани . На 17 октомври дори този съботьор бе поканен от Георги Свиленски от БСП в парламента и бяха изслушани неговите " доказателства " от създадената временна комисия за сигурността на машинния вот. Сега простия народ сам ще счупи държавата и ще докаже ,че едно магаре винаги може да бъде избрано,манипулирано от политиците ,подсигурено от ченгеджийските служби на ДС.

    Коментиран от #20

  • 14 Настрадин Ходжа

    16 9 Отговор
    Евгене българска работа!!! Ама поне ще изритат промяната с гръм и трясък!!!
  • 15 ГЕРЕН

    20 2 Отговор
    ТО САМО СЪС ЗАПЛАХИ НЕ СТАВА. ЩОМ СТЕ СЕ ПРОДАЛИ НА МАФИЯТА ТРЕБЕ И ДЕЙСТВИЯ. НАРОДА НА ПЛОЩАДА. ТОВА ВЕЧЕ СЕ НЕ ТРАЕ. ВСЕКИ ПЪТ КОГА СГАФЯТ ИМ СЕ РАЗМИНАВАШЕ. ТО ВЕДНЪЖ НЕ, НО ИЗЛЕЗЕ ЕДНО ЛЮПИЛО САМО ЗАПЪРТЪЦИ. НЕМА ВЕЧЕ СВЕСТЕН ПОЛИТИК.
  • 16 Вървим

    19 12 Отговор
    Тая подмяна слуги на запада и най вече на кравар...я....лека полека вървим към майдана на украя...
    Твърдо са решили от ко3як да смачлат и малкото демокрация в страната и си подредят марионетките на всички важни места...
  • 17 Айде

    13 1 Отговор
    Е, и кой точно какво е нарушил, трябва да се каже и да се носи отговорност, ама в България това е непознато! И айде поредният скандал в държавата, от който винаги печелят тези, които са постоянно във властта!
  • 18 Алил Мустафов

    17 0 Отговор
    мутроландия а не Бяла Държава
  • 19 ТЪРЧИ ЛЪЖИ

    8 8 Отговор
    ЦРУ, КГБ, МИ6 И ДС РЕШИХА ИЗБОРИТЕ, НЕ СЕ АБЕТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ, ИНФОРМАЦИОННО ОБСЛУЖВАНЕ Е СЪС ЮЗДА, ОТДАВНА КАТО ЦИК
  • 20 Дали верно

    8 8 Отговор

    До коментар #13 от "Никой":

    А записите и ала бала, пак ли са на хартиените и червени, как ги наричаш..
    Да изхвърлиш цяла партия и да си вдигнеш %, нима другите партии ще се оставят отново подмяната да ги подмени!!!!????
  • 21 Малко

    7 1 Отговор
    им е.
  • 22 Ами

    15 4 Отговор
    гроб и депесето да почват да разнасят готовите бюлетини из маалите...
  • 23 Никой

    15 3 Отговор
    48 Народно събрание внесе промяна на машинното гласуване и то гласи : чл. 430 " След приключване на гласуването секционната избирателна комисия ОТЧИТА РЕЗУЛТАТИТЕ от машинното гласуване ,като ПРЕБРОЯВА БЮЛЕТИНИТЕ ПУСНАТИ САМО , повтарям САМО В УРНАТА / кутията /, ОТ ПУСНАТИТЕ В НЕЯ БЮЛЕТИНИ. Рузултата от машините няма да бъде извличан и отчитан нито от машините ,нито от флаш паметите. Всеки избирател трябва да е малоумен да не погледне отрязъка който държи в ръцете след като го вземе от машината си и да не види собствения си избор преди пускане в урната. КОЙ ИСКА ДА СЧУПИ ДЪРЖАВАТА?
  • 24 Пха ха ха ха

    9 5 Отговор

    До коментар #7 от "Хаха":

    Алабаладжиите от кои са
  • 25 Тиквето🎃

    5 2 Отговор
    Никой не съм заплашвал.Казах им евала.Сигурно Стъки пак е дрогиран.
  • 26 Постановката продължава

    6 4 Отговор
    Тез циркаджии шегуват ли се??
    Граждани им звънят на вайбърите да ги плашат егати провала в тая държава
  • 27 На бръснара брат му

    6 4 Отговор
    Айде от ГРОБ и ДПС да раздават хартиите у маалата.

    Коментиран от #37

  • 28 И аз се питам

    10 2 Отговор
    А ала бала португала от кои са?
    Синове и внуци на дс-бащиците, дето усвоили държавния ресурс и сега се боричкат групировките с марионетките на запада и пак синове и внуци на дс-бащиците...
    Само не знам, защо хората на заплати го взимат това толкова навътре, като обикновения народ никой от изброените по-горе ни ги брои за сливи...
  • 29 Мда

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "И кой":

    Заплахи от рода на "Кой дърпа конците?", "На кого служите?" Това са въпроси, доколкото знам, не заплахи.
    Пак се правят на жертви горките.
  • 30 Емо

    15 2 Отговор
    И все пак въпросите остават: Кой ви дърпа конците? На мафията ли служите - Шиши, ГЕРБ? Това не са заплахи, а въпроси. Вторият е реторичен.
  • 31 Алигатор

    8 2 Отговор
    Правят се на жертви .
  • 32 КИРЕТО

    10 3 Отговор
    ПРАВИМ АЛА-БАЛА, НО САМО С МАШИНИ. ИНАЧЕ НЕ СТАВА.
  • 33 Ъхъ

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хаха":

    И сигурно Путин ги ръководи, как мислиш?
  • 34 КИРО ТЪПОТО

    4 6 Отговор
    НИКОЙ ДА НЕ ГЛАСУВА С ХАРТИЯ - АМО С МАШИНА!
  • 35 ЗАЩО ПИТАШ?

    9 2 Отговор
    СЛУЖИМ НА СОРОС.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ко речи?

    7 2 Отговор

    До коментар #27 от "На бръснара брат му":

    Какво раздаване на хартии те гони? Ти скоро ходил ли си да гласуваш, та при казваш? Всяка бюлетина има уникален номер, които се сравнява и маха преди да я пуснеш и нищо не може да се внесе отвън.
  • 38 Българин

    2 6 Отговор
    Трябва насилие над всичко про-руzко !!!
  • 39 Мика Зайкова

    4 1 Отговор
    Мафията да плати автобуси за контрапротест за хартиените мишки..ама Кокорчо гледа .
  • 40 дървен сувенир за тях

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Попитали Историческият парк край Варна,":

    Балшой театър в действие!
    Спазарили са се!
    Всички партии са вътре в заверата!
  • 41 Това е положението

    4 3 Отговор
    Правилно,не може да се променя решението ,остава с хартиена бюлетина както в целия свят ,с изключение на Венецуела ,откъдето е софтуера и хардуера за фалшифициране А от ЕК искат да се публикува доклада на ДАНС за крадеца за.министър и напомнят,че в ЕС на избори се гласува само с хартиена бюлетина.
  • 42 Ами,

    5 2 Отговор
    при машинното гласуване ,въпреки,че излиза хартиен протокол ,общинската комисия отчита само електронния вариант от флашката който е с приоритет..И после какво става ,вече ви е ясно.Затова пищяха от общинската комисия в София ,защото вече са били готови с обработката.
  • 43 Така,де

    8 1 Отговор
    "Бай Ганьо прави избори" с главни герои с харвардския менте дипломи.
  • 44 Диамантената ръка

    4 5 Отговор
    В понеделник ВАС ще отмени решението на ЦИК като незаконно, на балотажа ще има машини.

    Коментиран от #47, #50

  • 45 Васил

    2 0 Отговор
    Както се казва внимавай какво си пожелаваш!
  • 46 Зам.министъра

    6 1 Отговор
    Влиза в помещението с флашки и започва да снема кодовете на машините.
    Така са го хванали.
    Чисто престъпление.
    Веднага е за арестуване
  • 47 Ще го отмени

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Диамантената ръка":

    на най......
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Кой какво

    2 1 Отговор
    Държавата на мафията си има сайт...факти
  • 50 Дедо ти

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Диамантената ръка":

    Остави чата и отивай да си играеш с децата!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Да покажат

    1 0 Отговор
    Колко им е акъла, заплашват мръсниците
  • 53 Фен на Копейкин шч.ики.ята

    1 0 Отговор
    Браво супер
  • 54 Машала

    0 0 Отговор
    Хартиената коалиция си свърши добре работат! А Баце и Шиши си пият уискито и се подиграват на всички! Нищо, че ЦИК върши незаконни работи! Нали е за Баце и Шиши!