Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 08:04 1 734 29

Шефът на СДВР: Мотивът за убийството на Нотариуса е по-скоро финансов. Няма данни Пепи Еврото да е починал

  • директор-
  • сдвр-
  • убийство-
  • мартин божанов-
  • финанси-
  • петър петров - еврото

Изстрелите, които са произведени са три и считам, че са произведени от един човек с едно оръжие. Това показва и експертизата на гилзите, коментира убийството на Божанов главен комисар Любомир Николов

Шефът на СДВР: Мотивът за убийството на Нотариуса е по-скоро финансов. Няма данни Пепи Еврото да е починал  - 1
Снимка: bTV

Мартин Божанов - Нотариуса е бил със сменени лични данни в продължение на 2 години, като лични документи с фалшивите имена и ЕГН не са му издавани. Това заяви в ексклузивно интервю пред Владислава Тричкова за bTV директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов. По думите му основният мотив за убийството на Нотариуса е финансов, а извършителят е действал професионално.

Няма как да не започнем от темата за Мартин Божанов – Нотариуса. Имате ли вече насоки, конкретен заподозрян?

Естествено по нашите оперативно следствени действия не мога да вляза в конкретика. Но ще се изразя по следния начин имам вътрешно усещане, че скоро неуморният труд на колегите от сектор убийства ще се възнагради с успех.

Говорим ли за вътрешно усещане за заподозрян?

Нека зрителите го тълкуват както искат.

Ясен ли е вече основния мотив за убийството?

Мотиви спрямо това лице със спорна репутация има много. Но действително имаме основен мотив, по който работим и мисля, че той ще се окаже коректен. По-скоро е финансов мотив.

Имате ли идея извършителят дали е бил сам и как се е оттеглил от мястото на убийството?

Пак ще ви помоля да не влизаме в конкретика, но в общи линии изстрелите, които са произведени са три и считам, че са произведени от един човек с едно оръжие. Това показва и експертизата на гилзите.

Знаем че е бил отвън. Стрелял е през оградата. От трите изстрела един е буквално в главата. Това подсказва ли, че най-вероятно говорим за професионалист?

Да, действително изстрелите са произведени от 10-12 метра. Убийството е станало веднага след паркиране на лекия автомобил на паркомясто, което обикновено е използвал, и в момента на убийството е получил точен професионален изстрел в задната част на тила.

Има ли свидетели?

Свидетели установяваме и към настоящия момент. От това, което установихме в първоначалните огледи е, че е имало доста лица, преминавайки в близост, но за жалост те не са могли да го видят и не са подали своевременен сигнал, за да можем да създадем организация и да установим извършителя по горещи следи.

Отворени ли са вече телефоните на Божанов?

Телефоните на Божанов са назначени за експертиза. Това е работа на СГП. Предполагам, че скоро ще имаме резултати.

Колко телефона са дадени?

Два телефона сме дали за изследване, които са били в негово владение в близките 6 месеца – заговори се, че е имал повече и различни номера. В хода на претърсване на жилището и автомобила установихме само 2 телефона, които той е използвал последните 6 месеца. Предстои да бъдат отключени и да бъде анализирано всичко, включително телефонните разговори в тях.

Понеже сте разпитали и жена му - тя казва ли той да се е притеснявал, да е бил заплашван?

Странното е, че по никакъв начин той не е сигнализирал за притеснения. Маршрутът му е бил обичаен. Поведението му е било доста спокойно въз основа, на което ние не можем да кажем, че той е имал някакви притеснения за живота си.

След убийството излязоха много детайли, които пораждат и много въпроси. Например – бил ли е той сътрудник на МВР?

По досъдебното производство са взети всички материали, които се намират в СДВР, било то явни и секретни, и на подобни въпроси следва в последствие да отговори прокуратурата.

И в другите страни МВР работи с подобни сътрудници. Какъв е техният профил и профилът на Божанов влиза ли в тази категория?

Считам, че сътрудниците на МВР трябва да са богати на информация и да бъдат правилно внедрени в престъпни структури, откъдето да черпят информация оперативна. Профилът на Божанов отговаря до някаква степен на такъв човек, но когато получим категорична информация, че това лице извършва престъпна дейност следва веднага да бъде преустановена работата ни с него.

Вие получавали ли сте подобни сигнали за него?

В СДВР сме получили общо 17 преписки и досъдебни производства, касаещи Божанов. 4 са досъдебни като по 3 от тях той е пострадал. И 1 е обвинен като извършител на измама. Отделно от това има 13 преписки, 8 от които са срещу него, останалите са от него спрямо конкретни лица.

За какъв период?

От 2008 до настоящия момент.

Имотните измами влизат ли там?

Досъдебното от 2010 г. е за съмнение за имотна измама. Повечето преписки, които касаят евентуално нарушение от Божанов, са за самоуправство и те са подадени от негови съседи. Самоуправство е действие, в което без правно основание използваш или владееш даден имот временно. Тези сигнали са около 3-4. Нито една от тези преписки не е довела до осъдителна присъда.

Разбрахме и за смяната на името и ЕГН. Защо, как и кога е направено?

Има период от 1997 до 1999 година, когато служител на ЕСГРАОН по неустановена причина е подал данни, с които Мартин Ангелов Божанов е бил Мартин Ангелов Ангелов и са променени последните 5 цифри от неговото ЕГН. Никога не е имал документ за самоличност с променено име и фамилия.

А през тези години имате ли информация дали е извършвал незаконни неща?
Извършваме справка включително и за кредити и се стремим да установим дали е използвал тези некоректни данни за нещо.

Да поговорим за SS клуб. Появиха се снимки и заговориха от АКФ, че през годините там е имало полицейски коли и дори казаха, че са подавали сигнали, и журналисти са питали защо е това полицейско присъствие там. Имате ли отговор?

Мога да кажа че сме извършили проверка и установяваме, че тези автомобили, които са заснети от това сателитно наблюдение, са били собственост на фирма на господин Божанов, която после е прехвърлена на негов сътрудник. Тези автомобили са Opel Astra и Opel Vectra син и бял цвят. Същите каквито има МВР. И може би от там идва объркването. Не изключвам вероятността полицейски автомобили да са паркирали там, но към този момент нямаме такива данни.

Имате ли данни някога той да е бил пазен от полицията?

Към настоящия момент нямаме подобни данни.

Петьо Петров Еврото - заговори се дали са работили заедно, дали са се скарали. Знаете ли дали е жив, първо, и къде е?

Нямам данни да е починал. Считаме го за жив. Обявен е за издирване от 31.05.2023 и нашите екипи го търсят постоянно. По мои данни не се намира в България ,повече информация не следва да давам. В близка на нас страна, според мен.

Някои от свидетелските показания свързват ли ги двамата – Еврото и Нотариуса?

Не там има едно свързващо звено и това е бившата съпруга на Еврото – Любена, която е била близка приятелка на починалия Божанов. Според мен може би и бизнес партньор. Разпитана е.

Алексей Петров. Там има ли развитие, минаха месеци?

Там фактите и документите набъбват. Продължаваме да разпитваме хора и да назначаваме експертизи. И се надявам и там да имаме напредък след време. Не мога да говоря за заподозрян. Несъмнено става въпрос за професионално изпълнение.

Телефоните успяха ли да ги отворят?

Нямам данни да сме получили файловете.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко шкафа евроатлантик номер1

    18 2 Отговор
    Я млъквай бре, негодник!
    Я ела на инструктаж в Банкя....
  • 2 Акула

    22 1 Отговор
    Кога Бг ще Стане Нормална Бяла Държава

    Коментиран от #4

  • 3 Акула

    18 1 Отговор
    Трябва Хан Крумови Закони за Престъпниците

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Даниел

    22 1 Отговор
    Вече осезаемо се правят опити Да се заглуши темата за връзките на Божанов с върховете на правораздаването в съд и прокуратура!
    Начина по който е извършено убийството показва,че е било крайно наложително да се случи,сиреч някой големец да не изгори,и не става дума за пари!
    Въпреки всички свидетелски показания близо месец след като стана ясно,че човека е командвал прокурори и съдии няма нито един арестуван ???
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 1 Отговор
    Да бе , те и Къро , и Галев, и Трактора ..... все за пет лева са ги гръмнали 😉😉😉
    Или заради една "пералня"...
  • 7 Ломския

    14 2 Отговор
    Огромна метла се е задействала за този нотариус и сега му търсят достоен заместник,истината никога няма да излезе а също така и убиеца.

    Коментиран от #10

  • 8 Няма хващане

    12 1 Отговор
    Снабдявам се със силиконова маска за 300 евро а може и каската да ме крие ползвам безшумно бързо ел колело или кросов мотор със заглушители за да не дига шум облечен с дрехи дето ме правят по едър и пълен и отивам свършвам си работата и се отеглям в неизвестна посока и не нося нинкакви телефони и проследяващи устроиства в себе си...може нарочно да хвърля ръкавица с някакъв генетичен матрял по нея до трупа за още по голема заблуда
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Вие

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ломския":

    Вие в Лом Нали си Имате Митата Димитър Аврамов

    Коментиран от #25

  • 11 колко сте смешни

    8 0 Отговор
    неее въобще не е за да се предпази някой полютик от разкриване хич само за пари ще да е да знаете нищо общо няма с това че е решил да пее срещу колегите си ама хич…
  • 12 СДВР не е ли към МВР

    3 1 Отговор
    И не трябва ли де е
    СДМВР
  • 13 Борисов как стана премиер без да е

    6 0 Отговор
    Избран за депутат на парламентарни избори от листата на ГЕРБ

    Коментиран от #20

  • 14 Крият се един друг

    5 0 Отговор
    Нищо няма да разкрият, полицаи са замесени в схемата!
  • 15 Л Николов Полицай?? Едва ли да има някой

    4 0 Отговор
    Да ти вярва!! Нотариуса го Очистиха да му затворят Устата, всяка друга версия е Маниполация!!

    Коментиран от #22

  • 16 Голямо питане голямо разказване

    6 0 Отговор
    И накрая само празни приказки

    Смешници
  • 17 е изпускат едни групи хора за

    4 0 Отговор
    рекерти и убииства дето подхвърлят флашки , записи , клипове . между политици и силови структури . там е мръснята . оттам дойде всичко , а сега петров го няма , и се потапят много на дълбоко . клеветят и бегат . това е практика на рекет и нападения . цветанов вчера пообиколи темата .
  • 18 МВР-експерт

    3 1 Отговор
    Нотариусът се се самоубил с три куршума. Тракторът - също.
  • 19 Анонимен

    2 2 Отговор
    СТИГА С ТОЯ НОТАРИУС
  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Борисов как стана премиер без да е":

    Чикча не чете , чукча писател❕
    Пише го е Конституциятата, ама кой да я чете ❕
    Ти не участваш в избора на Премиер ‼️
  • 21 браток

    3 0 Отговор
    Шефът на СДВР е по-скоро лъжец, отколкото измамник.
  • 22 браток

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Л Николов Полицай?? Едва ли да има някой":

    Нотариуса, пепи еврака, трактора ги очисти прокурорската мафия, която беше и в спецлизирания съд, за да си скрие следите. Точка. Очаквайте след време вендета срещу гешев.
  • 23 един ходи да суши реката а

    2 0 Отговор
    друг да приказва нелепи истории . следови кучета отпечатъци от обущета , дрон с инфрачервени светлини за друг поглед в тъмното или друго също може да са грешка . ами ако имат ухо в полицията . едва ли . но гупа за убииства е възможно да има , щом има наркотици , измами, рекет , изнудвания . Възможно е .
  • 24 Технически въпроси

    1 0 Отговор
    Малко факти: Убиха един бандит в ЮАР от когото взеха неща но оставиха ценности.Взривиха главния прокурор на България,а преди това му искаха оставката включително беше съветван от Алексей Петров.За по малко от 24часа приятел на Гешев си смени позицията от защитник на обвинител. Там има едно лице Еврото и той е на снимка с този човек а се оказа че жена му пък е организирала протести в полза на Гешев .Следва друго убийство на Алексей Петров и поредица писания който очевидно не е очаквал че ще го гръмнат.Мартин нотариуса също не е очаквал че ще го гръмнат.Изводът е че на втори план има човек който разчиства измамници всички до един свързани със съдебната система. Тези неща са се случвали след 2002 г и напомнят един такъв период когато доста хора умряха. Така че трябва да се пита Баце той знае кой е и защо е.
  • 25 Ломския

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Вие":

    Този е циганин от ДПС и не е от ЛОМ.

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Вие

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ломския":

    Моля а Кой Дерибейства в Лом Кой Пази биячите от Стадиона
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.