Last news in Fakti

2 Април, 2024 14:49 1 767 17

И Сарафов, и Цацаров отказаха изслушване пред комисията за Нотариуса

  • борислав сарафов-
  • сотир цацаров-
  • отказ-
  • изслушване-
  • комисия за нотариуса

По-рано Иван Гешев също отказа да се яви пред комисията, защото не е в страната. Той е готов за изслушване след 10 април 

И Сарафов, и Цацаров отказаха изслушване пред комисията за Нотариуса - 1
Снимка: БГНЕС

Борислав Сарафов и Сотир Цацаров не се явиха в комисията "Нотариуса". В началото на заседанието Никола Минчев съобщи, че двамата са изпратили писма, с които отказват поканата да бъдат изслушани, съобщават от БНТ.

По-рано през седмицата и Иван Гешев изпрати писмо, с което уведоми комисията, че не в страната и е готов да се яви пред комисията след 10 април, когато вече ще бъде в България.

В писмото на Сотир Цацаров се казва, че е изслушан от Прокурорската колегия на ВСС, където е изложил фактите, които са му известни. Заявява, че не познава Мартин Божанов и няма какво да каже за него.

В писмото до председателя на комисията Никола Минчев Борислав Сарафов изтъкна, че след встъпването му в длъжност като главен прокурор са предприети активни действия по изясняване ролята на Мартин Божанов и негово нерегламентирано въздействие в служебната дейност на действащи магистрати. Сарафов напомня за проверката, която възложи в Софийска районна прокуратура и призивите към ръководителя ѝ Невена Зартова да подаде оставка.

Изтъква и, че е възложил проверка на всички прокурорски преписки след установена справка от 2020 г., установяваща „допуснати груби закононарушения“ от страна на наблюдаващите прокурори по двете досъдебни производства на Специализирана прокуратура, свързани с казуса „Осемте джуджета“.

"Бих искал да поясня, че съгласно чл. 84, т. 16 от Конституцията не разполагам с правомощия да предоставя детайлна информация по конкретни преписки и досъдебни производства.

Същевременно с оглед приетия от 49-ото Народно събрание Закон за изменение и допълнение на Конституцията, обн. в ДВ бр. 106 от 22.12.2023 г., правомощията на главния прокурор бяха ограничени в значителна степен и в качеството ми на и.ф. главен прокурор не разполагам с информация по относими към предмета на дейност на Комисията преписки и досъдебни производства", посочва Сарафов.

Той изтъква, че намирам за абсолютно неприемливо отправянето на неподкрепени с факти и доказателства коментари и обвинения към българските магистрати от страна на част от народните представители във формата на временната парламентарна комисия.

"В рамките на проведените до момента заседания магистрати бяха унижавани публично с цел постигане на лични, политически и други интереси. Нещо повече, някои от народните представители открито преминават границите на добрия тон и възпитание.

Убеден съм, че представляваната от мен институция ще даде отговор на поставените от обществеността и народните представители въпроси, като изнесените в публичното пространство факти ще бъдат проверени със средствата на наказателния процес и при спазване на принципите за обективност, всестранност и пълнота на разследването", се казва в писмото на Сарафов.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отвратен

    34 0 Отговор
    Нагли корумпирани безнаказани негодници!
  • 2 честен ционист

    6 2 Отговор
    SS на Иврит е все едно 33.
  • 3 Боко БорисоФ

    21 2 Отговор
    Как така някаква си комисия за Нутариус ще привиква Борислав Сарафов
    Не позволявам!
  • 4 пери

    24 2 Отговор
    Щото им се позволява. Чадърът над тях е достатъчно голям и стабилен. Ето ппредложение за стъпка към съдебна реформа - да нямат право да отказват изслушване в парламента. Кви са тия? Богоизбрани ли са? Кой може да ги контролира? Друг е въпросът, че ако наистина са невинни и добри, защо ще отказват? Гузен негонен бяга.
  • 5 хммм

    17 2 Отговор
    Защото плъхчетата са замесени!
  • 6 за общ Чехъл или ботуш

    3 0 Отговор
    говореше Икеата от гърция , цитат : В едно ме погнаха кат престъпник - ДАНС , Комисията за борба с корупцията, НАП , Данъчните в Гърция , Митницата . общия пръст на жезъла на сигурността се е задействал срещу гръдски бизнесмен близък до Плешивия и Богатото . От Нап коментираха : Нормално си е . хахахаха ако има божанец ланец и еврото с 30 бона за прокурор послушник на кайшка , то точно там няма да навират нослетата държавния пръст и ботуш . Лобиса е важен за влияние и рекет по дело на съдя . Обикновено ходят по късно на Изслушване в Комисията . АФ е към разузнаването на чуждо посолство и от там е списъка .

    Коментиран от #11

  • 7 Орел

    5 10 Отговор
    Какво означава изслушване в парламента? Ганкиното кафене?
    Има си съдебна система и там се "изслушва".
    Сулю и Пулю станало дупетат и айде да слушаме!
  • 8 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    12 0 Отговор
    СЛОБОДИЯ И АНАРХИЯ В БГ
  • 9 гост

    11 0 Отговор
    Как ще се явят ? Ами ако вземат да се ИЗПУСНАТ и съвсем "случайно" споменат името на "някои" политици /Кокинов: Шефе, нали ти си го назначи - Цацаров за главен прокурор/ ? Тогава хептен ще се омаже пейзажа !
  • 10 Тома

    8 0 Отговор
    Бай Ставри също им изпрати покани за изслушване в килията.Да си вземат наколенки
  • 11 честен ционист

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "за общ Чехъл или ботуш":

    IKEA в България скоро ще се казва Swed House
  • 12 дом

    11 0 Отговор
    Е...бати наглеците мръсни.

    Гадове, които смятат, че са над държавата и законите.

    Мислят, че те са държавата.

    Ето за това трябва да бъдат смазани.

    Гадове мръсни.
  • 13 Сталин

    15 0 Отговор
    Тези двамата да бъдат арестувани и линчувани в центъра на София за участие в престъпна група и заговор срещу сигурността на България
  • 14 Милен

    11 0 Отговор
    Дреме им на депутятите, че тия няма да се явят, важното е да си вземат добавките за участие.
  • 15 Циник

    8 0 Отговор
    Предлагам тия двамата като ги съди Народния Съд да не ги викат щом са над тия неща. Съдът да се произнесе, присъдата да се изпълни и толкова. То май с всички така ще е най-добре, те така все не знаят и не помнят и нямали сестра и т.н. и т.н.
  • 16 дядото

    15 0 Отговор
    само в тази територия е възможно.държавни служители да откажат да се явят на изслушване пред парламентарна комисия.воним,от всякъде воним като държава и общество.
  • 17 Слави

    7 0 Отговор
    И аз като една невежа овца разхождайки се в Неделя зад НДК видях тумба патладжани как ги инструктират и влизат на групи през задния вход. После видях колите на НСО и разбрах ,че се гласувало нещо си! Ем тъй шъ и, докато българина бачка, патладжана взима бъдещето в свои ръце!