19 Август, 2024 05:09 1 229 15

Софийски градски съд гледа делото на Вълка

  • дело-
  • съд-
  • румен гайтански-вълка

Гайтански бе задържан за 72 часа с прокурорско постановление, след като се предаде доброволно в петък, 16 август

Софийски градски съд гледа делото на Вълка  - 1
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд ще гледа днес мярката за неотклонение на Румен Гайтански - Вълка, предаде ФОКУС.

Гайтански бе задържан за 72 часа с прокурорско постановление, след като се предаде доброволно в петък, 16 август.

Гайтански се разследва за присвояване на необезпечен кредит за 150 милиона лева заедно с бившия изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев и адвокат Иван Георгиев.

Кредитът е отпуснат през 2019 г. на новорегистрираната и без никакви активи фирма "Роудуей кънстракшън" с цел да закупи малката строителна компания "Пътстройинженеринг", като продавач е фирмата "Био майнинг". И трите компании са свързани с бизнесмена Румен Гайтански, обяви преди седмица Комисията за противодействие на корупцията (КПК).

Установено е, че договорът, послужил за обезпечение на предоставения от ББР на "Роудуей кънстракшън“ кредит, е прекратен седмица след подписването му през 2018 г.

В хода на разследването Комисията за противодействие на корупцията е анализирала множество договори между посочените дружества, за да установи разходването на получения от ББР кредит.

Налице са данни, че "Кристална вода“ АД получава със заем от "Био майнинг“ АД значителни финансови средства. Установени са данни, че българският гражданин Румен Гайтански е свързан и с управлението на "Кристална вода“ АД.

От анализа на събраната документация се установява, че "Кристална вода“ АД се явява обезпечител по договор за кредит между "Търговска банка Д“ и ТЕЦ-Варна от 2019 г. Мажоритарен собственик на ТЕЦ Варна до съвсем скоро бе председателя на политическа партия ДПС Ахмед Доган.

Единственият задържан по случая "ББР" бе адвокат Иван Георгиев, управител на "Роудуей кънстракшън". Той бе пуснат срещу парична гаранция от 50 000 лева. Стоян Мавродиев все още се издирва.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Още един

    8 3 Отговор
    дето ще съди държавата в Страсбург, какво присвояване ,какви 5 лева
  • 2 Механик

    14 1 Отговор
    Аз все още не мога да схвана вината на тоя относно въпросния кредит.
    Начи, той е искал кредит и едни хора са му го дали?! Кой е виновен в случая?
    И аз искам 150 милона, ама ми казват, че няма да мога да ги върна и по тая причина не ми ги дават.
    Значи има как се предпази банката от лощ кредит, нали? А защо не са се предпазили относно тия 150 милиона? Тоя вълк ли е, заек ли е, ама не е нахлул въоръжен в банката. Някой му е отпуснал тоя кредит, като при това е бил наясно, че кредитът е необслужваем.

    Коментиран от #9

  • 3 Гайтан Руменов

    9 0 Отговор
    Ще го пуснат
  • 4 Еми

    14 0 Отговор
    Дайте ми и на мен 150 милиона и ме задръжте за 3 дни в ареста, няма държава.
  • 5 Велин

    7 0 Отговор
    Гайтански сложи рога на Доган с Алтен
  • 6 Геле

    8 0 Отговор
    Цирк "Правосъдие" отваря врати! Заповядайте на представлението.
  • 7 То имаше една поговорка

    8 0 Отговор
    За баницата....или просто казано.дават ли ти вземай
  • 8 Митьо Кьора

    6 0 Отговор
    Както обикновенно ще си останат само с...ГЛЕДАНЕТО
  • 9 Правист

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Финансира се продажбата на дялове от една фирма на друга фирма на Вълчо. Банката е длъжна да гледа за обезпечеването, но и Вълчо е длъжен да каже, че активите на едната фирма, която служе за обезпечаването са почти без няква стойност. Отгоре на това са се разделили този офчи кредит помежду си за частни придобивки като яхти, бугатита, т.е. кредитът е използван не по предназначение. Да не говорим, че 80 мио са отишли за ТЕЦа на Доган...това са все присвоявяния на парите на офсете...чудя се защо все още има офсе в тази Държава, които бранят Вълчо. Чудя се обаче също, защо СГП не е замръзила цялото имущество на Вълчо, особено банковите му сметки...това е май пак някакъв фарс за офсете на Мутроландия.
  • 10 Спец по организациона теория

    4 0 Отговор
    Колкото повече и по-интензивни са страданията и болките на офсете, толкова по-силна става ОПГто наречена Република България. Страданията, болките и пр. на офсете са истинската сила на организацията! Те я оправдават и правят офсете зависими от нея.
  • 11 Коментатор

    5 0 Отговор
    Казусът има и друг аспект. Пастирът на офсете през 2019 е казал на Кучето-пазач да съдейства на Вълчо при постригването и деренето на офсете, та белким и за кучето-пазач може да има кокъл. Вълчо с удоволствие си делил плячаката от офсе с гладния Сокол. Сега ловните кучета на Прасчо гонят само Вълчо и Кучето-пазач. Пастирът ни видял ни чул, да не говорим за Соколът, скатал се в клетката си, та не излиза вече от 10 години при офсете.
  • 12 Гост

    5 0 Отговор
    Хахаха! СГС вече са инструктирани и те, горките, какво да правят, освен да изпълняват. Само продажни зайчета работят там
  • 13 Къде го гледа

    4 0 Отговор
    По тиливизура?
  • 14 Ха ха ха ха

    5 0 Отговор
    От кога престъпниците ги наричате бизинисмени?! Ще пошумят, ще продължат колко могат театрото, ще затихнат, оня ще се поизръси някой лев на кого трябва и туй то. Друг вариант е да се поразболее и трети незнайно как да премине отвъд.
  • 15 Васил

    3 0 Отговор
    У нас има една поговорка и доста вярна за милиони няма закони за кокошка няма прошка!