9 Октомври, 2024 15:25 334 2

ОАЕ затягат закона за домашното насилие

  • обединените арабски емирства -
  • оае-
  • домашното насилие -
  • съд-
  • закон

ОАЕ направи значителни промени в разпоредбите на закона за домашното насилие

ОАЕ затягат закона за домашното насилие  - 1
Снимка: The National News

Обединените Арабски Емирства засилиха законодателството, насочено към ограничаване и превенция на домашното насилие и разшири защитата на жертвите и техните семейства.

Нарушителите на новия закон са изправени пред строги наказания, които могат да включват глоби до 50 000 Dh / дирхама/ за тези, които принуждават жертвите да оттеглят своите жалби, както и по-строги наказания за рецидивисти и онези, които малтретират непълнолетни, бременни жени или хора със специални нужди и увреждания .

Също така, съгласно новото законодателство, всеки, който знае за домашно насилие, но не го съобщи, може да бъде глобен между 5 000 и 10 000 дирхама.

Новият закон, Федерален декрет-закон № 13 от 2024 г., разглежда различни форми на насилие, включително физически, психологически, сексуални и финансови вреди.

Той включва по-строги мерки, включително забрана на обвиняемия да се доближава до жертвата и изгонване на обвиняемия от общо жилище, което гарантира, че обвиняемият няма да навреди на имуществото на жертвата.

Защитната заповед, която се различава от предишната версия по това, че може да бъде издадена незабавно, първоначално е валидна 30 дни, но може да бъде удължена при необходимост. Нарушителите на заповедите за защита са изправени пред три месеца лишаване от свобода и глоби до 100 000 дирхама.

Новото законодателство предвижда и създаване на електронен регистър, в който да се записват всички случаи на домашно насилие.

Законодателството също така призовава за създаването на повече центрове за настаняване на жертви на насилие, които да предоставят не само безопасно жилище, но и медицински и психологически услуги. Центровете също трябва да приемат търсещи убежище в рамките на 24 часа.

Законът също така изисква жертвите да бъдат придружени от специалист по психично здраве по време на фазата на разследване.

Източник: The National News

Превод от оригинала : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    2 1 Отговор
    Може да си биеш ханъмите, само със пръчка дебела колкото показалеца ти! За изневяра бесят на кран, със камъни до смърт и други хубавини.
  • 2 Фатмето от факултето

    1 0 Отговор
    Мойту Асан ме бие, значе ме обича ва.