Last news in Fakti

10 Май, 2014 11:40 2 787 1

Бягството от затвора станала с мнима полицейска кола

  • хосе мартинез-
  • николай николов-шатката-
  • затвора-
  • бягство

Двама постови служители ще бъдат уволнени

Двамата бегълци от Софийския затвор са използвали мнима полицейска кола. Това стана ясно днес на пресконференция

Зам.-министър на правосъдието Илия Ангелов уточни, че в 17:00 часа по време на силен дъжд през контролно-пропускателния пункт, в двора на затвора влиза лек автомобил Opel Astra, който е със синя лампа, на който обаче не била извършена проверка.

Колата била паркирана на място където не е имало камери.

В 17:35 часа същия автомобил напуска затвора.

Хосе Мартинез и Николай Николов-Шатката се качват в колата и се отправят заедно с мнимия полицай, техен шофьор, към изхода на затвора. На портала колата отново не е проверена.

Оттам, както е ясно, следите им се губят. А проверката само установява, че полицейски автомобил с такъв регистрационен номер в базата данни на КАТ не съществува. 

На въпрос – какви мерки са предприети в затвора, относно пропускателния режим, след бягството, зам.-министър Илия Ангелов отговори: „Органите на реда ще проверяват документите на всяка една кола, влизаща в рамките на затвора.” Зам.-министър Илия Ангелов допълни още, че затворниците са избягали от страната на ул. Столетов”. 

Уволнения

Двама постови служители от главната дирекция "Изтърпяване на наказанията" ще бъдат уволнени заради бягството на двамата затворници от Софийския градски затвор и един от затворническото общежитие в Бургас. Срещу други 11 са образувани дисциплинарни производства. С порицание ще бъдат наказани директорът на Централния софийски затвор и неговият заместник, казаха още от правосъдното министерство. Засега и тримата бегълци от затвора остават в неизвестност.

Министерство на правосъдието забранило да се говори пред медиите

Правосъдното министерство е поискало от служителите на затворите да не говорят пред медиите по случая с избягалите по празниците трима затворници. Това е станало на среща на 2 май между представители на синдиката на служителите и на Министерството на правосъдието. Това се казва в писмо на синдиката до медиите. В него не се посочва кой от Министерството на правосъдието е бил на тази среща.

Статистиката

Заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов посочи, че от 2009 г. досега от затворнически общежития и затвори в страната са избягали общо 77 лишени от свобода, като за 2009 г. са регистрирани 15 бягства, за 2010 г. – 20, за 2011 г. - 12, за 2012 г. – 14, за 2013 г. – 12, а от началото на тази година - 4.

От тях незавърналите се и незаловени са шестима лишени от свобода, като между тях са и последните трима, избягали от затворите в София и Бургас. В останалите случаи нарушителите са били заловени или са се върнали сами в местата за лишаване от свобода.

„Ще бъдат предприети редица организационни мерки в местата за лишаване от свобода”, заяви още по време на пресконференцията заместник-министър Ангелов. Сред тях са закриване на неефективни арести, като охранителният състав ще бъде пренасочен към по-натоварени звена в системата. Оптимизиране на личния състав на ГДИН, е друга стъпка, която ще бъде предприета от Министерство на правосъдието. Предстои атестация на всички служители в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”, както и завишаване на изискванията към надзорно-охранителния състав, както при първоначалната  подготовка, така и при последавщи обучения.

24-часовият режим на работа на надзорно-охранителния състав ще бъде заменен с 12-часов, каквито са и европейските изисквания.

Заместник-министър Ангелов подчерта, че работата по европейските проекти, които целят подобряване  на условията в местата за лишаване от свобода, ще бъде ускорена. С евросредства предстои да бъде изграден новият арест в Шумен, както и общежития към затворите във Варна и Бургас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    3 0 Отговор
    Да бе то ако толкова лесно ставаше в затвора няма да има кьорав затворник ! Следващия път направо милиционерската чавдарка да влезе / онази синьо-зеленикавата/ та поне повече народ да натовари