Last news in Fakti

15 Юли, 2014 14:03 1 018 0

Почина нобелистката Надин Гордимър

  • надин гордимър-
  • почина-
  • нобелова награда за литература-
  • юар-
  • апартейд-
  • нелсън мандела

Известната писателка е издъхнала в съня си на 91-годишна възраст

Почина нобелистката Надин Гордимър - 1
Писателката през 2013 г. на премиерата на филма "Нелсън Мандела - дългият път към свободата". Снимка: АП/БТА

Южноафриканската англоезична писателка и поетеса Надин Гордимър, носителка на Нобелова награда за литература, е починала спокойно в съня си в своя дом в Йоханесбург на 91-годишна възраст, съобщи Би Би Си. До последните си мигове тя е била обкръжена от членовете на своето семейство.

Гордимър е автор на повече от 30 книги. Световна известност й носи излезлият през 1981 г. роман „Юлски хора“ (July`s People). По-рано, през 1974 г., тя получава престижната награда „Букър“ за романа си „Пазител“, а след няколко номинации, през 1991 г., става лауреат и на Нобел. В историята тя се записва и като третия нобелист от Африка.

Надин Гордимър е родена на 20 ноември 1923 г. близо до Йоханесбург в семейството на еврейски емигранти. Баща й е часовникар от Латвия, а майка й е от Лондон. Надин започва да пише още като дете, а първият й разказ е публикуван, когато е на 15 години.

Творбите на Гордимър са основно свързани с борбата срещу апартейда, расизма, бездуховността, те ратуват за равни права между хората и в защита на човешкото достойнство. Тя е активистка за изграждане на новата демокрация в ЮАР, както и в кампаниите срещу ХИВ и СПИН. Писателката е била член на Африканския национален конгрес, близка приятелка с чернокожия лидер Нелсън Мандела и е участвала в подготовката на знаменитата му реч „Готов съм за смъртта“, произнесена на съдебния процес срещу него по обвинение в държавна измяна (1964 г.). Няколко от произведенията на Гордимър са били забранени от южноафриканското правителство преди падането на режима на апартейд.

Последният й роман - „Сега е най-подходящото време“, е издаден през 2012 г. и разказва за ветераните от движението против расовата сегрегация в страната. Творбите на Гордимър са преведени на 25 езика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА