Last news in Fakti

24 Юли, 2014 13:47 1 897 1

Вагнеровата седмица в Софийската опера събра меломани от цял свят

  • вагнер-
  • софийската опера и балет-
  • "пръстенът на нибелунга"-
  • "рейнско злато"-
  • пламен карталов

Режисьорът акад. Пламен Карталов получи най-високото отличие на Вагнеровите общества

Вагнеровата седмица в Софийската опера събра меломани от цял свят - 1
Маестро Карталов получава златната значка

Празнична фестивална атмосфера съпътстваше откриването на лятната Вагнерова седмица в Софийската опера и балет. Пространството пред театъра, оформено с много вкус, посрещна гости от над 10 държави от целия свят. Меломани от Германия, Великобритания, Холандия, Южна Африка, Австралия, Русия, Китай, Япония и САЩ пристигнаха специално за повторното изпълнение на „Пръстенът на нибелунга“ от Рихард  Вагнер.

Новината за успеха на постановката от миналата година на Софийската опера и балет е стигнала до почитатели на Вагнер от цял свят. Повече от час преди изпълнението на „Рейнско злато“ – първото заглавие от тетралогията на Рихард Вагнер, нетърпеливи разноезични вагнерианци обсадиха театъра. Те посрещнаха с аплодисменти кратките музикални откъси, изпълнени от брас секция на оркестъра на Софийската опера и балет.

Поздравления прие и авторката на стилната изложба, подредена във фоайето на Операта – 17-годишната възпитаничка на Художествената гимназия в София Рени Нинова и нейната преподавателка и автор на идеята – Александра Гогова. Изложбата е посветена на Вагнеровата тетралогия и представя визии за корици и проекти за плакати.

В продължение на два часа и половина пълната зала съпреживя с огромен интерес „Рейнско злато“. Авторът на музикалната подготовка за тетралогията, Рихард Тримборн, с вълнение и непрестанно тактувайки си, проследи спектакъла от режисьорската ложа. Бурни овации и викове „Браво!“ изпратиха вдъхновеното изпълнение на солистите Николай Петров, Светозар Рангелов, Хрисимир Дамянов, Даниел Острецов, Бисер Георгиев, Пламен Папазиков, Стефан Владимиров, Петър Бучков, Румяна Петрова, Силвана Пръвчева, Благовеста Мекки-Цветкова, Ирина Жекова, Доротея Доротеева и Димитринка Райчева.

Много комплименти получи и изпълнението на оркестъра, дирижиран от Ерих Вехтер. Видимо развълнуван, на сцената се качи почетният президент на Международната асоциация на Вагнеровите общества и председател на Вагнеровото общество във Фрайбург Йозеф Линхарт. От името на новоизбрания президент на асоциацията Томас Краков той връчи на режисьора Пламен Карталов златна значка и флаг с логото “W” - най-високото отличие за изключителни постижения в популяризирането на музиката на Вагнер. Като благодари на присъстващите зрители за присъствието и за интереса, маестро Карталов припомни думите на младия Вагнер: „Моето място е извън Германия“. Което стана повод Йозеф Линхарт шеговито да допълни, че може би великият композитор е имал предвид България.

Със сигурност българската постановка на „Пръстена“ ще получи още по-широк отзив зад граница след като почитателите на Вагнер от Германия възторжено споделиха, че видяното в София  превъзхожда постановки на Байройт. Своите възторзи  пред режисьора Пламен Карталов изразиха и пристигнали почитатели на композитора от Великобритания, които с нетърпение очакват следващите представления от Вагнеровата тетралогия в София. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Valentin Waltschew

    0 0 Отговор
    БРАВОООО ...