9 Септември, 2014 19:43 910 0

Прочут бас открива новия сезон в Операта с "Дон Карлос"

  • софийската опера и балет-
  • опера-
  • открива-
  • новия сезон-
  • "дон карлос"-
  • пламен карталов-
  • феручо фурлането-
  • бас

С репертоара си националният храм на музиката и балета отново привлича меломани от цял свят

Прочут бас открива новия сезон в Операта с "Дон Карлос" - 1
Световноизвестният италиански бас Феручо Фурлането ще пее в "Дон Карлос"

Софийската опера и балет открива новия артистичен сезон на 20 септември с операта на Джузепе Верди „Дон Карлос". Директорът акад. Пламен Карталов повдигна завесата, че предстои премиера на „Самсон и Далила" под режисурата на аржентинеца Уго де Ана със специалното участие на Надя Кръстева, камерна певица от Виенската опера, в главната партия. Първата премиера е посветена на най-младата публика и ще бъде на 17 октомври от 18 часа: мюзикълът за деца „Бременските музиканти".

„Откриваме сезона със заглавие, което дълги години не слиза от репертоара - „Дон Карлос". Този спектакъл винаги е бил магнит за най-добрите ни певци. И сега, за откриването на сезона, поканих един от най-големите баси в света - Феручо Фурлането. Изключителен синьор, не трябва да се пропуска това събитие", коментира маестро Карталов предстоящото участие на Фурлането, когото определят като един от последните мохикани от епохата на големите Борис Христов и Райна Кабаиванска.

Тук ще видите отново, за трети път, „Пръстенът на Нибелунга", защото със завършването на цикъла през юли тази година, вече имаше заявки за следващи представления“, обясни още акад. Карталов. Меломани от 11 страни вече са закупили билети.

Втората премиера за сезона – на 14 ноември, ще бъде балетът „Спящата красавица" - дългоочаквано заглавие в репертоара, което примабалерината Маша Илиева ще постановката в нова версия.

Следващата премиера е през месец февруари - „Тристан и Изолда" от Рихард Вагнер.

Билети за спектаклите вече се продават в аванс на касите на Софийската опера и балет. По отношение  на приходите от билети за миналата година Операта е на върха със 131 точки от 150 възможни в сравнение с останалите сценични институции.

Софийската опера ще гостува и с два спектакъла на Летния оперен фестивал "Сцена на вековете" през лятото на 2015 г. Във връзка с 830-годишнината от въстанието на Асен и Петър на хълма Царевец ще видим първата българска историческа опера "Борислав" от маестро Георги Атанасов по драмата на Иван Вазов. Другото заглавие е "Калоян" - балет от Марин Големинов по романа на Фани Попова-Мутафова.

И през новия сезон ще продължат радващите се на огромен успех концерти за бебоци.

Сред концертите "черешката на тортата" традиционно ще е новогодишният галаконцерт на 31 декември, предшестван от голямата изява на Райна Кабаиванска на родна сцена на 18 декември за благотворителен галаконцерт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА