Last news in Fakti

8 Август, 2014 12:04 6 513 0

Художници хвърлят ръкавицата с кръгли картини

  • изложба-
  • "тондо"-
  • кръгли-
  • художници-
  • варна-
  • ганчо карабаджаков

Този формат преживява разцвет през ХV век в творби на Микеланджело, Рафаело, Ботичели

Художници хвърлят ръкавицата с кръгли картини - 1
Творби на Ганджо Карабаджаков и Станимир Видев

Един проект на група художници приятели, тръгнал от Карлово и галерия А1, пристига във Варна специално за биеналето „Август в изкуството“  – изложбата живопис „Тондо“. Морският адрес на сбирката е галерия „Теди“ на ул. „Скайлер“ 8, откриването е на 8 август от 18:30 ч.

Кръгът на проекта е съставен от едни от най-уважаваните български майстори на четката -  Милко Божков, Стоян Цанев, Димитър Чолаков, Ивайло Мирчев, Ганчо Карабаджаков, Станимир Видев, Румен Читов. Проектът е наречен "Тондо" на името на кръглия формат, в който се реализират всички работи на участниците. Този формат, който се открива още в Древна Гърция, преживява звездния си век през ХV столетие във Флоренция с творчеството на гигантите на Ренесанса Ботичели, Микеланджело, Рафаело. И след това продължават да се появяват картини и барелефи, създавани в кръг и поради спецификата на формата те винаги са изпитание за композиционното майсторство на своите създатели.

На предизвикателството на кръга отговаря и изложбата в галерия „Теди“. Най-голям брой платна носи проф. Димитър Чолаков от Търговище, който прави тематичен жест към морския град с „Утро край морето“, „Вечер край морето“, „Морски вятър“ и „Вълната“. Неговите абстрактни пейзажи са силен акцент в експозицията.

Медитативно деликатни стоят в колекцията работите на проф. Ивайло Мирчев, които вземат сезоните само като повод за светло вглъбяване - „Есенно-сантиментално“ и  „Пролетно сантиментално“. 

Две работи от две различни посоки на своето творчество праща от село Градина голямото варненско име в колекцията Милко Божков. Едната е натурна и директно сочи към пръвоначалния източник на вдъхновение за проекта – „По пътя за  Карлово“, а другата  - „В небето“ е прекрасен образец на философския поглед на автора към съшиването – в случая и буквално, с бродиране - на пластовете от времена и спомени.

И голямото име на Бургас е в сбирката – Стоян Цанев. Неговите адмирирани от публика и журита постижения в графиката и пристрастието му към керамиката се разчитат с радост от ценителите в „Нощ“ и „Кръговрат“ – две работи, които сякаш се оглеждат една в друга като двете страни на живота.

Усмихнатата страна на живеенето пък пълни със соковете на плътската и фолклорна радост двата кръга на Ганчо Карабаджаков. От Арбанаси той праща красноречивите „Пролет“ и „Лято“ – две нови версии на своята запазена марка на балканските приказки.

Усмивка или поне намигане има и в работите на едно ново за галерията име – на родения в Карлово Румен Читов. Той завършва Националната художествена академия през 1988 със специалност живопис при проф. Петър Михайлов. От 1990 г. е член на СБХ. Прави самостоятелни изложби в София, Пловдив, Карлово, а и в Германия, Люксембург, Австрия. Сега във Варна го виждаме да смесва материали, сред които се подава и суха слама и да прави декоративно ярки интерпретации на „Щита на Персей“ и „Новолуние“.

Много сериозно е представен в колекцията Станимир Видев, добре познат на публиката край морето от гостуванията си в галерия „Теди“. Четирите му работи са от цикъла „Гостенка“. В него авторът сякаш кани зрителя да продължи историята за една може би появяваща се, а може би изчезваща женска фигура, която осмисля пространството на неговите кръгове.

Изложбата ще остане в галерия „Теди“ до 30 август.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА