14 Август, 2014 15:56 1 772 0

Светът през погледа на един журналист

  • христо хараланов-
  • ловеч-
  • държавен архив - ловеч-
  • журналист-
  • архивният фонд-
  • архивни единици-
  • книга

90-годишен публицист и общественик дари личния си фонд на Държавен архив – Ловеч

Светът през погледа на един журналист - 1
Снимки: Държавен архив - Ловеч

Вечер, посветена на 90-годишния юбилей на културния деец, журналист и общественик Христо Хараланов, се състоя в Клуба на дейците на културата в град Ловеч. На събитието присъстваха областният управител Милко Недялков, кметът на града Минчо Казанджиев, кметът на Община Троян Донка Михайлова, поетесата Цветана Качерилска, представители на редица обществени и културни организации в региона, негови близки, дългогодишни приятели и колеги.

За приноса му в развитието на културния живот в Ловеч и региона и за активна обществена дейност Христо Хараланов бе удостоен с Почетен медал на Община Ловеч.

Мултимедийна презентация с материали от личния му архивен фонд под наслов „Светът през погледа на един журналист“ представи Павлина Петрова – главен експерт в Държавен архив – Ловеч. От името на Архива, на юбиляря бе връчен поздравителен адрес с благодарност за приноса му в обогатяването на архивното наследство с ценни документи за историята и културното развитие на Ловеч и региона.

Архивният фонд на Христо Хараланов е най-обемният и богат личен фонд на документи от биографичен, творчески, обществено-политически и културен характер, съхраняван в Ловешкия държавен архив. Дарените от него две постъпления са обособени в 348 архивни единици. Несъмнено най-ценни са документите, илюстриращи многобройните му срещи и лични контакти, и кореспонденцията с представители на българската интелигенция в сферата на науката, художествената литература, изобразителното изкуство, театъра, киното.

Интерес у читателите и ползващите архивна информация предизвикват и трите албума, дарени от Христо Хараланов, съдържащи над 1070 снимки, отразяващи историята и дейността на ловешкия вестник „Заря на комунизма“. Снимките са дело на фоторепортера Радослав Димитров и са правени в периода от 1959 г. до 1982 г.

През 1996 г. Христо Хараланов издава публицистичната си книга „Писано да се знае...“. Няколко години по-късно излизат от печат второ и трето допълнени и преработени издания на същата книга. Той е и автор на редица статии, отзиви, рецензии и миниатюри, публикувани както в български, така и в чужди вестници и списания.

За дългогодишната си творческа и обществена дейност Христо Хараланов е удостоен със званията „Заслужил деятел на културата“, „Заслужил деятел на Червения кръст“, „Заслужил деятел на движението за трезвеност“. Носител е на ордените „Народна република България“,„Кирил и Методий“ – ІІ степен, медал „1300 години България“, Почетен знак на Ловеч и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА