Last news in Fakti

15 Август, 2014 13:44 1 200 0

Представят документална изложба за град Вършец

  • вършец-
  • изложба-
  • документална

Целта и е да се представят пред обществеността архивни документи, които разкриват икономическото, социалното и културно-просветното развитие на града в периода 1964-2014 г.

Представят документална изложба за град Вършец - 1
Снимка: Уикипедия

Документалната изложба “50 години от обявяването на Вършец за град” е осъществена от Държавен архив – Монтана с финансовата подкрепа на Община - Вършец, съобщиха от общината.

Целта е да се представят пред обществеността архивни документи, които разкриват икономическото, социалното и културно-просветното развитие на града в периода 1964-2014 г. 

В 17 табла са експонирани 148 документа, от които 99 броя снимки. В изложбата са включени копия на документи от архивните фондове на Окръжен народен съвет и Окръжен комитет на БКП – Михайловград (Монтана); на „Българска фотография” – клон Монтана; на учреждения и организации от Вършец, както  и от фондове от личен произход,  съхранявани в Държавен архив – Монтана.

В изложбата 36 броя снимки са предоставени от общински вестник „Вършец”. Изложбата е структурирана в пет раздела: начало, общинско самоуправление, стопанска дейност, курортен център и култура.

В първия раздел са решението на ИК на ОНС – Михайловград (Монтана), с което предлага на Министерския съвет да утвърди селища от Михайловградски окръг за градове, сред които е и Вършец и Указът, с който селището е обявено за град.

Във втори раздел, посветен на общинското самоуправление, са експонирани изложения на ГНС – Вършец до висшестоящи институции за разрешаването на редица въпроси от местно значение; снимки, отразяващи строително-ремонтни дейности, откриване на обекти и пр.  

Третият раздел представя документи, които разкриват стопанското развитие на града. В него може да се проследи дейността, която развиват предприятията на територията на града – първите стъпки на „Електрострат” ЕАД; СП „Детелина”; трудово-производителните кооперации „Георги Димитров” и „Тодорини кукли” и др.  Експонирани са решения на ИК на ОНС – Михайловград (Монтана), ГНС – Вършец и висшестоящи министерства за създаването на някои от предприятията; снимки от дейноста им.

Документите в четвъртия раздел представят развитието на селището като курортен център. Преобладаваща част са снимките с красиви кътове за отдих и туризъм.

Петият раздел разкрива част от културни и туристически мероприятия, които се провеждат на територията на града през разглеждания период.

В последното табло са представени почетния знак на града и лицата, които са удостоени с него.
Акцентът в изложбата е върху първите години, след обявяването на селището за град. Експонирани са и снимки, отразяващи актуални събития от последните години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА