25 Септември, 2014 20:26 3 362 4

Отиде си сценографката Невяна Кавалджиева

  • почина-
  • невяна кавалджиева-
  • сценографка-
  • театър-
  • режисьори-
  • здравко митков

Известната художничка е работила с повечето то знаковите режисьори в българския театър

Отиде си сценографката Невяна Кавалджиева - 1
Невяна Кавалджиева и нейната сценография и костюми за "Ромео и Жулиета" в театър "София"

Известната сценографка Невяна Кавалджиева почина днес на 62-годишна възраст, съобщиха от Съюза на артистите в България. Поклонението пред известната художничка ще се състои на 28 септември, неделя, от 12.00 ч. в църквата „Свети Седмочисленици“.

Невяна бе дългогодишен творчески партньор и съавтор в режисьорската кариера на проф. Здравко Митков. Двамата са направили близо 90 постановки заедно: „Хотел между тоя и оня свят“ и „Развратникът“ по Ерик-Еманюел Шмит, не една версия на Шекспировите „Ромео и Жулиета“, „Уморените коне ги убиват, нали?...“ от Хорас Маккой, "Електра, или свалянето на маските" от Маргьорит Юрсенар и още много други. Художничката обаче е работила и с много други знакови български режисьори: Леон Даниел („В очакване на Годо“, „Г-н Пунтила и неговият слуга Мати“ в Театъра на Армията) , Крикор Азарян, Стоян Камбарев, Николай Ламбрев...

Сред последните й реализирани сценографски концепции са „Дон Жуан от Сохо“ и „Волпоне“ на Здравко Митков в Сатирата, „Последната тайна на Фреди Меркюри“ с режисьора Съни Сънински в Театър „Възраждане“, а през новия сезон пак предстои премиера с нейно сценично решение – „Тенор под наем“, постановка на Венцислав Асенов.

„С Невяна ни свързваше човешко приятелство и творческо сътрудничество – казва проф. Митков, цитиран от PloshtadSlaveikov.com. – Тя бе сред силно начетените и надарени художници в театъра. Беше сериозен коректив на всеки, с когото работеше, дори предпазваше от грешки. Не се притесняваше да го прави, имаше особено чувство за хумор, нестандартно, с пиперлив език… За мен това е голяма загуба, голяма загуба е за целия театър. Беше изключително верен приятел, добра компания, човек, който да ти даде кураж… Имаше много точен усет – както в житейските, така и в ситуациите в изкуството. Безкомпромисен художник. Липсата е непоправима“.

Невяна Кавалджиева беше и доцент по сценография в НАТФИЗ и Нов български университет. Студентите й я обичаха много, а тя правеше всичко възможно, за да ги въведе в тайнството на театъра и да им отвори чист път в професията.

Поклон пред светлата й памет!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Иван

    0 0 Отговор
    За съжаление нацията ни започва да си отива все по млада и по млада от този свят.Американците живеят до 97-8г а ние едва докарваме до 60.
  • 2 петя

    0 0 Отговор
    светла и памет, почивй в мир! ти го заслужабаш
  • 3 Катерина

    0 0 Отговор
    Много тъжна новина! Добър преподавател и талантлив сценограф! Светла й памет!
  • 4 Гери

    0 0 Отговор
    Много, много тъжна новина! Чудесен творец, театрал и човек! Твърде рано си е отишла. Много ми е мъчно... Искам по-често да си спомняме за нея. Много симпатична и светла личност!!! Светла й памет!