11 Октомври, 2014 16:38 1 319 0

Заради скандала с Рибния буквар инвентаризацията в Литературния музей продължава

  • рибния буквар-
  • националния литературен музей-
  • скандал-
  • инвентаризация-
  • катя зографова-
  • министерството на културата-
  • мартин иванов-
  • боил банов

Междувременно журналисти поети поискаха оставката на изпълняващата длъжността директор Катя Зографова

Заради скандала с Рибния буквар инвентаризацията в Литературния музей продължава - 1
Катя Зографова - и.д. директор на Националния литературен музей

Броени часове след като в Националния литературен музей започна спешна инвентаризация по нареждане на министър Мартин Иванов, обявеното за изчезнало копие от първия тираж на Рибния буквар се откри, потвърдиха от Министерството на културата. Нещо повече, намери се и втори екземпляр, за който липсва информация, че се съхранява във фонда на музея.

Инвентаризацията се извърши заради изявление пред медия на и.д. директорката Катя Зографова, че е уволнила служителка заради изчезването на Рибния буквар. Информация за това не бе постъпвала нито в Министерството на културата, нито като жалба в МВР.

Веднага след публикацията се направиха многократни опити и от страна на МК, и от страна на МВР да се потърсят разяснения за случая от Зографова, която се оказа в отпуск и не отговаря на обаждания.

Същевременно уредничката от Националния литературен музей Соня Кирицова, която също като Министерството на културата, МВР и широката публика научава сензационната новина от медиите, обясни, че ценният екземпляр се съхранява в един литературен кабинет с още 24 000 издания и за да се установи липсва ли наистина, трябва да се направи инвентаризация. Първоначалната оценка от нея допуска, че инвентаризацията ще отнеме седмица/и.

След консултация с Ангел Папалезов, началник сектор “Културно-исторически ценности” в МВР, министър Иванов нарежда от музея да се подаде жалба в Пето районно управление на МВР, а зам.-министър Боил Банов отива на място, за да проследи инвентаризацията да започне веднага и да се работи без почивни дни.

След като снощи липсващият екземпляр се намери, а с него и още един, инвентаризацията ще продължи до изясняване на реалната ситуация с фонда на музея.

Представители на МВР са своевременно уведомени за развитието на нещата.

Междувременно Клубът на поетите журналисти „Владимир Башев“ и Сдружение „Журналисти за прозрачно управление“ поискаха оставката на Катя Зографова, и.д. директор на Националния литературен музей, заради скандала с Рибния буквар, съобщи akademika.bg.

Поетите-журналисти смятат, че министърът на културата Мартин Иванов трябва да освободи Катя Зографова. „Недопустимо и безотговорно е медиите да бъдат подвеждани и уведомявани преди Министе,ството на културата и компетентните органи за липсата на уникалното издание“, се казва в декларацията.

Двете организации искат „пълна публичност и прозрачност около организирането, провеждането и провалянето на конкурса за директор на Националния литературен музей в края на мандата на правителството на Пламен Орешарски“.

„Очакваме, че случаят този път няма да остане без последствия и Националният литературен музей най-после ще има компетентно ръководство“, пише още в декларацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА