Last news in Fakti

28 Октомври, 2014 17:11 1 091 0

На 92 години почина писателят Даниел Буланже

  • даниел буланже-
  • писател-
  • сценарист-
  • награда "гонкур"-
  • почина

Той бе също така сценарист и актьор в редица емблематични филми от новата вълна във френското кино

На 92 години почина писателят Даниел Буланже - 1
Даниел Буланже

Даниел Буланже – писател, сценарист и актьор, носител на френската литературна награда „Гонкур“ от 1974 г. за новелата си „Бий с камшик, кочияшо!“ и участник във филми на прочутите режисьори Жан-Люк Годар и Франсоа Труфо, е починал снощи на 92-годишна възраст, съобщи в. „Фигаро“. Тъжната новина е била обявена днес от Мари Дабади – секретар на Академия „Гонкур“.

Буланже е роден на 24 януари 1922 г. в Компиен. Той е автор на близо 50 книги – романи, новели, драматургия. Първите си романи публикува в края на 50-те години на миналия век. Член е на Академия „Гонкур“ от 1983 до 2008 г. Той често описва провинциалното общество, в което открива неочаквани духовни ценности.

Даниел Буланже работи като сценарист и диалогист в киното и телевизията, включително в емблематични заглавия като „Двама мъже в града“ на Жозе Джовани, „Човекът от Рио“ на Филип де Брока,

„Петролотърсачките“ на Кристиан Жак... Той изигра и няколко характерни второстепенни роли във филми от „новата вълна“ във френското кино като „До последен дъх“, „Младоженката беше в черно“


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА