Last news in Fakti

18 Ноември, 2014 19:03 2 613 1

Как да запазим националната индентичност

  • как да запазим-
  • националната-
  • индентичност

Български учени представиха във Франция резултатите от изпълнението на научен проект

Във връзка с окончателното завършване  на  проекта  "Модерният град и съхраняване на националната идентичност", финансиран от Фонд "Научни изследвания" и в съответствие с предварителната договореност с френските партньори,  по покана на Ален Маринос, генерален инспектор по архитектурно наследство към Министерство на културата и комуникациите на Франция, делегация от УниБИТ в състав - проф.д.ик.н. Стоян Денчев- ректор,  проф. д-р Ирена Петева - зам. ректор и доц. д-р арх. Свободна Вранчева, ръководител на проекта , представиха резултатите от извършената работа пред авторитетни институции във френската столица:

На 12-ти ноември се проведе обсъждане на основните резултати от последната фаза - Етап 3, Анекс 2 на Проекта - Боянска църква, в  кабинета на  Н. Пр. посланик Александър Савов, ръководител на българската делегация към ЮНЕСКО. Препоръчано беше  публикуваната колективна монография  да стане достояние на г-жа  Мария Донска – главен секретар на Националната комисия на Р България за ЮНЕСКО.

Същият ден, два тома от отчета по Проекта бяха представени в кабинета на Генералния директор на ЮНЕСКО  Ирина Бокова.

На 13-ти ноември делегацията от УниБИТ беше на работна среща със сенатор Ив Позо ди Борго - президент на групата за френско-българско сътрудничество и със сенатор Кристоф-Андре Фраса-вицепрезидент на същата група. На срещата присъстваха  екс-сенатор Ив Дож и генерален инспектор Ален Маринос Проведе се  дискусия по проблемите на развитието на сътрудничеството в областта на културата между България и Франция на основата на осъществените до сега професионални контакти при разработването на горния проект. Резултатите от изпълнението на проекта бяха високо оценени от френската страна.

На среща със зам. директора на националните архиви на Франция г-н Ерве Делмар бяха предоставени за библиотеката на тази важна културна институция екземпляри от публикуваните по проекта научни разработки. Г-жа Одил Уелфеле - главен  организатор на посещенията в националните архиви и отговарящ за международното сътрудничество запозна подробно българските гости с развитието на ансамбъла от сгради в историческия квартал Маре  и по-специално със сградите - класирани като паметници на културата, дело на архитект Бофран.  Дискусията продължи с арх. Франс Се-Белаиш – специалист в областта на архитектурата на архивите. Получените знания имат пряко отношение към специализираната проектна тематика.

На 14-ти ноември се проведе заключителна кръгла маса по научната тематика на Проекта в Министерство на културата и комуникациите на Франция, по време на която се изказаха становища за професионалните качества на изследването и предложените решения, както и за продължаване на френско-българското сътрудничество в тази област. На обсъждането на кръглата маса  освен представителите на УниБИТ присъстваха Ан Жестен-съветник на министъра от Министерство на градовете, младежта и спорта; г-жа Изабел Марешал -директор  на дирекцията по опазване на архитектурното наследство от Министерство на културата и комуникациите; г-жа Жоли Саланж, организатор на международна конференция на тема  „Културата в града: Архитектура, наследство и идентичност” от Асоциацията „Партньорство за градовете и териториите”, както и много колеги, работещи в областта на опазване на архитектурното и градското наследство.

В резултата на обсъжданите проблеми, от френска страна беше предложено доц. С. Вранчева да се включи с доклад, посветен на проблемите, изследвани в проекта „Модерният град и съхраняване на националната идентичност” в предстояща международна  конференция през януари  2015 г., в Париж, като пример на  модерен подход при опазване на градските недвижими ценности в съвременните условия на развитие на градовете.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Потресен

    1 0 Отговор
    Възможно ли е в тази държава един толкова измислен университет с още по-измислен ректор да стигне до там, да занимава хората със странните "резултати" от някакви не по-малко измислени проекти? Дали основанията да се случи описаното събитие са научни или става въпрос за яки връзки по линия на службите?